Novosti Hrvatska

Gong upozorava

Birački odbori najslabija karika u Splitu: Zabrinjavajuće su needucirani i neprofesionalni, uručuju samo neke glasačke listiće...

Gong upozorava

Prema neanonimnim dojavama građana izborno jutro do 11.00 sati uglavnom prolazi s manjim brojem nepravilnosti.

- Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore - ističu iz Gonga.

Ovim putem Gong je apelirao na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana.

Iz Gonga su još jednom istaknuli da  fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo te apeliraju na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje.

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb)  slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina).

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected] kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.

Naslovnica Hrvatska