Novosti Hrvatska

mijenjaj program!

Kad žena 'pokopa' žene: kako je Hrga uništila prilog o hrabroj pirotehničarki i osramotila se u 'prime timeu'

mijenjaj program!

Središnji dnevnik RTL-a u utorak navečer donio je, između ostalog, zanimljivu reportažu o Maji Fekete, jednoj od rijetkih žena pirotehničarki u Hrvatskoj.

I baš kada su mnogi od nas krenuli pojačati televiziju da čujemo priču o toj odvažnoj mladoj ženi iz Belišća koja, eto, odabirom svog zanimanja razbija rodne stereotipe u Hrvatskoj, na samom početku priloga voditeljica RTL-ova Dnevnika Mirjana Hrga u sekundi nas je bacila natrag u ponor malograđanštine te je čitav prilog poprimio sasvim drugačiji ton od onog kojem smo se nadali.

- Vrlo je neobično da se žena, majka, bavi ovako opasnim poslom. Kako ste se odlučili za ovo zanimanje? - započela je Hrga razgovor.

- To je bilo vrlo jednostavno, puno ljudi iz Belišća u kojem živim radi ovaj posao, tako sam se i ja odlučila - ponudila je Fekete vrlo jednostavan i smislen odgovor, no Hrga je nastavila:

- Da, dobro, ali očekivalo bi se da žena ipak radi nešto drugo, možda nekakav posao u trgovini? - 'mudro' je priupitala žena koja je, gle čuda, voju karijeru izgradila daleko od trgovine.

U tom trenutku voditeljica se na trenutak zaustavila pa nam se učinilo da je i sama shvatila da je upravo iz njenih usta izišao školski primjer poticanja neravnopravnosti spolova u društvu, no nastavila je u istom tonu:

- Ili, onako kako u narodu kažu, da pripada ženskoj strani. Ali u minsko polje? - naglasila je Hrga još jednom, u samo nekoliko sekundi, podjelu na muške i ženske poslove.

- Pa netko bi možda izbarao trgovinu, meni je ipak bolje biti na svježem zraku. - odgovorila je Fekete, pomalo, kako nam se učinilo, i sama zatečena ovim inzistiranjem na 'ženskim' poslovima.

 

Svi oni koji su primijetili ovaj neprofesionalan gaf poznate voditeljice vjerojatno su već u ovom trenutklu odlučili stišati televiziju ili prebaciti na drugi program, a cijeli prilog možete pogledati OVDJE.

Naslovnica Hrvatska