Novosti Hrvatska

nedjeljom u 2

Kolakušić se kod Stankovića žestoko obrušio na 'lex Agrokor', a onda je u studio ušao čovjek koji je objasnio kako je jedna velika hrvatska tvrtka godinama varala državu i tako uštedjela milijune

nedjeljom u 2

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić govorio je o zakonu kolokvijalno poznatom kao lex Agrokor. 

Kolakušić je rekao kako je on donesen za jednu jedinu pravnu osobu te naglasio kako se zakonima ne smiju preferirati pojedinci i pojedine tvrtke, prenosi Jutarnji.

Prema njegovim riječima, u ovom je zakonu sve loše.

- Napisale su ga potpuno nepoznate osobe, a trebali su stručnjaci. Stečajem se u Hrvatskoj bavi pedesetak ljudi, a nitko od njih nije konzultiran - nisu konzultirani profesori s Pravnog fakulteta ni suci Trgovačkog suda. A trebalo je konzultirati radnike, dobavljače, bankare, suce, stručnjake, sve, ustvrdio je.

Naglasio je i da zakon po puno odredbi krši Ustavni zakon, prvenstveno pravo vlasništva.

- Potraživanje je jednako vlasništvu, a ovaj zakon ne štiti dovoljno pravo vlasništva, rekao je.

- Ovo što se sad gura napravit će ogromne pravne zavrzlame, naglasio je.

Dondur: Kovaču sam dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka

Rajko Dondur, nekadašnji djelatnik Vindije, govorio je o kriminalu u toj tvrtki. Govorio je o pretvorbi tj. o ulasku Koke u Vindiju. 

Rekao je da je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka. U to vrijeme ravnatelj Fonda za privatizaciju bi je Milan Kovač. 

Dondur je rekao i da je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, rekao je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a 1997., 1998. Kada smo napravili prvi obračun, šokirali smo se kolika je to obveza za Vindiju - više od dva milijuna kuna - i veliki udarac na likvidnost, rekao je Dondur. 

Pokušali smo iznaći način da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna, rekao je. To nije radio samoinicijativno, nego po nalogu generalnog direktora, kaže. 

Kako je Vindija utajivala porez? Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Na taj način Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine, rekao je Dondur.

Varali su i na trošarinama. Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u, rekao je Dondur. 

Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u 6 mjeseci. 

No, tu priča ne staje. Varalo se i u reviziji pretvorbe i privatizacije. Sve ovo prijavio je 2014. USKOK-u. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će s njim kontaktirati. No, iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana.

Naslovnica Hrvatska