Novosti Hrvatska

AFERA DNEVNICE

Grafolog: Na 130 spornih računa Sauchin je potpis; Određen jednomjesečni istražni zatvor

AFERA DNEVNICE

21:51 - Tomislavu Sauchi, saborskom zastupniku SDP-a i bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, sudac istrage u petak navečer odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je novinarima ispred Županijskog suda kako je sudac istrage odbio prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, njegova supruga, najavile su da će podnijeti žalbu na odluku o istražnom zatvoru. "Predložili smo jamstvo i tražili zamjenu mjerama opreza, no sudac istrage ih nije uvažio. Imamo dobre osnove za žalbu", kazale su odvjetnice. Otkrile su da je sud odbio jamčevinu od milijun i pol kuna, trostruko višu od navodne štete.

Sauchina supruga odgovorila je, na novinarsko pitanje, da je iznenađena cijelim slučajem. "Apsolutno jesam, to privatno mogu reći", kazala je Ivana Saucha ispred Županijskog suda.

20:07 -  Za potpise bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tomislava Sauche na 130 dokumenata grafološki vještak koji ih je pregledao, neslužbeno doznajemo, zaključio je da postoji navodno "velika vjerojatnost da su vjerodostojni", piše Jutarnji list.

Na šest dokumenata, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskog istrazi, utvrdio je da bi potpisi navodno mogli biti dvojbeni. Istražitelji su u dokumentima prepoznali obrazac prema kojem su se radili sporni nalozi: uvijek su rađeni na desetak dana u ukupnom iznosu od 10.000 do 15.000 kuna.

Tomislav Saucha je do danas pred medijima ponavljao da nije kriv jer da nije toliko "glup da to radi na taj način".

PRVA VIJEST - Tomislav Saucha, saborski zastupnik SDP-a i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, na ispitivanju u državnom odvjetništvu iznosio je aktivnu obranu, no Uskok je za njega ipak zatražio istražni zatvor, kazale su nakon trosatnog ispitivanja u Uskoku njegove odvjetnice, javlja Hina.

Uz Aleksandru Horvat u tzv. aferi Dnevnice Sauchu brani i njegova supruga Ivana Saucha koja je novinarima ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici kazala da je bivši predstojnik premijerova Ureda iznosio aktivnu obranu.

- Naš branjenik se aktivno branio, iznio je svoju obranu, vrlo detaljno - kazala je Ivana Saucha. Njena kolegica Aleksandra Horvat dodala je da će Uskok nakon ispitivanja od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda tražiti određivanje istražnog zatvora.

- Bit će prijedlog za istražnim zatvorom, to će biti pred istražnim sucem - kazala je Horvat. I ona je kazala da je Saucha aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja.

- Mi zaista smatramo da nema osnovane sumnje i to je bila vrlo dobra obrana, ali vidjet ćemo - kazala je odvjetnica.

Potvrdila je da Uskok Sauchu tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.

Saucha je u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici doveden nešto prije 16 sati, u pratnji uniformiranog policajca 'civilnim' automobilom iz policijskih prostorija na zagrebačkom Sjenjaku gdje je ranije predan pritvorskom nadzorniku.

Ravnateljstvo policije je oko 14 sati, na upit o Sauchinu uhićenju, potvrdilo tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku.

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat. Za televiziju N1 izjavila je da se njen branjenik ne osjeća krivim.

Prije uhićenja Sauchi je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Naslovnica Hrvatska