Novosti Hrvatska

Gotovinina obrana žestoko napala ključnog svjedoka tužiteljstva

Haag: General Leslie suočen sa suprotnim izvješćima o granatiranju Knina

Branitelj generala Ante Gotovine suočio je generala Andrewa Leslija u nastavku protuispitivanja u srijedu s izvješćima vojnih promatrača UN-a i američke vlade po kojima je HV gađao vojne ciljeve u Kninu, a štete na civilnim objektima zabilježene su tek u njihovoj neposrednoj blizini uz tek pokoji udaljeniji pogodak u stambenu zonu, a ukupna šteta od granatiranja u gradu nije bila ni približna onoj koju je u svom svjedočenju opisivao Leslie, kao posljedicu neselektivnog granatiranja Knina prva dva dana Oluje.

Tužiteljski svjedok kazao je kako su ti podaci UNMO-a "izazvali kontroverzu".

Potom mu je branitelj Gregory Kehoe predočio dokaze da je Leslie nakon izvješća UNMO-a zatražio "prijateljsku uslugu" od kanadskog pripadnika UN-a Filipa Barkofa koji je ostao u Kninu da potraži po gradu dokaze da je HV "počinio ratni zločin neselektivnim granatiranjem".

Leslie je u nastavku protuispitivanja uglavnom tvrdio da prva dva dana Oluje u Kninu i okolici nije bilo ni aktivnih srpskih snaga ni njihovih položaja.

Osporavajući takve tvrdnje branitelj generala Gotovine Kehoe svjedoku je predočio, uz izvještaje UN-a o srpskoj vojnoj prisutnosti, čak i njegove vlastite izjave prema kojima je na području Knina bilo i vojske i topništva.

Tako mu je pustio njegovu vlastitu izjavu danu 4. kolovoza 1995. za BBC u kojoj je kazao kako Hrvati nisu nadomak Knina a da je u gradu i okolici dosta Srba, te izjavu za Toronto Star da je osobno vidio kako srpski tenk ispred baze UN-a uzvraća vatru.

Kehoe mu je predočio i više izvještaja vojnih promatrača UN-a od 5. kolovoza o kretanju srpskog topništva prema Kninu te raspoređivanja na položaje kod Strmice odakle je 5. kolovoza navečer srpska vojska ispaljivala granate prema Kninu.

Svjedok je kazao kako mu tu uglavnom nije bilo poznato, čak ni podatak da je tadašnji zapovjednik snaga tzv. RSK Mile Mrkšić 5. kolovoza ujutro pobjegao iz Knina, iako je to svojedobno sam rekao haškim tužiteljima.

Leslie je tek priznao da je 15-20 kilometara od Knina dan uoči Oluje vidio puno sofisticiraniju i profesionalniju topničku postrojbu srpskih snaga u odnosu na one koje je viđao na području RSK.

Vraćajući se na Leslijevo svjedočenje od dana ranije kada je opisao kako je tražio od HV-a da mu ne ograničava slobodu kretanja i pusti ga da izađe iz baze UN-a u Kninu 5. kolovoza kako bi utvrdio "da li se poštuje ratno pravo" i ima li "etničkog čišćenja", Kehoe je pustio video snimku pregovora Leslija, tada načelnika zapovjedništva UN-a u Kninu, s predstavnicima Hrvatske vojske koja je pokazala da prevoditeljica nijednu od ključnih riječi poput "ratno pravo", "etničko čišćenje" ili "civilno stanovništvo" nije prevela. Umjesto toga prevoditeljica UN-a hrvatskoj je strani prevela da Leslie želi vidjeti "što se događa".

Odgovarajući na tvrdnje Leslija da je HV u namjeri da onemogući kretanje UN-a postavio tenk s cijevi okrenut prema bazi UN-a Kehoe je pustio tonsku izjavu drugog pripadnika UN-a kapetana Hilla koji je objasnio da se radilo o ljutitom hrvatskom vojniku koji je naumio dobiti pištolj "browning" kakav je posjedovao primjerice Leslie te je stigao pred bazu UN-a ali je od nauma ubrzo odustao kada mu je Hill objasnio da nikakav browning neće dobiti. Snimka je izazvala smijeh kod Leslija koji je priznao da nije znao da je to bila pozadina događaja.

Na kraju protuispitivanja Kehoe je Lesliju predočio obrazloženje po kojem je dobio odličje kanadske vojske za misije spašavanja 40 pripadnika osoblja UN-a u Kninu. Kanadski general, danas zapovjednik kanadskih kopnenih snaga, objasnio je kako se radilo o zabuni jer je sudjelovao samo u jednoj takvoj misiji i zabunu je pokušao ispraviti s nadređenima, tvrdeći da im je objasnio da on nije sudjelovao u takvim misijama nego u spašavanju pacijenata iz kninske bolnice.

Leslie iskaz završava u četvrtak a nakon toga tužitelji će izvesti novog svjedoka.

(H)

Naslovnica Hrvatska