Novosti Hrvatska

dvodnevni posjet

'Patrije' za Kuvajt: predsjednica će kod emira Sabah al-Ahmada, prije svega, lobirati za interese hrvatske vojne industrije

dvodnevni posjet

U zrakoplovu kojim će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju povesti državnu delegaciju u dvodnevni posjet Kuvajtu gdje će ih primiti državni poglavar emir Sabah al-Ahmad i ostali visoki kuvajtski dužnosnici, svoje će mjesto zauzeti i direktor slavonskobrodskog "Đure Đakovića" Tomislav Mazal.

Bit će to pokušaj Đure Đakovića da se nakon 1990. i isporuke tenkova M 84 Kuvajtu, vrati na tržište te bogate države čiji je BDP po stanovniku, zbog izvoza nafte, gotovo četiri puta veći od našeg.

Šanse 'Brodotrogira'

– Posjet predsjednice Republike smatramo izrazito važnim i poticajnim za mogući razvoj poslova "Đure Đakovića" u Kuvajtu. Naša tvrtka među tri je ponuditelja na natječaju za borbena oklopna vozila koji je raspisala kuvajtska vlada.

– Nadamo se dobivanju tog posla koji bi nam jako puno značio, a i hrvatskom gospodarstvu u cjelini kad je u pitanju prodor na kuvajtsko tržište – kaže nam Tomislav Mazal, ističući kako je kuvajtska vlada pozvala "Đuru Đakovića" na pripadajući natječaj, drugim riječima, nije se mogao javiti bilo tko.

– Vrednovanje ponuda za BOV-ove još je u tijeku, a u korist "Đure Đakovića", suglasan je Mazal, moglo bi raditi i naše veleposlanstvo u Kuvajtu koje će predsjednica Republike otvoriti u nedjelju.

– Izuzetno je važno da imamo svoje veleposlanstvu u Kuvajtu – dodaje prvi čovjek "Đure Đakovića".

Najava još nekih gospodarstvenika u delegaciji koja će posjetiti Kuvajt svjedoči kako će predsjednica Republike kod kuvajtskog emira, prije svega, lobirati za interese hrvatske vojne industrije. U Kuvajtu će biti i predstavnici RH "Alana" i karlovačkog HS "Produkta" koji proizvodi, prema nekim procjenama, jedan od najboljih pištolja na svijetu.

No, u Kuvajt putuju i predstavnici "Brodotrogira", informatičke tvrtke "Croz" iz Zagreba te Hrvatske turističke zajednice koji će kuvajtskim sugovornicima pokušati ponuditi proizvode i usluge koje nisu iz tzv. namjenske industrije.

Sličan pokušaj predsjednica Republika imala je u svibnju prošle godine kada je organizirala i predvodila posjet sedamdesetak domaćih gospodarstvenika Iranu. Bio je to prvi takav posjet bilo koje europske delegacije Iranu nakon ukidanja sankcija koje je euroatlantski blok predvođen SAD-om uveo toj zemlji.

Kuvajt i Iran, prema podacima iz 2015., ne nalaze se ni među 25 azijskih zemalja po veličini gospodarske razmjene s našim gospodarstvom. Od zemalja Perzijskog zaljeva najintenzivnija je suradnja sa Saudijskom Arabijom, u koju godišnje izvezemo oko 500 milijuna kuna roba i usluga, no i to je skromno pa se može kazati da je taj dio svijeta i dalje potpuno neiskorišten za naš izvoz.

Gospodarska razmjena s Iranom u 2015. dosegnula je vrijednost od četiri milijuna i 423 tisuće dolara, a u drugoj polovici prošle godine, nakon ukidanja sankcija i posjeta velike hrvatske delegacije Teheranu, dio hrvatskih tvrtki poput Tvornice željezničkih vagona "Janko Gredelj" i informatičke tvrtke "Banksoft", dogovorio je poslove na iranskom tržištu vrijednosti oko 100 milijuna dolara pa se može očekivati značajan rast izvoza u Iran.

Uzgred, kada bi hrvatske tvrtke dobile u Iranu samo jedan posto godišnjeg uvoza roba, proizvoda i usluga te zemlje, zaradile bi oko 650 milijuna dolara.

Energetska oprema

U Kuvajt smo lani ostvarili izvoz od desetak milijuna dolara, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju da se šansa za naše izvoznike na kuvajtskom tržištu nalazi, osim u vojnoj i obrambenoj industriji, i u informatici i energetskoj opremi.

– Tržište Kuvajta velik je potencijal za naše gospodarstvenike jer je riječ o zemlji s čak deset posto svjetskih zaliha nafte te s izrazitim javnim i vanjskim suficitom, što otvara mogućnosti za investicije i u industriji nafte – poručili su nam iz HGK, čiji će potpredsjednik Želimir Kramarić također biti u izaslanstvu koje predsjednica Republike vodi u Kuvajt.

Konkurenciju prate velike razvojne banke

Iz neslužbenih razgovora koje smo vodili s našim poduzetnicima o smislu pompozno najavljivanih odlazaka državnih delegacija u bogate arapske zemlje i Iran, s obzirom na, barem do sada, mršav ishod takvih pohoda, može se izvući zaključak kako takvi posjeti ne mogu štetiti, a korist bi, kažu naši sugovornici, mogla biti velika.

- Nitko iole informiran i upoznat s poslovnim običajima, pogotovo s običajima u arapskom svijetu, ne može očekivati da se sklope ozbiljniji poslovi čim naša državna delegacija uspije dobiti posjet nekoj od tih zemalja. Mora se prvo osigurati prisutnost i vidljivost na nekom tržištu, pa onda očekivati plodove - kažu naši sugovornici iz poslovnog svijeta koji su imali prilike putovati u delegacijama kakva će boraviti u Kuvajtu.

Za razliku od naših kompanija, navode, konkurencija iz najvećih ekonomija koja također traži poslovne prilike u stanju je osigurati financiranje ili pratnju velikih banaka za projekte koje planiraju tamošnje države.

Josipovićev put u Katar

I prethodne vladajuće garniture poduzimale su velike lobističke pohode u bogate zemlje Perzijskog zaljeva. Dovoljno se prisjetiti, među ostalim, delegacije od stotinjak vladinih dužnosnika i gospodarstvenika koji su, predvođeni tadašnjim šefom države Ivom Josipovićem, u studenome 2012. posjetili Katar.

Velika su bila očekivanja od pohoda, ta zemlja pripremala se za izgradnju stadiona, dvorana, hotela i prometnica za organizaciju rukometnog i nogometnog svjetskog prvenstva, pa se, među ostalim, očekivalo da bi hrvatski građevinci mogli uzeti dio ‘kolača’ od 100 milijardi dolara najavljenih, a dosad jednim dijelom i ostvarenih, katarskih investicija u sportsku i prateću infrastrukturu.

Govorilo se i o uvijek aktualnoj izgradnji LNG terminala na Krku, odnosu interesu katarske energetike za taj projekt, ali gospodarska razmjena s Katarom ostala je manje-više na istoj razini kao i prije Josipovićeva puta.

’Brodotrogir’: Prerano za procjene

Poput slavonskobrodskog Đure Đakovića koji se natječe za isporuku ‘oklopnjaka’ kuvajtskoj vladi, i trogirsko brodogradilište, kako doznajemo, natječe se za poslove u toj zemlji. Stoga će u državnom izaslanstvu koje će u nedjelju i ponedjeljak boraviti u Kuvajtu biti i zamjenik predsjednice Nadzornog odbora Brodotrogira Slobodan Vernić.

- Budući da participiramo u nekim tenderima za gradnju brodova za kuvajtske kompanije, tom prigodom ćemo imati sastanke na tu temu, a navođenje točnih naziva i projekata je prerano s obzirom na fazu u kojoj se nalazimo u natjecanju s konkurencijom - poručeno nam je jučer u Brodotrogiru.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ne dvoje u opravdanost posjeta državnih delegacija zemljama čija bi tržišta moga postati prilika za našu privredu.

- Svaku delegaciju u kojoj makar jedna tvrtka dogovori posao na novom tržištu ocjenjujemo uspješnom. Tvrtkama u izlasku na strana tržišta iznimno znače i politička i institucionalna potpora. Politika je tu da otvori vrata, Komora sa svojim poznavanjem prilika na svim stranim tržištima da osigura potencijalne poslovne partnere i ponudi sve vrste informacija, a na gospodarstvenicima je da prilike iskoriste - ističu u Komori.

Naslovnica Hrvatska