Novosti Hrvatska

priča koja ledi srce

Vapaj očajne majke: Došao je pun kombi policije, odveli su mi svu djecu dok su vrištala i plakala; Odvjetnica: Nije bilo potrebe za tim

priča koja ledi srce

"U sedam ujutro ispred mog stana došao je pun kombi policije. Bilo je pet policajaca u uniformi, dva krim inspektora, tri socijalne radnice i sudska ovršiteljica. Došli su po moju djecu. Policija je pokucala na vrata i rekla mi o čemu se radi. Moja djeca su vrištala, plakala, držala se za mene i zapomagala kako žele da ih se ostavi s mamom, a policija ih je od mene uzela nasilnim putem i potrpala u kombi. Otišli su bez doručka, odjeće, sin mi nije popio propisanu terapiju... ", ispričala je za Vijesti.hr Rozmeri Orešković.

"Djeca su otišla bez ičega - bez doručka, bez odjeće, knjiga, sin mi nije popio propisanu terapiju", opisala je što se dogodilo 31. siječnja majka kojoj je u zadnjih 14 godina oduzeto osmero djece.

Posljednje troje oduzeto joj je 31. siječnja temeljem odluke Općinskog suda u Gospiću, a prvih petero oduzeto je 2004. godine. Razlog oduzimanja djece u oba je slučaja je isti - majku se optuživalo za nemar, nedostatak kontrole i nautoriteta nad djecom - no, njena odvjetnica tvrdi kako nije bilo potrebe za takvom mjerom.

"Ona s njima živi jednostavno, malo preskromno za naše uvjete i nema neke velike edukativne sposobnosti, ali je ipak njihova majka" rekla je odvjetnica Ljiljana Penavić i dodala kako se u starom zakonu točno navodilo što se smatra zanemarivanjem djece, dok se danas u važećim propisima navodi tek da se nemarom smatra situacija u kojoj su djetetu ugroženi razvoj, zdravlje i život bez da se pritom navodi što to točno podrazumijeva.

Odvjetnica Penavić rekla je kako se sada može samo pokušati pokrenuti postupak za povratak djece te da je glavni apsurd priče što se djeca majci mogu vratiti kada im se poboljšaju životni uvjeti. "Recite mi kako će se procijeniti jesu li se poboljšali životni uvjeti ako djeca nisu s majkom? Pa Rozmerina djeca su bila daleko od toga da bi im bio ugrožen život ili zdravlje", ustvrdila je Penavić za Vijesti.hr.

Sve zakuhao bivši suprug?

Rozmeri ima svoje objašnjenje cijelog slučaja: vjeruje da ju Centru uporno anonimno prijavljuje otac njenje djece, od kojeg se prije koju godinu razvela, sve s ciljem da se domogne stana.

Riječ ravnateljice CZSS

"Centar uvijek primjenjuje najblaže mjere, a tek ukoliko potrebne promjene nije moguće ostvariti na taj način, predlaže se ovakva sudska mjera, a sve sukladno Obiteljskom zakonu", ustvrdila je za Vijesti.hr Nikolina Devčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb koji je odveo djecu.

 

Naslovnica Hrvatska