Novosti Hrvatska

porezna reforma

Vrdoljak: Nema odgovora kako će Hrvatska izgledati za tri godine

porezna reforma
"Jedino Grčka je u istom položaju kao Hrvatska i mislim da idemo u smjeru grčkog scenarija jer podizanjem stope PDV-a hrvatski turizam ponovno stavljamo u nepovoljniji položaj," ustvrdio je Boris Miletić

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je četvrtak da u prijedlogu poreznih izmjena nema odgovora na pitanje kako će Hrvatska izgledati za tri godine, odnosno hoće li biti uvozna ili izvozna zemlja, hoće li podržavati obrazovanje s poreznim olakšicama ili će razvoj, kao i prije nepunih deset godina, temeljiti na rastu uvoza čekajući da nam ponovno dođe kriza.

"Ovo nije reforma jer ona podrazumijeva promijene načina funkcioniranja države, a to ja ne vidim, ovo je izmjena poreznih zakona, ovo se prebacuje s jedne stavku na drugu i sustav će i dalje funkcionirati na isti način kako je dosad funkcionirao“, rekao je Vrdoljak novinarima na okruglom stolu o ulozi Katoličke crkve u izgradnji demokratskog društva. 

Vrdoljak smatra također kako je potpuno nepotrebno smanjivati PDV na isporuke struje kako bi se kompenzirao viši trošak za naknade za zelenu energiju. Ustvrdio je da naknadu za zelenu energiju  ne treba povećati u onoj mjeru o kojoj je govorio Most.

"Pametnim vođenjem tržišta električne energije kroz puštanje u funkciju burze i dovršenjem zakonodavnog okvira električna energija neće poskupjeti, a kako ne znaju to napraviti onda traže model u smanjenju PDV-a koji je nepotreban gubitak u proračunu“, kazao je Vrdoljak, koji je bio potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva u vladi Zorana Milanovića.

Komentirajući novinarima to da je vezano uz tu priču on prozvan da je oštetio državni proračun zbog čega aktulna vlast 'krpa te rupe' i pokušava pomoći građanima da ne dođe do poskupljenja, Vrdoljak je rekao da oni lažima to pokušavaju prikazati već dvije godine.

"Imate sve odgovore na njihove neistine i klevete na našim internetskim stranicama s obrazloženjima kad je tko dobio koji ugovor“, rekao je Vrdoljak.  Kada se spomene izmjena zakona onda, kazao je Vrdoljak, kolege iz Mosta u nerazumijevanju energetske politike ne znaju što će reći nego svale krivicu na prethodnike“.

Miletić: Podizanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvo je štetno, nepromišljeno i strateški promašeno

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić ocijenio je dugoročno štetnim, nepromišljenim i strateški potpuno promašenim prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji predviđa podizanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto, te je pozvao Vladu da "ne srlja" u to.

"Mi u IDS-u držimo da je ova reforma ishitrena i dugoročno štetna za hrvatskog gospodarstvo," rekao je Miletić na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli. 

IDS smatra da se ovakvim prijedlogom "zatvara rupa u proračunu bez sagledavanja šire strateške slike", rekao je Miletić.  

Drži da će to u konačnici dovesti do nepoželjnih posljedica odnosno do pada konkurentnosti hrvatskog turizma, smanjivanja investicija i zaposlenosti te usporavanja podizanja potrebne razine ponude i usluga.

Rekao je kako je to loše za hrvatsko gospodarstvo i hrvatski turizam jer se "zagreblo u jednu propulzivnu djelatnost koja će kratko osigurati državi benefite ali dugoročno će se izgubiti na kvaliteti i na investicijama u turističkom sektoru".

Podsjetivši kako je upravo na prijedlog IDS-a 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 na 10 posto, što je kasnije korigirano na 13 posto Miletić je kazao kako umjesto da se učini iskorak i da se za ugostitelje nakon uvedene fiskalizacije razmišlja o uvođenju paušala, Vlada sada  predlaže povećanje PDV-a.

"Turizam je  izuzetno bitna strateška gospodarska grana Hrvatske a Istra sudjeluje s više od jedne trećine ukupnog hrvatskog turizma. Ovaj je potez potpuno u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma koju je Sabor usvojio, gdje je naglašena potreba smanjena utjecaja sezonalnosti kako ne bismo govorili o turističkoj sezoni već o turističkoj godini," istaknuo je Miletić. 

Povećanjem PDV-a u turizmu apsolutno se, rekao je, negira Strategija razvoja turizma Hrvatske i na taj se način turizam stavlja u podređen položaj u odnosu na izravne konkurentske destinacije. U prilog tomu naveo je primjer Italije, Španjolske i Francuske, koje imaju 10 posto PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva, te Portugal, koji ima šest posto na smještaj a 13 posto na ugostiteljstvo. 

"Jedino Grčka je u istom položaju kao Hrvatska i mislim da idemo u smjeru grčkog scenarija jer podizanjem stope PDV-a hrvatski turizam ponovno stavljamo u nepovoljniji položaj," ustvrdio je Miletić.

"Kolege iz Mosta u predizbornoj su kampanji vrlo jasno naveli da se tri godine neće dirati porezi, da se neće povećavati. Poput javnobilježničkog potpisa na proteklim parlamentarnim izborima i ovo je obećanje bilo jako kratkoga daha," rekao je Boris Miletić. 

Apelirao je na Vladu da ne srlja u nepromišljeno povećanje poreza u turizmu i ugostiteljstvu jer to dugoročno šteti hrvatskim gospodarskim interesima.

Naslovnica Hrvatska