Novosti Hrvatska

prijevoz putnika

Plenković i službeno potvrdio kako Vlada čini sve da spriječi rad Ubera: 'Rade na nezakonit način, nastavit ćemo ih kažnjavati'

prijevoz putnika

Nakon što su krajem siječnja Peđa Grbin i Bojan Glavašević postavili zastupničko pitanje vezano uz Uber Andreju Plenkoviću, odgovor je napokon stigao iz Vlade. 

Prema tom odgovoru i mišljenju Vlade, jasno je kako je Uber ilegalan i da će nastaviti pisati kazne vozačima partnera, a na cijeli slučaj osvrnuo Grbin, napisavši na svom Facebooku:

"Vlada je utvrdila odgovor na zastupničko pitanje koje smo kolega Glavašević i ja uputili vezano uz rad Ubera na području Hrvatske. U kratko: najavljeno je da ćemo do kraja rujna izmijeniti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i urediti spornu problematiku. Međutim, nije rečeno kako, ali je rečeno da će inspekcija i nadalje kažnjavati vozače Ubera."

"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Uber-a, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Naime, vozači – partneri Uber-a, koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13) osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Uber-a izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14)", stoji u odgovoru Vlade, prenose Vijesti.hr.

Naslovnica Hrvatska