Novosti Hrvatska

GLAVNI GLUMCI

Kupovanje glasova, pretrčavanja, prostačenje... Ovo je top 5 zvijezda političkog cirkusa u Saboru

 GLAVNI GLUMCI

Premda od njih, ruku na srce, nismo ni očekivali nekakvu akademsku raspravu, kulturu dijaloga, poštovanje svojih građana i ostale civilizacijske dosege zapadnog svijeta, saborski zastupnici još jednom su nas, brutalno kako samo oni znaju, podsjetili u kakvoj zapravo malenoj i tužnoj državi živimo. 

Trodnevni cirkus na Markovu trgu koji je počeo izglasavanjem nepovjerenja kompromitiranom Zdravku Mariću, ministru financija i bivšem zaposlenika posrnulog 'Agrokora', a nastavio se ostavkom Bože Petrova na mjesto predsjednika Sabora te ustoličenjem Gorana Jandrokovića na njegovu funkciju, malo kome nije ostavio odvratan okus u ustima, no zato smo barem mogli 'uživati' u svemu onome što danas čini hrvatsku politiku: kupovini glasova, varanju birača, prostačenju, pretrčavanju iz jednog u drugi tabor, naknadnom koprcanju...

U takvom kolopletu mučnih scena, od kojih nam se ponajviše urezala ona tužnog i slomljenog Tomislava Sauche kako čuči u saborskoj klupi nakon što je iz samo njemu poznatog razloga odlučio podržati vladajući HDZ, izdvojili smo vam, po nama, najveće 'zvijezde' burnog zasjedanja parlamenta.

Evo ih redom: 

1. Bruna Esih (nezavisna zastupnica) - Rođena Splićanka sve do neki dan bila je idol desnice, jaka poput Zlatka Hasanbegovića ili notornog Velimira Bujanca. No, to se, nakon što je savila kičmu pred premijerom Plenkovićem, promijenilo.

Naime, birači joj takav potez nisu oprostili, pogotovo jer je svega nekoliko sati uoči presudnog glasovanja o podršci Mariću i spasu aktualne, krnje Vlade, tvrdila kako neće biti na istoj strani s IDS-om i Miloradom Pupovcem. Štoviše, obožavatelji su je pošteno izgadili na njenoj Facebook stranici...

'Ti si moralno dno! Izdajico!': birači Brune Esih ispalili zbog njenog poteza, zasuli joj stranicu kritikama i uvredama

Bruna Esih otkrila detalje noćnog sastanka s Plenkovićem: Glasnović i ja smo ga odbili, on priželjkuje nove izbore!​2. Željko Glasnović (nezavisni zastupnik) - 'Kako bi vi da vam zabijem taj mikrofon u stražnicu', poručio je ovaj fino odgojeni general novinaru RTL-a nakon što se izjasnila nova većina koja će podržati Gorana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora. I on je, uoči pretrčavanja pod Plenkovićeve skute, tvrdio kako nema šanse da bude na istoj strani kao Pupovac i ostala 'jugoslavenska gamad', no ubrzo je pokazao da sve na ovome svijetu ima svoju cijenu.

Nisam politička kurva - zavapio je kada je postalo jasno da se prodao, nutkao nekakve papire uz tvrdnje kako je premijeru uvjetovao pod kojim uvjetima će surađivati. Tako je pao i hrabri general, a kako onda ne bi sljedeći junaci s naše liste.

'Kako bi vi da vam zabijem taj mikrofon u stražnjicu': Glasnović se obrušio na novinara ispred sabornice

Glasnović otkrio zašto je napustio sabornicu prilikom glasovanja o Mariću​

'Nisam politička kurva, ovo su moji uvjeti potpore': Glasnović objavio dokument s Plenkovićevim potpisom​3. Ivan Vrdoljak (HNS) - A što reći o predsjedniku 'nardonjaka' i bivšem ministru gospodarstva?! I ovaj je 'veliki gospodin' bio je od pomoći Plenkoviću u kriznim trenucima proteklih dana, ali to sada više nije ni bitno... Od njega očekujemo da se skine do kraja nakon lokalnih izbora, a tada bi se, spekuliraju mediji, HNS trebao čvršće povezati s HDZ-om u novoj Vladi nakon odlaska Mosta.Ipak, 'zvijezda' nije postao samo zbog gore navedenog. Vrdoljak nas je 'osvojio' sada već legendarnim nastupom na Novoj TV kada je prvu predsjednicu svoje stranke Savku Dabčević Kučar preimenovao u 'Savka Dabčević Kurac'. Pokušao se ispraviti, pa se još više uvaljao u govna... Epski!4. Tomislav Saucha (nezavisni zastupnik) - Kad bi se dodjeljivala nagrada za najtužnijeg hrvatskog političara, vjerujte, nitko mu ne bi prismrdio ni blizu.  Iako je njegova uloga u spašavanju Plenkovića i Marića bila ključna, činjenica je da je već sada postao - politički mrtvac. To je, uostalom, i sam izjavio.

Nama će, pak, scena kako pokunjeno sjedi u sabornici i zuri u pod ostati trajno u sjećanju kao jedan od najnižih trenutaka hrvatske politike. Na sramotu Sauche, ali možda još i više onoga tko ga je lomio i slomio...

Kako je Saucha izdao SDP: U trenucima dok je glasovao tresle su mu se ruke, do njega je došla Sabina Glasovac...​

Objava koja otkriva sav jad hrvatske politike: pogledajte kako je Saucha nedavno pisao o Mariću​

Nakon dramatičnog dana u Saboru, Tomislav Saucha završio u bolnici?​5. Zlatko Hasanbegović (HDZ) - Mali Hasan, kako su mu tepali navijači Dinama dok je još bio jedan od njih, poslušno je odradio sve zadatke koje je HDZ stavio pred njim: dao je potpis za smjenu Petrova, spašavao je Marića, glasovao za Jandrokovića... Ipak, na koncu presudio sam sebi - na predstojeće lokalne izbore odlučio je izaći na listi prijateljice Brune Esih te mu, logično, slijedi izbacivanje iz HDZ-a. Zbogom, Hasane! Naravno, ako ćemo biti 'vjerodostojni'.

Ili će možda za Plenkovića nelojalnost ovaj put ipak biti nešto preko čega može prijeći?

Neočekivani politički transfer: Hasanbegović osvanuo na listi Brune Esih, hoće li letjeti iz HDZ-a?

Plenković se rješava i Hasanbegovića: više mu nije potreban, do nove sjednice Sabora HDZ će dobiti potporu IDS-a, HNS-a i Pupovca​


 

Naslovnica Hrvatska