Novosti Hrvatska

Potpredsjednik Iračkog Kurdistana: Naši "rođaci" Hrvati obnovit će nam Irak

Vrijednost posla izgradnje bolnica i pratećih objekata između hrvatske tvrtke ‘Ingra’ i Iračkog Kurdistana iznosi 180 milijuna dolara, a Kurdi žele proširiti suradnju s Hrvatima

Hrvatska tvrtka “Ingra” nedavno je s predstavnicima Autonomne Pokrajine Iračkog Kurdistana potpisala protokole kojima otvara put izravnom ugovaranju izgradnje bolnica i pratećih objekata, a vrijednost tog posla iznosi oko 180 milijuna dolara.

Sukladno tomu, proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj je boravila visoka delegacija Iračkog Kurdistana, na čijem je čelu Abdullah Resool Ali Korset, potpredsjednik pokrajine. Njihov domaćin je bio veleposlanik Jerko Vukas, šef specijalne Misije RH u Iraku.

Ojačat ćemo veze

- Svrha našeg posjeta je još više poboljšati političku i gospodarsku suradnju, kako između Iraka i Hrvatske, tako i između pokrajine Irački Kurdistan i Hrvatske. Moram istaknuti da je za ovim posjetom vladao veliki interes u vrhu hrvatske države. Želja nam je što više ojačati ekonomske, kulturne i druge veze. Već se neke hrvatske tvrtke nalaze i rade na razminiranju u Iraku i ta suradnja ide dobrim smjerom. Od kada je u Iraku otvorena hrvatska gospodarska kuća, potreba za još boljom suradnjom nametnula se kao normalna. Mi želimo graditi infrastrukturu, ceste, mostove i bolnice, a u svemu tomu želimo da sudjeluju i hrvatske tvrtke, koje su vrlo konkurentne na svjetskom tržištu - kazao nam je Ali Korset.

On smatra da će odnosi Hrvatske i Iraka biti još bolji kada Hrvatska uđe u NATO i EU. No, Korset se oduševio ljepotama Hrvatske, te nije zaboravio napomenuti da Hrvati i Kurdi vuku zajedničko podrijetlo.

- Hrvatska je jedna od najljepših zemalja u kojima sam boravio, a pogotovo bih zahvalio na toplom i srdačnom prijamu od hrvatskih vlasti, posebno predsjednika Stjepana Mesića. Kurde nikada život nije mazio, ali mi smo jak, ponosan i hrabar narod, koji je sada sastavni dio demokratskog Iraka i želimo živjeti u lijepo uređenoj zemlji, a u tomu nam mogu pomoći hrvatske tvrtke, zaključio je Ali Korset.

IVICA MARKOVIĆ

Veliko gradilište

U Iraku se trenutačno nalazi između 250 i 300 Hrvata koji rade na raznim poslovima. Kurdistan je veliko gradilište i sve poznate svjetske tvrtke tamo traže svoj dio ‘kolača’. Zbog toga je vrlo bitno da hrvatske tvrtke prepoznaju ovaj posjet kao mogućnost rada i zarade na novim tržištima.

Da je suradnja obostrana, najbolje kazuje podatak da smo za nedavne nestašice plina u Europi imali ponudu Iraka da nam isporuči potrebne količine plina. Ovaj posjet puno je pomogao i Jasmin Dahr, voditelj hrvatske gospodarske kuće u Erbilu i moj savjetnik po pitanju ekonomije i privrede - rekao je Ali Korset.

 

Naslovnica Hrvatska