Novosti Hrvatska

40 dana ofenzive

Sud odlučio protiv zabrane pobačaja, ali konzervativci slave: Ovo je dobra vijest, krećemo u veliku akciju skupljanja potpisa!

40 dana ofenzive

Predstavnici inicijative ProLife.hr, koja okuplja udruge koje se protive pobačaju, u četvrtak su pred zgradom Ustavnog suda najavili pokretanje peticije kojom će u idućih 40 dana skupljati potpise potpore za zahtjev Vladi i Saboru da zaštite život, ističući kako se ne slažu s ocjenama Ustavnog suda da je pravo na privatnost iznad prava na život.

Ustavni sud odbacio je, naime, prijedloge da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, a Sabor je obvezao da u naredne dvije godine donese novi zakon.

Vice John Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, ocijenio je da su ustavni suci zakazali u činjenju pravde, zbog čega će ProLife do Uskrsa provoditi kampanju "Imam pravo živjeti" i potpise za peticiju prikupljati po cijeloj Hrvatskoj.

Od Vlade i Sabora, najavio je, tražit će da donesu "pravedne zakone za nerođenu djecu" te osiguraju konkretnu pomoć trudnicama da zadrže svoju djecu, "bez da se moraju odlučiti za najgoru opciju, to jest abortus".

"Vrijeme je da počnemo ignorirati ovo pitanje, da odbacimo fiškalske sofizme i fraze te da kao odrasli i odgovorni ljudi zagovaramo i ne diskriminiramo nerođenu djecu zato što su tako mali i bespomoćni", poručio je Batarelo.

Mario Vojvodić, opunomoćeni zastupnik Hrvatskog pokreta za život i obitelj, rekao je kako se slaže s tvrdnjama Ustavnog suda da je sadašnji zakon koji regulira pobačaj "formalno neustavan". No, nezadovoljavajućom smatra ocjenu Suda da je pravo na privatnost i osobni obiteljski život ispred prava na život, jer je to, kako tvrdi, u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama.

Najavio je kako će ProLife stoga u 40-dnevnoj kampanji prikupljati potpise kako bi u razdoblju od dvije godine, rok koji je odredio Ustavni sud, Vlada i Sabor donijeli zakon koji će poštovati temeljna ustavna prava i međunarodne konvencije.

Od danas pravna bitka prerasta u kampanju od 40 dana, u kojoj ćemo pokazati javnosti i ljudima da je Ustavni sud ocijenio da je ovaj zakon neustavan, da je Ustavni sud dužan definirati početak života začećem. Ne znamo kako će Vlada i Sabor pokušati sasjeći Gordijski čvor i nas uvjeriti da pravo na pobačaj postoji, a da je pravo na život u odnosu na pravo na privatnost niža kategorija", naglasio je Vojvodić.  

Na upit novinara što znači "zakonski zaštiti nerođenu djecu", za što se ProLife zauzima, odgovorio je kako ova inicijativa nije ni protiv koga i ne bori se protiv ničijeg mišljenja, ali je mišljenja "da pravo na pobačaj ne postoji".

Planinić: Ako ništa, Ustavni sud je potvrdio da život počinje začećem

U prvoj reakciji na odluku Ustavnog suda o pobačaju, Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji izjavio je kako im je drago što je "Ustavni sud, ako ništa drugo, potvrdio da život počinje začećem te da ne postoji ljudsko i ustavno pravo na pobačaj što je izrijekom na konferenciji za novinare potvrdio i predsjednik Ustavnog suda".

Planinić je međutim izrazio je žaljenje što su ustavni suci ovo pitanje pokušali riješiti kompromisnim rješenjem.

"Žao nam je što su išli s kompromisnim rješenjem jer s jedne strane kažu da je zakon u skladu s Ustavom te se odbija prijedlog za ocjenu ustavnosti, a s druge daju nalog predstavnicima vlasti da u roku od dvije godine izrade novi zakon o pobačaju", kazao je Planinić.

Udruga U ime obitelji najavila je za 15 sati konferenciju za novinare na kojoj će više govoriti o odluci Ustavnog suda.

Taj sud je u četvrtak odbacio prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje.

Kujundžić: Vlada će čuvati prvo na život i pravo žene na odabir

- Vlada mora prihvatiti odluku Ustavnog suda. Izradit ćemo novi zakon i krenuti u široku pripremu i javnu raspravu. Vlada će čuvati prvo na život, koji počinje sa činom začeća i pravo žene na odabir.

Razmotrit ćemo mjere koje je sugerirao Usud, ali i svi koji budu sudjelovali u raspravi. Učinit ćemo sve da se - ne zabranom, već pozitivnim mjerama - što manje žena odluči na to – istaknuo je u  četvrtak ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirajući odluku Ustavnog suda koja je de facto onemogućila zabrana pobačaja u Hrvatskoj.

-Učinit ćemo sve, od zakonskih i edukativnih do socijalno-materijalnih mjera da spasimo svaki život, tako da se žena ne boji i ne pita hoće li imati za mlijeko, hranu, stvari za školu... - poručio je Kujundžić.
 

Samo jedan sudac protiv odluke Suda o pobačaju
Ustavni sud odbacio je prijedlog da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, a za takvu je odluku glasalo 12 sudaca Ustavnog suda, dok je jedan sudac, Miroslav Šumanovi, bio protiv.

Dijelove njegova mišljenja donosi N1 televiizija:

"Ocjenjujem da osporeni zakon nije suglasan s Ustavom i da je nesuglasje drastično, pa zakon treba ukinuti... 

"Nerođeni" je živuća tvorba (materijalna stvarnost), nije dio mrtve prirode, nije stvar ni životinja niti organ tijela majke, ljudskog je porijekla (genetska ljudskost - začetost od ljudskih roditelja), raste i razvija se autonomno po vlastitom genetskom programu. Taj rast je svrhovito usmjeren i nedvojbeno je riječ o živućem biću - pripadniku ljudske vrste. Što je to ako ne ljudsko biće?

Tvrditi da ljudsko biće u smislu čl. 21. st. 1. Ustava nastaje u nekoj kasnijoj fazi razvoja nerođenog, a ne od začeća, implicira da začećem nastaje neka neodređena živuća tvorba - "ne-biće" ili "pseudo-biće", koje onda progresivnim rastom i razvojem (suprotno općem principu "ex nihilo nihil fit") metamorfozira u ljudsko biće koje je titular prava na život...

... Zaključno, mišljenja sam da embrij nije "neljudsko biće", odnosno "ne-biće", nego ljudsko biće u određenoj fazi razvoja i da mu zato pripada temeljem inherentnog ljudskog dostojanstva pravo na život prema čl. 21. st. 1. Ustava u punom opsegu", piše N1. 

 

Naslovnica Hrvatska