Novosti Hrvatska

sramotna praksa

Našeg novinara nisu uspjeli prevariti: volonteri HDZ-a nazivaju ljude i lažu da su anketari 'Ipsos Pulsa', a anketno im pitanje nema veze sa stvarnošću

sramotna praksa

Prvo: anketari Hrvatske demokratske zajednice predstavljaju se kao zaposlenici agencije "Ipsos Puls" i na taj način pokušavaju opipati bilo glasača pred svibanjske lokalne izbore. Drugo: anketno pitanje koje nude sastavljeno je bez veze sa stvarnošću, drugim riječima - sasvim je nevjerodostojno. I, treće: u HDZ-u, ignorirajući dokaze, tvrde kako prvi put čuju za takvu anketu.

Anketa je, naravno, stvarna. Riječ je o istraživanju na području grada Omiša - nekoć HDZ-ovoj utvrdi, a danas Mostovu rovu - koje se provodi od srijede, pri čemu su njegovi naručitelji i provoditelji imali tu nesreću da je jedan od anketara nazvao i vašega reportera kojemu se, profesionalno deformiranom, upalila crvena lampica odmah nakon pozdravnih riječi.

- Dobar dan, imate li vremena za jednu anketu, neće trajati dulje od dvije minute?
- Ovisi, o čemu se radi.
- O lokalnim izborima u Omišu.
- U redu, samo mi prije recite koja agencija provodi istraživanje?
- "Ipsos Puls".
- Onda može, pitajte.
- Za koga ćete glasati?
- Kako to mislite?
- Pa, za koga ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima u Omišu?
- Valjda biste mi trebali ponuditi neke opcije...
- Aha, evo odmah... Imate listu HDZ-a, Mosta, SDP-a, HNS-a i HSP-a Ante Starčević.
- Oprostite, rekli ste da istraživanje provodi 'Ipsos'?
- Da.
- Ne vjerujem.
- Zašto?
- Ne vjerujem da bi se njima dogodilo da tako amaterski sastave anketni listić. Pa, vi ni točne liste niste nabrojali.
- Kako nisam?!
- Nedostaje vam, recimo, HSP, stranka koja igra važnu ulogu u omiškom političkom životu.
- Dobro, evo, dodat ću je. Znači glasat ćete za HSP?
- To nisam rekao, nego da vam anketa nije relevantna, a to znači da je besmislena.
- Ajmo onda na gradonačelničke kandidate...

Tako je ukratko glasio razgovor vašega reportera s anketarom za kojega će se ispostaviti da je volonter HDZ-a. Jednostavni uvid u telefonski imenik, naime, pokazuje da je broj s kojega je došao poziv registriran na središnjicu HDZ-a u Zagrebu. "Ipsos" je pak na sasvim drugoj adresi. I na drugom broju.

S istoga broja poziv je bio upućen i brojnim drugim Omišanima. Bez vjerodostojnog predstavljanja i bez HSP-a.

- Što se čudite, nije to slučajno, pa oni se nas boje, neke ranije ankete pokazale su da kandidat HDZ-a ne ulazi u drugi krug, pa su se prepali i odlučili nas izbrisati - kaže nam Ivan Puljiz, predsjednik omiškog ogranka Hrvatske stranke prava.

Kolegama iz HDZ-a Puljiz čestita rođendan koji su baš ovoga tjedna proslavili. Uz jednu napomenu:

- Njima je 27 godina, a HSP je već 120 godina prisutan u Omišu. Ovaj pokušaj brisanja neće im uspjeti, dapače, naš kandidat ući će u drugi krug s nezavisnim Ivom Tomasovićem jer lokalni HDZ nema ni približnu podršku kakvu ta stranka ima na nacionalnoj razini. Pravaško i demokršćansko tijelo u Denisu Dujmoviću vidi istinskoga kandidata. Kad nas nisu uspjeli kupiti, pokušavaju nas izbrisati, ali uzalud im trud - govori Puljiz.

Kandidat Dujmović

Omiški HDZ-ovci, tvrdi Puljiz, u više su im navrata preko posrednika nudili koaliciju, no oni su se odlučili za partnerstvo s HDS-om, kako reče, nepatvorenim demokršćanima. Iz HDS-a, eto koliko im vjeruju, dolazi i njihov gradonačelnički kandidat Dujmović.

Onu najzanimljiviju reakciju, nažalost, nismo u usmenom obliku dobili. U HDZ-u nas je, naime, dočekala šutnja. Predsjednik omiškog ogranka Ivan Škaričić nije odgovarao na pozive iz "Slobodne", a na upit poslan elektroničkom poštom kratko je tek uzvratio s "ne znam tko radi telefonsku anketu za lokalne izbore na području Omiša".
 

IPSOS PULS: Nadam se da je ovo izolirani incident

U "Ipsos Pulsu", razumljivo, zavladala je konsternacija. Ponajbolja je to agencija za istraživanje tržišta i javnoga mnijenja u zemlji. Ugled su brižno gradili i nije im namjera tek tako ga izgubiti. Naravno da su promptno demantirali ikakvu umiješanost u ovu i na ovakav način provedenu anketu.
- Neprihvatljivo nam je da se netko lažno koristi našim imenom. Vjerujemo i nadamo se da je u pitanju izolirani incident – kratko nam je izjavio direktor "Ipsosa" Ante Šalinović.

Središnjica HDZ-a: Nismo upoznati

U stranačkoj središnjici na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma 4 neslužbeno nam je tek rečeno kako njih zanima samo anketa koja će biti održana 21. svibnja te kako s ovim slučajem nisu upoznati. Zanimljivo objašnjenje, jer, ponovimo, telefonski broj iz ovoga slučaja pripada upravo HDZ-ovoj središnjici.

Naslovnica Hrvatska