Novosti Hrvatska

'VELIKA FACA'

Dobrovićev miljenik, Krešimir Nevistić, postao zamjenik direktora Hrvatskih voda i odmah pokazao tko je gazda: Hoću ključeve volva. I svaki dan košaru voća. I glazbenu liniju. I još mi platite doktorat!

'VELIKA FACA'

Da rad u državnoj tvrtki, unatoč svim mjerama štednje, ne mora biti nimalo asketski, pokazuje primjer novoga zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Krešimira Nevistića.

Nakon što je voljom ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića imenovan na tu visoku poziciju, Nevistić je na korištenje zatražio i dobio službeni automobil marke volvo XC60. U vrijeme dok njegov nadređeni, generalni direktor ove državne tvrtke Zoran Đuroković, koristi automobil srednje klase marke opel insignia, Nevistić se odlučio za luksuzni terenac švedske proizvodnje visoke klase.Volvo o kojemu je riječ dio je voznoga parka Hrvatskih voda koji posljednje vrijeme nije pretjerano korišten, pa su u ovoj tvrtki ozbiljno razmišljali da ga vrate autokući s kojom imaju sklopljen ugovor leasing, kako više ne bi trebali plaćati visoke mjesečne troškove za njegovo korištenje.

Sve što treba

No, nakon što je Nevistić izrazio želju da se on vozi u prestižnom SUV-u, od toga se odustalo, a volvo XC60 je stavljen njemu na raspolaganje.

Djelatnici Hrvatskih voda nemalo su ostali iznenađeni i sa drugim zahtjevima novoga zamjenika. Hrvatskim vodama tako posljednjih dana kruži priča da je Nevistić, navodno pod obrazloženjem da „ne može raditi u tišini“, zatražio da mu u njegov novi ured instaliraju glazbenu liniju, a naložio je i da ga svakoga dana na stolu dočeka košara puna voća. Uz to, izrazio je i želju da mu državna tvrtka u kojoj radi pokrije troškove doktorskog studija.Nevistića je Mostov ministar Slaven Dobrović doveo u vrh ove državne tvrtke nakon što je propao pokušaj instaliranja Marija Bukmira, za zamjenika generalnog direktora.

Bukmir, koji je s čelnikom Mosta Božom Petrovom povezan kumstvom djeteta, nije imao potrebne kvalifikacije, pa je Upravno vijeće Hrvatskih voda s Dobrovićem na čelu izmijenilo statut kako bi za zamjenika mogli postaviti osobu bez fakultetske diplome. No, nakon skandala koji je potom izbio u javnosti – a kojega je otkrila Slobodna Dalmacija – Bukmir se povukao, a Upravno vijeće je na tu funkciju imenovalo Nevistića.

Riječ je o diplomiranom inženjeru elektrotehnike koji je posljednjih godina bio direktor tvrtke "Poslovni sistemi Tilia" koja se, između ostalog, bavila upravljanjem i nadzorom parkiranja u nizu hrvatskih gradova, između ostalih i u Metkoviću.

Nevistić je prije "Tilie" radio u "Siemensu", gdje je bio regionalni direktor sektora za vodnu tehnologiju za područje zemalja bivše Jugoslavije i Bugarsku, a u Hrvatskim vodama je zadužen za ubrzavanje postupaka povlačenja sredstava iz EU fondova.

Pod povećalom

Njegova stručnost, dakle, nije upitna. No, nju je Nevistić očito odlučio prilično dobro iskoristiti i za osiguravanje vlastite komocije. A to se, bar kada su državne tvrtke u pitanju, uvijek nalazilo pod posebnim povećalom.


'Sve je to u skladu s pravilnikom'

Potvrdu informacije o benefitima u kojima uživa novi zamjenik generalnog direktora redakcija Slobodne Dalmacije zatražila je i u Hrvatskim vodama. Tamo pak tvrde da je sve u skladu s pravilima.

- Generalni direktor Hrvatskih voda i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, u skladu s odredbama Pravilnika o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, donesenim 27. srpnja 2016. godine, a koji je u potpunosti usklađen s Odlukom Vlade RH o uvjetima korištenja službenih automobila mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, imaju pravo na korištenje službenog automobila – ističu u Hrvatskim vodama. Pritom napominju da je „službeni automobil koji je zamjeniku generalnog direktora dan na korištenje nabavljen putem Operativnog leasinga 2013. godine.“

- Ugovorni odnos još uvijek je na snazi. Napominjemo da je riječ o službenom automobilu koji su Hrvatske vode koristile i za mandata prethodnog vodstva - ističu u toj tvrtki. Što se tiče Nevistićeva doktorata, generalni direktor Hrvatskih voda u obvezi je donijeti za svaku godinu Plan edukacije zaposlenika.

- U tijeku je rok u kojem zaposlenici Hrvatskih voda iskazuju interes za daljnjim školovanjem. Poziv je otvoren i po zaprimljenim zahtjevima odlučivat će se o plaćanju troškova školovanja, a po planiranim sredstvima - poručuju u Hrvatskim vodama.


SVI UŽICI ZAMJENIKA DIREKTORA

1. VOLVO XC60: CIJENA DO 60.000 EURA

Na internetskim stranicama švedske automobilske tvrtke Volvo njihov terenac XC60 predstavljen je kao luksuzni SUV čija se cijena kreće od 39 do 60 tisuća eura, ovisno o opremi koju ima, pogonu na dva ili četiri kotača, automatskom ili manualnom mjenjaču, sportskom podvozju, vrstom felgi i ostalim varijablama.

2. DOKTORAT O NAŠEM TROŠKU

Izrazio je želju da mu državna tvrtka koja ima monopolski status, i čiju blagajnu pune svi građani, plati troškove doktorskog studija.

3. GLAZBA I VOĆE

Krešimir Nevistić zahtjeva punu koncentraciju na poslu, pa je po njegovu nalogu u ured instalirana glazbena linija, a svakog dana na stolu ga čeka i košara svježeg voća. Cvijeće zasad nije spominjao.

 

Naslovnica Hrvatska