Novosti Hrvatska

PROVJERILI SMO KAKVA JE STRUČNA SPREMA NAŠIH ZASTUPNIKA

Saborski doktori znanosti: SDP - HDZ 13:6

PROVJERILI SMO KAKVA JE STRUČNA SPREMA NAŠIH ZASTUPNIKA

Osim jednog   HSS-ovca sa srednjom školom, svih ostalih 150 zastupnika završilo je fakultete, a među njima je i 26 doktora znanosti. U Saboru je najviše doktora znanosti s Filozofskog fakulteta, njih čak osam

Iako bi se, slušajući rasprave iz saborskih klupa, nebulozne tvrdnje i nepravilno izgovorene riječi, mirne duše moglo zaključiti kako u saborskim klupama sjede listom neobrazovani ljudi, saborska statistika ipak govori drugačije.

Osim jednog HSS-ovca sa srednjom školom, svih ostalih 150 zastupnika završilo je fakultete, a među njima ima i 26 doktora znanosti. Njih desetero su i sveučilišni profesori, a prema najvišim znanstvenim zvanjima prednjače SDP-ovci sa 13 doktora, dok ih je u HDZ-u šestero.

Doktora znanosti ima i u redovima HNS-a, SDSS-a, HDSSB-a, HSLS-a, dok je najobrazovaniji HSS-ovac magistar, i to Stipe Gabrić Jambo.

Među saborskim znanstvenicima najviše je doktora s Filozofskog fakulteta (Vesna Pusić, Gvozden Flego, Milorad Pupovac, Nevio Šetić, Petar Selem, Antun Vujić, Ivan Čehok, Mirela Holy), potom s Medicinskog fakulteta (Andrija Hebrang, Romana Jerković, Rajko Ostojić, Vladimir Šišljagić, Mirando Mrsić, Miljenko Dorić, Željko Jovanović i Marko Turić) te ekonomije (Ljubo Jurčić, Branko Grčić i Goran Marić). Samo je jedan doktor pravnih znanosti (Ivo Josipović), jedan doktor veterine (Dragutin Bodakoš), fizike (Zdenko Franić), elektrotehnike (Krešimir Ćosić), strojarstva (Goran Heffer) te prehrambene tehnologije (Dragan Kovačević).

Prema anketi koju smo proveli među zastupnicima, te analizirajući njihovu noviju bibliografiju, kao i nekoliko baza podataka, među kojima i najcjenjeniju bazu Current Contents (CC) Instituta za znanstvene informacije iz Philadelhije - razvidno je da stručne radove objavljuju samo znanstvenici iz prirodnih i medicinskih znanosti, dok uracima saborskih doktora društvenih znanosti nema ni traga.

Svjetski rejting

Profesor Josipović, koji nema ni jedan rad u ‘CC’ izdanjima, upućuje na činjenicu da ni najpoznatijega svjetskog stručnjaka krivičnog prava nema u ‘CC’ bazi podataka, jer je to materija koja nije zanimljiva u svjetskim okvirima, nego je vezana uz nacionalno područje.

- Za nas društvenjake vrijede drugi znanstveni kriteriji i mi se ne možemo gurati u ‘CC’ izdanja - veli Josipović.

Prema našim zakonima, nakon što je znanstvenik stekao titulu redovitog profesora, a nakon toga i izabran u trajno zvanje, kao primjerice Petar Selem, više nema ni obvezu objavljivati znanstvene radove. No, za razliku od doktora društvenih i humanističkih znanosti koji ili ne objavljuju, ili samo objavljuju u Hrvatskoj, doktori medicinskih i tehničkih znanosti vrlo vrijedno objavljuju radove u najprestižnijim svjetskim časopisima.

Po broju objavljenih znanstvenih radova u ‘CC’ izdanjima prednjače saborski doktori medicine Mirando Mrsić, Rajko Ostojić i Andrija Hebrang, te fizičar Zdenko Franjić.

- Do sada sam objavio 40 radova u Current Contentsu te 20 radova u drugim časopisima. Radovi kojima sam ja autor, citirani su 458 puta u radovima drugih autora.

Predavanja ne zaobilaze

Napisao sam tekstove u četiri sveučilišna udžbenika: Klinička onkologija, Hematologija, Parenteralna i enteralna prehrana u kliničkoj praksi te Interna medicina – precizno je pobrojio radove docent doktor Mirando Mrsić.

Zavidan broj znanstvenih radova ima i njegov stranački kolega dr. Rajko Ostojić, koji je na zagrebačkome Medicinskom fakultetu diplomirao prvi u generaciji, a kao ugledni internist gastroenterolog danas je pozvani predavač na brojnim nacionalnim i međunarodnim kongresima te sveučilištima u Hrvatskoj, Europi i SAD-u.

Obojica zastupnika kao i prof. Andrija Hebrang vrlo su redoviti na saborskim sjednicama pa se nameće pitanje kad stižu na predavanja.

- Predajem na četvrtoj godini Medicinskog fakulteta u tzv. turnusnoj nastavi. Svi moji dosadašnji turnusi su, srećom, upadali u pauzama saborskih sjednica, tako da sam u potpunosti osobno ispunio sva svoja predavanja i seminare! - kazuje Rajko Ostojić.

Iznimnu energiju ima i predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika profesor doktor Andrija Hebrang, koji je nedavno izdao sveučilišni udžbenik iz radiologije, a poduža je lista njegovih znanstvenih uradaka s ‘CC’ oznakama. I on je prva dva dana u tjednu rezervirao za studente i predavanja na Medicinskom fakultetu.

- Sve ja to stižem jer me medicina relaksira. U njoj istinski uživam. Redovito objavljujem radove i pratim nove tehnologije i postupke - veli Hebrang.

 ANITA BELAK-KRILE

Samo tri žene u eliti

Najviše akademske titule nose samo tri saborske zastupnice – doktorica sociologije i sveučilišna profesorica Vesna Pusić (HNS), prof. dr. biomedicinskih znanosti Romana Jerković (SDP) te doktorica humanističkih znanosti Mirela Holy (SDP).

Znanstvenik iz hobija

- Moj znanstveni rad više je iz hobija. Nisam nigdje bio u radnom odnosu, ali volonterski surađujem s više fakulteta i stručnih društava na području farmakoterapije, interne medicine, marketinga, farmaceutske industrije - kaže Željko Jovanović (SDP), koji je doktorirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Iako tvrdi kako mu je znanost tek hobi, Jovanović ima zavidan broj objavljenih radova. Autor je ili koautor 30-ak stručnih i znanstvenih radova iz medicine, farmacije i menadžmenta.

Stanje mirovanja

Hrvatsko zakonodavstvo omogućuje našim političarima, pa tako i zastupnicima, koji su se u političke vode uputili iz znanstvenih klupa, da tijekom bavljenja politikom svoje znanstveno napredovanje stave u mirovanje, bez obzira što i dalje ostaju predavači na fakultetima.

Tako zastupnici i drugi dužnosnici koji su u politiku otišli sa mjesta docenta na fakultetu, ako to ne žele, ne moraju nakon pet godina u reizbor za mjesto izvanrednog profesora, kao što je to obveza za njihove kolege.

 

Naslovnica Hrvatska