Novosti Hrvatska

Šminkanje nema smisla

Vesna Škare Ožbolt: Još ćemo doći do toga da ćemo trebati napraviti zakon o krilatici 'Za dom spremni'...

Šminkanje nema smisla

Bivša ministrica pravosuđa i saborska zastupnica, Vesna Škare Ožbolt, gostovala je na N1 televiziji.

Prema izvješću State Departmenta, u Hrvatskoj je 520 tisuća neriješenih pravosudnih slučajeva. Koliko je to u odnosu na vaše razdoblje od 2003. do 2006. godine?

Kad sam ja otišla, tu se negdje kretao broj neriješenih predmeta. To govori da se stari predmeti ne rješavaju. Koliko je reformi prošlo, koliko se puta resetiralo, ali rezultat ne pokazuje napredak. Izvješće State Departmenta jedno je od gorih u zadnjih 10 godina. Naše pravosuđe, prema ocjenu Europske komisije, jedno je od najlošijih, bez obzira na reforme. 

Toliko govorimo o reformama, imale su ih i druge zemlje, ali u kraćem ciklusu, a kod nas se ništa ne mijenja zato što svaka nova vlada i ministar resetira cijeli sustav i on se niad ne može promijeniti. 

Ovaj ministar opet najavljuje nove promjene, primjerice područje upisa vlasništva, gdje imate uvođenje novog informatičkog sustava koji je bacio katastar nekoliko koraka unatrag, a gruntovnice nije riješio, jer se ne mogu prilagoditi tom sustavu. Logično da su svi nezadovoljni, pogotovo građani.

Kako komentirate izjave bivšeg ministra Mire Kovača, koji je rekao da je Vlada dobila pohvale?

Vlada nije dobila pohvale. Kovač očito nije pročitao izvješće, jer, da jest, vidio bi da ni u jednoj rečenici nije pohvalno za Hrvatsku, ni za pravosuđe ni za zaštitu ljudskih prava. Ovih dana se čuju umirljive poruke da se ne razlikujemo od drugih zemalja. 

Činjenica je da je stanje ljudskih prava općenito pogoršano uslijed migrantske krize. Svaka država koja drži do visine svojih demokratskih standarda, radi najbolje što je moguće da takvnih incidenata nema. Nisu ni najmanje utješne činjenice da se od Berlinskog zida, koji se rušio kako bi spajao, grade novi zidovi, koji razdvajaju.

Djeluje li Vlada po pitanju provođenja zakona? 

Za početak, ovo izvješće se ne odnosi na ovu Vladu, ali ova ima obavezu promijeniti to stanje, početi kanalizirati stvari prema boljem. Čujem da će odbori u Saboru obaviti tematsku sjednicu, kao pripremi za glavnu raspravu, i to je potrebno. Nakon toga bi Vlada trebala jednostavno napraviti mali akcijski plan i detektirati osjetljive probleme, formirati akcijske skupine i rješavati probleme.

Gdje nastaje problem u hrvatskim zakonima?

Oni se ne provode. Imamo možda najsavršenije zakone. Oni definiraju jasno kako se treba ponašati.

Kako je u zakonu definiran pozdrav "Za dom spremni".?

Još ćemo doći do toga da ćemo trebati napraviti zakon o krilatici "Za dom spremni", a to je apsurdno. Mi se ovdje nismo odredili prema nasilju, prema simbolima koji predstavljaju nasilje. To je problem. Zakonska regulativa je jasna. Šminkanje zakona nema smisla, treba ga početi provoditi.

Kako bi novoosnovano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću trebalo tumačiti zakon?

Ono nema što tumačiti zakon, ono ga treba poštovati. Povjerenstvo nije loše da postoji, neka radi, nega s vremena na vrijeme upozna javnost što se napravilo, ali ovdje su činjenice sasvim druge vrste, ali guranjem činjenica pod tepih stvaramo sliku o sebi da nismo u stanju riješiti svoje incidentne situacije, da imamo osjetljive skupine koje stalno bockamo i praktički nam kao društvo smetaju. Vlada treba operativno djelovati.

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE OVDJE

Naslovnica Hrvatska