Novosti Hrvatska

BIVŠI MINISTAR, KOJEG JE ČIČAK OPTUŽIO ZA ZLOČINE POČINJENE NAKON 2. SVJETSKOG RATA, TVRDI KAKO GA SE NEPRESTANO NAPADA ZATO ŠTO PUNO TOGA ZNA O SVIM HRVATSKIM POLITIČARIMA, A ZA UBIJANJE ZAROBLJENIKA OPTUŽUJE SLOVENce

Boljkovac: Vladimir Šeks bio je Miloševićev špijun od 1990. godine

BIVŠI MINISTAR, KOJEG JE ČIČAK OPTUŽIO ZA ZLOČINE POČINJENE NAKON 2. SVJETSKOG RATA, TVRDI KAKO GA SE NEPRESTANO NAPADA ZATO ŠTO PUNO TOGA ZNA O SVIM HRVATSKIM POLITIČARIMA, A ZA UBIJANJE ZAROBLJENIKA OPTUŽUJE SLOVENce

Šeks je Slobu izvještavao o svim hrvatskim planovima, a imao je tajno ime - Zlatko, Sova, a kada bi razgovarao telefonom predstavljao se kao Kolega

Šeks je Slobu izvještavao o svim hrvatskim planovima, a imao je tajno ime - Zlatko, Sova, a kada bi razgovarao telefonom predstavljao se kao Kolega

Vladimir Šeks je bio agent Slobodana Miloševića od 1990. godine nadalje i izvještavao ga o svim hrvatskim planovima. Imao je pseudonim, Zlatko, Sova, a na telefonu Kolega – tvrdi Josip Boljkovac, bivši visoki partijski dužnosnik, načelnik karlovačke Ozne, gradonačelnik Karlovca u doba socijalizma, ali i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Boljkovac je uvjeren da ga se ovih dana napada i optužuje za zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata “upravo zato što previše zna”. Za Šeksa kaže da nije bio jedini Hrvat Miloševićev agent, nego da su Hrvatsku u to vrijeme vodili političari koji su sjedili na dvije stolice, ponajprije iz razloga jer nisu znali kako će se okončati proces osamostaljenja Hrvatske.

- Mnogi tada i danas ugledni hrvatski političari, pripadnici raznih tajnih jugoslavenskih agentura u osamdesetima i ranije, početkom devedesetih pokazali su se kukavicama i nastavili raditi za Slobodana Miloševića. Franjo Tuđman je o Šeksu sve znao.

Prvi put sam ga o njemu informirao u baraci na Savskoj. Šeks je bio provokator po zadatku. Jednom je došao u Vrbovsko i pitao “koliko imate Srba”. Pocrnić mu kaže 8,5 posto, a Šeks će njemu: “Previše, dosta ih je tri posto!”

To zna i Josip Perković. Svi oni to znaju, zato i jurišaju na mene jer znaju što sve znam o njima. Mnoge mi je stvari otkrio bivši savezni ministar unutarnjih poslova general Petar Gračanin. No, možda je neke teme bolje ne započinjati. U zadnje vrijeme mi prijete, a već sam četiri puta za dlaku izbjegao smrt! – tvrdi Boljkovac.

Za smaknuća zarobljenika s Bleiburga, uvjerava Boljkovac, krivi su tadašnji visoki slovenski funkcionari i pročetničke snage u armijskim redovima.

- Znate kako je to funkcioniralo poslije 1945.? Sve su rješavale partijske organizacije po mjestima. Kad su partijski funkcionari iz sela i gradova za nekog napisali da je bio to i to, tome više nije bilo spasa.

No, glavni akteri egzekucija bili su Matija Maček, tadašnji slovenski ministar unutarnjih poslova, i Mitja Ribičič, slovenski šef Ozne. Nijedna stvar se u Sloveniji tada nije mogla dogoditi bez znanja MUP-a i Službe sigurnosti Slovenije.

Oni su znali za Tezno, znali su za Kočevski rog i ostale lokacije. Što se tiče Sime Dubajića kojeg se sada spominje, on je bio i ostao okorjeli četnik, i to se znalo. On se javno hvalio smaknućima, ali nije on to radio na svoju ruku. Imao je blagoslov viših instanci. No, važno je znati da Tito nije znao za to – kaže Boljkovac, tvrdeći kako je Josip Broz za smaknuća doznao tek mjesec dana poslije.

Šeks: To su laži suludog ubojice kojem je mjesto u Vrapču

Navode Josipa Boljkovca treba objaviti u rubrici “Priče iz Ugljana i Vrapča” pod naslovom: “Laži suludog ubojice!” Ovim lažima i izmišljotina Boljkovac želi skrenuti pozornost s vlastite krvničke uloge, uloge ubojice koji je davno nakon Drugog svjetskog rata, svojom rukom, dakle, osobno ubijao ili, kako je napisao u svom izvješću Ozni, kao povjerenik iste te Ozne za Karlovac ‘likvidirali smo bandite’.

Naveo je njihova imena i prezimena, i to u svojoj vlastoručnoj napisanoj i potpisanoj izjavi – komentirao je Vladimir Šeks optužbe Josipa Boljkovca. O tome je, kaže Šeks, nedavno javno govorio na TV Zagreb (Z1), što je prenijela cijela mreža lokalnih TV postaja.

- U svojim lažima, kada me nazvao agentom Slobodana Miloševića, nadmašio je i samoga sebe. To je tako glupo i apsurdno da ne zaslužuje nikakav komentar. Ovaj suludi napad vrhunac je njegovih ataka na mene – upozorava Šeks.

On podsjeća da je upravo Boljkovac početkom osamdesetih zbog međusobnih političkih sukoba pokrenuo obavještajnu akciju kodnog naziva “Sova” čiji je cilj bio Šeksa prikazati kao ekstremnog radikalista i zagovornika ratne opcije u rješenju jugoslavenske krize.

- Tada je Boljkovac zloporabio Službu sigurnosti i nekoliko pripadnika te pokrenuo tu obavještajnu akciju da me politički diskvalificira. Ovakve tvrdnje može iznositi samo lažljivi suludi ubojica, gonjen strahom da će ga stići i da ga stiže kazna za počinjene zločine - zaključio je na koncu Šeks.

                                                                                                                    A. B. KRILE

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last