Novosti Hrvatska

REVOLUCIJA U CRKVI

Hrvatski biskupi najavili radikalne promjene: Nećemo više čekati da vjernici dođu u crkve, tražimo obitelji koje će nam za propovijedi ustupiti svoje domove

REVOLUCIJA U CRKVI

Pravu revoluciju u naviještanju Evanđelja na našim prostorima mogao bi izazvati dokument koji je pripremila Hrvatska biskupska konferencija pod naslovom "Da vaša radost bude potpuna – kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima", koji se odaziva pozivu pape Frane na promjene uobičajenog vjerskog odgoja, osobito župnog vjeronauka, koji bi obuhvatio i odrasle čije se poznavanje kršćanskog nauka i prakse često svodi na "beznačajne običaje i infantilnu religioznost".

Biskupi žele probuditi vjerski život u župama, a jedna od najvećih novina bit će redoviti dolazak svećenika u obitelji vjernika.

– Na tragu učenja pape Frane i u tom smislu govora o slici "Crkve izlaska" na razne egzistencijalne periferije zbog susreta s licem drugoga, počevši od župnika i njegovih bliskih suradnika, trebalo bi više proučavati ovaj svijet koji se mijenja. Zacijelo dolazi vrijeme kad će svećenik morati poći do čovjeka, a ne čekati ga u župnom uredu šaljući dopise koji nemaju posebnog učinka – stoji u pripremnom dokumentu.

Tu se predviđa i nastojanje za uvođenjem tzv. obiteljskih zajednica koje u nekim župama već postoje.

Po uzoru na Isusa koji je učenike slao po kućama, te po iskustvu Crkve koja je u prvim vremenima živjela isključivo u domovima, obiteljima i obiteljskim skupinama, biskupi se nadaju kako će se pronaći obitelji koje bi bile spremne pružiti mogućnost da se u njihovoj kući događa slušanje Božje riječi.

– Činjenica jest da je kuća mjesto življenja i nalaženja obitelji i prijatelja gdje se može susresti čak i one osobe koje nikad neće doći u župne prostore. Pozivajući se na evanđeosku prispodobu o uzvanicima na veliku večeru prijeko je potrebno izići na trgove i ulice i pozvati ih sve, "prisiliti" ih da uđu – navodi se u dokumentu koji priprema Vijeće HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, na čijem je čelu msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup.

Predlaže se i profesionalizacija kateheta, odnosno zapošljavanje laika koji bi predavali župni vjeronauk, a vjersko poučavanje obuhvatilo bi i odrasle.

– Uviđa se da je kod odraslih, posebice roditelja, poznavanje vjere često minimalno, a njezino prakticiranje svedeno na ustaljene, katkad i beznačajne običaje obilježene infantilnom religioznošću. Kateheza odraslih prijeko je potrebna u prvom redu zbog prijelaza od vjere naslonjene na društvene običaje, makar je ona vrijedna poštovanja, k osobnijoj i zrelijoj vjeri koju resi razumijevanje i otvorenost – zaključuju biskupi, koji u budućnosti očekuju "novi lik župnika" i župu koja pokazuje "obiteljsko lice".


Fra Bono: Spoznajte svoju vjeru
S kapucinskim teologom fra Bonom Zvonimirom Šagijem puno puta smo razgovarali o suvremenoj "birokratizaciji Crkve", te župnicima koji zatrpani papirologijom i svjetovnim obavezama sve više počinju nalikovati na činovnike. Stoga ga je obradovala najava dokumenta koji će dovesti više duhovnosti u župne zajednice.
– Svakako je odlična ideja o vjeronauku za odrasle, nakon Drugog vatikanskog koncila ta je praksa bila uvriježena u mnogim župama, ali je, nažalost, zamrla. Čini se da mladi katolici nakon što se krizmaju više ništa ne pročitaju niti se trude nešto dublje doznati o vjeri kojoj pripadaju.
Školski vjeronauk formiran je kao predmet, bez duhovnog elementa, koji se može dobiti u župi – komentira fra Bono.
Ujedno dodaje kako bi župnici u svojim pastoralnim područjima trebali više surađivati i dogovarati katahezu za odrasle, koji bi tako i djecu učili da od malih nogu sudjeluju u životu župe.

 

Naslovnica Hrvatska