Novosti Hrvatska

manjine i vlada

Burne reakcije na Brkićevu izjavu: redom stižu osude na skandalozni istup, a Pupovac odgovorio - javnom šutnjom

manjine i vlada

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u ponedjeljak je, nakon izjave potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, na Facebooku objavio da, "u ime važnijih stvari", onima koji su posegnuli za njegovim imenom odgovara "javnom šutnjom".

"Danas ih je više posegnulo za mojim imenom, ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakoga pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom, čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio", navodi Pupovac na svom profilu.

 U razgovoru je Hini, neposredno prije te objave, kazao kako će komentar na Brkićeve riječi dati upravo na Facebooku.
 Inače, Brkić je u ponedjeljak izjavio da Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koje imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

"Koliko ja znam, Milorad Pupovac je podržavao sve vlade, pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu", kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.

Njegov je to komentar na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebna rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.

Miletić (IDS) osudio "šovinističke" izjave Milijana Brkića

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak je najoštrije je osudio i "šovinističkima" nazvao izjave zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića koji, tvrdi Miletić, smatra da pravo odlučivanja u Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu, iako u demokratskim europskim zemljama pravo na odlučivanje imaju svi građani tih zemalja.

"Najoštrije osuđujem šovinističke izjave zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji smatra da pravo odlučivanja u Republici Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu. Takve su izjave daleko ispod civilizacijskih i demokratskih standarda uljuđene i moderne zemlje kakva bi Hrvatska, nadam se, htjela biti", navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako u svim demokratskim zemljama Europe, pravo na odlučivanje imaju svi građani te zemlje, dakle svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Prema službenim podacima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Hrvatskoj živi više od 320 tisuća građana koji nisu hrvatske nacionalnosti. Kao i u svim razvijenijim dijelovima Europe, i mi u Istri vjerujemo da je različitost pravo bogatstvo", naglašava čelnik IDS-a.

S ponosom, kako kaže, ističe da u Istri svakodnevno žive to bogatstvo te svi skupa jamče da će se te vrijednosti nastaviti beskompromisno čuvati i njegovati.

Miljana Brkića je pozvao da dođe na proslavu Dana Europe u Pulu, koji se obilježava 4. festivalom multikulturalnosti, te da se "sam uvjeri u ljepotu različitosti".

Inače, Brkić je u ponedjeljak u HDZ-ovoj središnjici izjavio da čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koje imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

HNS traži Brkićevu ispriku svim manjinama nakon njegove "skandalozne" izjave

HNS je u ponedjeljak zatražio hitnu ispriku svim nacionalnim manjinama potaknuti, kako ističu, skandaloznom izjavom zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića da "manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i smjer Vlade", već da "o sustavu i smjeru Vlade odlučuju samo Hrvatice i Hrvati", pri čemu se 'narodnjaci' pitaju "misli li tako i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković".

 "Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske“, rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak, a njegovu izjavu u priopćenju prenose iz HNS-a.

"Koliko ja znam, Milorad Pupovac je podržavao sve vlade, pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu", kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.

Njegov je to komentar na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebna rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.

 

Naslovnica Hrvatska