Novosti Hrvatska

PRVA ŽENA NA ČELU ZNANSTVENE KUĆE

Danica Ramljak: "Ruđer Bošković" mora zaraditi novac

PRVA ŽENA NA ČELU ZNANSTVENE KUĆE

Institut ‘Ruđer Bošković’ danas je institucija na državnom proračunu, a želim da bude naš Princeton na kojem će država zarađivati

Institut ‘Ruđer Bošković’ danas je institucija na državnom proračunu, a želim da bude naš Princeton na kojem će država zarađivati

Na čelu najveće hrvatske znanstvene kuće, Instituta “Ruđer Bošković“ u Zagrebu, od srijede navečer je rođena Sinjanka dr. sc. Danica Ramljak, prva žena na tome mjestu u 60-godišnjoj povijesti Instituta.

Danicu Ramljak izabralo je Upravno vijeće IRB-a na mandat od četiri godine, nakon što je Znanstveno vijeće Instituta u najuži krug izabralo nju i aktualnog predsjednika ZV IRB-a dr. sc. Nevenka Bilića.

Danica Ramljak, hrvatska znanstvenica koja je 22 godine živjela i radila u SAD-u, a sada je vlasnica konzultantske tvrtke Medora, u svjetskim znanstvenim krugovima postigla je ugled dokazima da polifenol iz čokolade u laboratorijskim uvjetima selektivno ubija stanice raka dojke, na čemu je u svijetu provedeno još niz istraživanja.

Pobjedu za čelno mjesto “Ruđera“ izborila je među sedam kandidata, a kada je obrazlagala svoju kandidaturu, najavila je kako “Ruđer treba biti naš Princeton na kojemu će država zarađivati“.

- Da, to je istina. IRB je danas institucija na državnom proračunu, a ispod deset posto sredstava vuče sa strane, iz drugih izvora financiranja. To treba promijeniti – kazala je u četvrtak za naš list novoizabrana ravnateljica Ramljak najavljujući svoju strategiju upravljanja IRB-om.

Namjera joj je, kako kaže, vratiti IRB-u svjetsku prepoznatljivost, ne samo kroz pojedinačna imena nego upravo na razini institucije. Želja joj je povezati internu snagu, jaču suradnju sastavnica Instituta, poticat će međunarodne projekte na Institutu, a posebno suradnju s hrvatskim gospodarstvom.

- Nije mi namjera komercijalizirati Institut. Ali očekujem bolju povezanost s gospodarstvom, naravno, ne nauštrb bazične znanosti – najavljuje Ramljak.

U tome kontekstu, dodaje, vidi i suradnju na razini cijele Hrvatske, posebno Dalmacije. Splitsko sveučilište i IRB imaju prostora za suradnju u različitim aspektima, kaže ona, počevši od medicine do molekularne biologije i oceanografije. Povezanost s rodnim Sinjem, unatoč američkoj i zagrebačkoj adresi, nikada nije prestala.

- Tamo mi je obitelj, često tamo odem, veze su čvrste. Poslovno surađujem i s Medicinskim fakultetom u Splitu, s kolegama na Splitskom sveučilištu i Županiji – pobroja svoju povezanost s Dalmacijom prva žena IRB-a.

Dodajmo da će novu dužnost u “Ruđeru“ Danica Ramljak preuzeti 15. svibnja, do kada će na tome mjestu biti dr. sc. Jaroslav Horvat.

Nema patrona u vrhu politike

Iako je prate priče da uspjeh u izboru za čelnicu IRB-a može zahvaliti potpori aktualnog ministra znanosti Dragana Primorca, ona to najodlučnije odbija:

- Nisam ni u jednoj stranci, nisam ničiji politički eksponent. Naprotiv, namjera mi je surađivati sa svim političkim opcijama. Mala Hrvatska jedino ujedinjena može dizati institucije poput “Ruđera Boškovića“ na višu razinu – kaže Danica Ramljak.

Volonter u timu Hillary Clinton

Nije tajna da je u vrijeme američkih izbora Danica Ramljak volontirala u timu Hillary Clinton:

- Dosta toga što sam naučila u kampanji primijenit ću na “Ruđeru“, prije svega timski rad, jer i kao ravnateljica samo sam kotačić u tom velikom organizmu – kaže.

Naslovnica Hrvatska