Novosti Hrvatska

školska zvijezda

Kako se poduzetni hrvatski srednjoškolac uspio izboriti za dulji veliki odmor

školska zvijezda

Maturant iz Srednje škole Slunj dokaz je da se upornost isplati. Naime, nakon prikupljanja svih informacija i dokumentacije, uspio se izboriti u ime svih učenika za dulji veliki odmor jer se učenici te škole nalaze u situaciji da ne stignu ni kupiti gablec, a kamoli pojesti.

Maturant Leon Dijanežević, učenik Srednje škole Slunj, odlučio je pokrenuti akciju i olakšati život sebi i svojim školskim prijateljima. Naime, u školi nema kantine, a u blizini škole nalazi se samo jedna trgovina u koju se jedva može ući kad više od 200 učenika nahrupi po gablec. A čak i ako stignu kupiti hranu, pod nastavom nije dopušteno jesti pa se u 15 minuta učenici nikako ne stignu okrijepiti obrokom.

‘Kada nas 264 krene u kupovinu, bude gužva na blagajni i to potraje duže od 15 minuta. Dakle više od 15 minuta nam samo treba na blagajni, a kamoli da se vratimo do škole i obrok pojedemo na miru. Malo je kompleksno, ali u konačnici, pod nastavom nam nije dozvoljeno jesti, tako da obrok ne možemo pojesti nikako’, rekao je Leon za portal Srednja.hr.

Prema Državnom pedagoškom standardu nastavni sat traje 45 minuta, a učenicima se mora osigurati odmor između nastavnih sati (odmor između dva nastavna sata traje 5 minuta, a nakon 3. sata 15 ili 20 minuta).

Temeljm toga Leon je uputio zamolbu nastavničkom vijeću da se odmor produlji za pet minuta uz koju je priložio evidenciju putnika, a učenici putnici svojim su vlastoručnim potpisom jamčili su svoju suglasnost za produljenje velikog odmora.

Nastavničko je vijeće odobrilo Leonov prijedlog, a sad se samo čeka potvrda roditeljskog vijeća, no Leon zna da tu neće biti problema jer se među roditeljima već raspitao o mišljenju oko produljenja velikog odmora. ‘Nastavničko vijeće je također pohvalilo Leona i njegovu inicijativu i to je priča koja sada čeka potvrdu vijeća roditelja’, rekla je Diana Cindrić, ravnateljica škole, za Srednja.hr.

Leon inače uz sve školske obaveze u slobodno vrijeme volontira za Crveni križ Slunj, Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica kao vatrogasac, te je trenutno pripravnik Hrvatske gorske službe spašavanja i predsjednik Udruge mladih Općine Rakovica.

Naslovnica Hrvatska