Novosti Hrvatska

IZ BANSKIH DVORA

Plenković o spašavanju Agrokora: Prijetila nam je gospodarska kriza, ali Vlada je dobro reagirala i očuvala 200 tisuća radnih mjesta; Do Uskrsa stižu i plaće zaposlenicima

IZ BANSKIH DVORA

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da je u slučaju Agrokora Vlada reagirala pravodobno, učinkovito i pokazala je da u ovakvoj krizi ima snage i vodstvo za rješavanje problema te je najavio da će banke danas potpisati sporazum o zajmu Agrokoru od 80 milijuna eura.

U nekom drugom scenariju, u kojemu ne bi bio donijet Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH možda bi Agrokor danas bio u uobičajenom stečajnom postupku, koji bi prijetio ugrožavanjem radnih mjesta možda i 200 tisuća kuna u tvrtki, narušavanjem poslovanja dobavljača, a i manjkom poreznih prihoda za hrvatski proračun, što bi prijetilo eventualnim daljnjim financijskim nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo.

"Ništa od toga se nije dogodilo, niti će se dogoditi, i to zbog našeg djelovanja, našeg donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti", izjavio je Plenković.

Kako je najavio, danas će banke potpisati sporazum o kreditu Agrokoru od 80 milijuna eura radi svježe likvidnosti u tom sustavu, a ugovor koji će se potpisati bit će otvoren i za druge banke koje još trebaju odobrenja svojih centrala.

U tom procese osigurat će se, kazao je premijer, da će svi zaposlenici Agrokora dobiti prije Uskrsa plaće, da će krenuti isplate dobavljačima, onim najmanjima i najugroženijima u smislu poslovanja i likvidnosti.

"Ta vrsta stabilizacije bio je jedan od naših ciljeva", kazao je Plenković.

Po njegovim riječima, Vlada očekuje od izvanrednog povjerenika da detaljno snimi stanje u kompaniji, a na temelju toga, nakon ove inicijalne stabilizacije poslovanje, krene uz podršku odgovarajućih međunarodnih savjetnika u restrukturiranje koje će omogućiti drugu fazu, u kojoj će se osigurati dugoročna održivost poslovanja kompanije, a posljedično tome i stabilnost cijelog hrvatskog gospodarstva.

Ponovio je da ovo nije bio slučaj spašavanja bilo kojeg pojedinca, nego odgovoran potez u cilju stabilizacije hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Kako je rekao, bitno je da ovaj trenutak bude "za metodologiju poslovanja u Hrvatskoj svojevrsni transformativni učinak ovog prekretničkog tjedna trebamo iskoristiti pozitivno u budućim poslovnim odnosima između gospodarskih subjekata, gdje se njihova plaćanja i financijsko poslovanje trebaju odvijati u skladu sa zakonom i na način koji će izbjegavati pretjeranu ovisnost nekih manjih društava".

Najavio je da će idućega tjedna taj zakon predstaviti u Bruxellesu i objasniti razloge izvanrednog djelovanja u izvanrednim okolnostima.

U prvom činu ovog procesa postignuta je stabilizacija, kazao je Pleković.

"Sada je na nama da napravimo ono što je još važnije, dugotrajni napor koji će osigurati i normalno poslovanje ove kompanije ali i pozitivne gospodarske trendove koje Hrvatska ima. I sve što radimo, radimo na način da ova priča ne ugrozi promjenu izgleda našeg kreditnog rejtinga, koji su s negativnih postali stabilni po mišljenju sve tri najveće svjetske rejting agencije, kao i procjene drugih financijskih institucija", izjavio je Plenković.

Dodao je i da Vlada upravo završava program nacionalnih program reformi, čime će se međunarodnim partnerima pokazati da Vlada kreće u proces strukturnih reformi "na način na koji se od nas očekuje".

Naslovnica Hrvatska