Novosti Hrvatska

MLADEN NALETILIĆ tuta OSTATAK ZATVORSKE KAZNE ODSLUŽIT ĆE U U PADOVI

Haaški uznici mole za smještaj u švedski zatvor

MLADEN NALETILIĆ tuta OSTATAK ZATVORSKE KAZNE ODSLUŽIT ĆE U U PADOVI

Mladen Naletilić - Tuta ostat će u Padovi
iza rešetaka do 2015. godine

Haaški zatvorenik Mladen Naletilić Tuta, bit će upućen na daljnje izdržavanje kazne (20 godina zatvora) iz Scheveningena u talijanski grad Padova gdje bi trebao ostati do 2015. godine.

S tim u vezi treba reći da je Slovačka zadnja od 15 zemalja članica UN-a, i jedna od tri istočnoeuropske, koje su Haškom tribunalu stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete.

Uz Slovačku, koja je deklarirala svoju spremnost pismom svog ministra vanjskih poslova, jedina nova članica EU-a je Estonija, ali je prihvaćena i ponuda Ukrajine.

Druge zemlje koje otvaraju vrata svojih zatvora za haaške uznike su Italija, Finska, Norveška, Švedska, Austrija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Danska, Velika Britanija, Belgija i Portugal.

Svi osuđenici,saznajemo, žele biti transferirani u skandinavske zemlje, koje imaju uistinu najbolje standarde, ali osim u jednom slučaju, Biljane Plavšić, protekcije nema.

Zemlje su na popisu, pa kad se negdje isprazni koje mjesto, uskoči novi haaški osuđenik. Tako, u ovom trenutku, u haaškoj pritvorskoj jedinici, Scheveningen trenutačno čeka na svoj konačni raspored pet osuđenika.

Iznimka je, ponovimo, bila napravljena u slučaju jedine osuđene žene, koja je uz to i u poodmakloj dobi, a surađivala je na Sudu, te je ona poslana u Švedsku.

Loši uvjeti

No, uglavnom, uvjeti koje će zatvorenici zateći kad se jednom nađu na konačnom odredištu mnogo su gori nego u Scheveningenu. Britanija, Belgija su samo neki primjeri gdje pouzdano znamo da su zatvorski uvjeti vrlo loši.

Tribunal je za većinu, ali ne za sve osuđenike, objavio gdje su na stalnom izdržavanju svoje kazne. Ukupno 37 osuđenika sada se nalazi u europskim zatvorima.

Biljana Plavšić zbog
suradnje sa sudom
dobila je poseban status

Darijo Kordić je u Austriji. Anto Furundžija ima sreću, on je u Finskoj. Drago Josipović, iz optužnice za Lašvansku dolinu je u Španjolskoj, Vladimir Šantić, koji je sudjelovao u masakru civila u Ahmićima, također je u Španjolskoj.

Tamo je i Ivica Rajić, zapovjednik hrvastkih snaga prilikom pokolja civila u selu Stupni Do. Miroslav Bralo, “Joker”, iz optužnice Lašvanska dolina u zatvoru je u Švedskoj.

Stanislav Jokić, osuđen zbog Dubrovnika izudržava kaznu u Danskoj. Gdje su srebrenički ubojice? Momir Nikolić je u Finskoj. Upravitelj koncentracijskog logora Keraterm Duško Sikirić nalazi se u Austriji. Milorad Krnjojelec koji je vodio koncentracijski logor KP Dom u Foči, nalazi se u Italiji. Blagoje Šimić iz Bosanskog Šamca je u Britaniji. Na posljetku, Milomir Stakić, osuđen za zločine protiv čovječnosti u Prijedoru, služi u Francuskoj svojih 40 godina.

INES SaBALIĆ

Naslovnica Hrvatska