Novosti Hrvatska

daleko od boga

Ma gdje je tu advent?! Lopovi i varalice žele nam 'čestit Božić', a Bujanec se nada poklonu od Svetog Nikole

daleko od boga

Uplovili smo u vrijeme koje nazivamo advent ili došašće. To razdoblje liturgijski obuhvaća četiri tjedna prije Božića u kojem iščekujemo rođenje, dolazak Sina Božjeg.

O Božiću se obično govori kao o blagdanu radosti, mira i zajedništva. S radošću se pripremamo za rođenje Djeteta, veseleći mu se više kao djetetu nego kao Božjem Sinu.

Jer s malom djecom uglavnom znamo što ćemo i kako ćemo, ali sa Sinom Božjim život se komplicira. Jer poruke koje je On donio vrlo su zahtjevne, pogotovo ona o ljubavi prema bližnjemu, pa i neprijatelju.

Poruka o Božjem kraljevstvu, a to znači poruka o ljubavi, miru, pravdi, poštenju, međusobnom poštovanju i prihvaćanju, vrti se među ljudima već više od 2000 godina, a i dalje ostaje više priča i folklor nego način života.

S prvom adventskom nedjeljom u mnogim gradovima u nas i u Europi započeli su adventski sajmovi ispunjeni raznim događanjima, obiljem jela i pića, okićenim ulicama i trgovima, glazbom... Ljudi su, barem oni do kojih stignu reporteri, sretni i zadovoljni. Kažu, vlada lijepa adventska atmosfera. Nije mi sasvim jasno što je u nabrojenom adventsko.

Vukovarci su nam svima ovih dana poslali pravu božićnu poruku, bez adventskog sajma i okićenih borova. Ujedinivši se za pomoć Srbinu, mladom bivšem nogometašu koji je obolio od leukemije, organizirali su humanitarnu nogometnu utakmicu. Ljubav i zajedništvo na djelu, a ne samo na riječima.

Bio Božić blizu ili ne, akademik Silobrčić zastupa kraljevstvo pravde i poštenja. Očito mu je postupanje u skladu s etičkim pravilima važnije od položaja.

Dojučerašnji predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju podnio je ostavku na čelnu funkciju u tom formalno neovisnom tijelu pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali je ostao njegov član. Akademik je dao ostavku zbog, kako reče, "nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata" sadašnjeg ministra znanosti.

Članovi Odbora nisu se mogli dogovoriti da slučaj definitivno privedu kraju, tj. da konačno otklone svaku sumnju s ministra Barišića ili pak utvrde da je plagiranje postojalo, što bi, u skladu s etičkim kodeksom, vuklo za sobom i određene posljedice, barem moralne.

Živjeti pod Damaklovim mačem sumnje sigurno nije ugodno, te bi osobi u koju se sumnja trebalo biti u interesu da se sve izvede na čistac te da nastavi raditi čista obraza ili da odgovorno snosi posljedice propusta.

Sljedećih ćemo se dana naslušati izgovaranja čestitki – najviše me veseli kada nam "čestit Božić" žele oni koji nemilice varaju, kradu, podmićuju, ne daju plaće za izvršeni posao..., a uz to se smiješe uživajući (barem do sada) u svojoj nedodirljivosti.

Blagoslovljen Božić poželjet će nam i oni koji bi voljeli da Radu Šerbedžiju proguta mrak. A i sveprisutni i sveznajući Bujanec se u ovo adventsko vrijeme obratio pismom sv. Nikoli: " Dragi Sveti Nikola, ja se zovem Velimir, al' ne pišem ti sada zbog sebe, nego zbog mog imenjaka Viskovića...

On je već izglancao svoju crvenu čizmu i stavio je na prozor. Očekuje poklon, ali nije bio dobar. Zato te molim da u ovo predblagdansko vrijeme, poklone kojima si lani zasuo Antu Tomića, preusmjeriš na Velimira Viskovića!" Kakav sklad između ovih riječi i Kristova kraljevstva mira, ljubavi i zajedništva!?

A neki su i prije početka došašća odlučili djelovati protiv zajedništva i razumijevanja. Uz dužno poštovanje prema onima koji su živote dali u Domovinskom ratu, postaviti spomen-ploču s grbom koji sadrži natpis "Za dom spremni" u mjestu gdje se nalazio koncentracijski logor u kojemu se taj pozdrav svakodnevno koristio, pozdrav koji se nalazio na svim službenim dokumentima NDH, u mjestu gdje su deseci tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata nesklonih ustaškom režimu deportirani i ubijeni, doista nije ljudski.

O Bože, kako su daleko od nas Tvoje poruke – ni pjesme, ni adventske svijeće, ni sajmovi, ni klizališta, ni fontane, ni brojne čestitke, pa čak ni molitve ne mogu nam pomoći dok one koji nas okružuju gledamo samo kao pripadnike određene nacionalnosti, određene vjerske opredijeljenosti, određene spolne orijentacije, određenih političkih uvjerenja, a nikako da u njima ugledamo ČOVJEKA.

 

Naslovnica Hrvatska