Novosti Hrvatska

kriminalistI PROČEŠLJALi odjel za informatiku

Policija upala u HZZO, Bergman i Kojundžić osumnjičeni za korupciju

kriminalistI  PROČEŠLJALi odjel za informatiku

Zajedno sa savjetnikom Vinkom Kojundžićem, bivši direktor HZZO-a sumnjiči se za korupciju pri poslovima s informatičkom opremom

Kriminalistička policija jučer je, kako doznajemo, “ušla” u odjel za informatiku u Hvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje temeljem prijave koju je USKOK zaprimio još 2007. godine i pritom odnijela određenu dokumentaciju.

Uslijedilo je to gotovo dva mjeseca nakon što je s mjesta direktora razriješen Većeslav Bergman kojega se u prijavi, zajedno sa savjetnikom HZZO-a za informatičke poslove Vinkom Kojundžićem, sumnjiči za korupciju pri poslovima s informatičkom opremom.

Dopisi Londonu

- Mogu samo potvrditi da je policija bila u našim uredima, ali budući da je istraga u tijeku, ne mogu govoriti o pojedinostima. No, ono što mogu reći u ovom trenutku jest da smo na raspolaganju policiji za sve što im treba - rekao je jučer ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep.

Ministar zdravstva Darko Milinović nije znao da je policija bila u HZZO-u, ali pozdravlja ovu akciju jer, kako kaže, “želi da sve u sustavu, pa tako i nabava opreme, bude transparentno,” te kako očekuje da sve državne službe odrađuju svoj posao.

“Slobodna” je objavila dokumentaciju iz koje se vidjelo da je Kojundžić figurirao i predstavljao se kao savjetnik HZZO-a, a istodobno bio vlasnik privatne informatičke tvrtke “Matičnjak”.

Kojundžić i Bergman su zajedno slali dopise londonskoj podružnici i newyorškoj centrali tvrtke “Prolifics” koja je HZZO opskrbljivala softverom, te su se zanimali za proširenje trgovačke mreže tvrtke u Hrvatskoj.

Šokirani činjenicom da im državni dužnosnik šalje takve poruke, inozemni menadžeri o ovome s u obavijestili predstavništvo u Hrvatskoj, koje je javno osudilo ovakvo ponašanje.

U prijavi 2007. podnesenoj USKOK-u tvrdilo se i da Kojundžić i Bergman namještaju poslove tvrtki “Docte” u kojoj je, navodno, bila Kojundžićeva supruga.

PIŠU Andrea Šantek, Nataša Škaričić

Život na visokoj nozi

Prijavljeno je i bogaćenje obitelji Bergman kupnjom luksuznih nekretnina, što je navodno nerazmjerno osobnom primanju bivšeg direktora HZZO-a.

Bergman je sve pravdao prihodima cijele obitelji, a naročito prihodima od stomatološke ordinacije koju godinama posjeduje.

Bergman: Za vrijeme mandata kreditom banke kupio sam samo jedan stan

Predistraga o navodno nezakonitim i štetnim ugovorima koje je s dobavljačima sklapao bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman traje već dulje vrijeme, a u sklopu te predistrage istražuje se i porijeklo imovine bivšeg ravnatelja, potvrdili su u srijedu u USKOK-u, ne želeći govoriti u kojoj fazi je postupak i što je do sada otkriveno.

Mediji su objavili da je kriminalistička policija jučer ušla u prostorije HZZO-a kako bi istražili s kim je i pod kojim uvjetima Bergman sklapao ugovore s dobavljačima informatičke opreme.

USKOK je sredinom siječnja od Porezne uprave zatražio podatke o Bergmanovoj imovini kako bi se provjerilo pisanje tiska da je za svog četverogodišnjeg mandata stekao milijun eura vrijedne nekretnine, odnosno tri stana i 350.000 kuna ušteđevine.

Prema pisanju "Slobodne Dalmacije", uz Bergmana za korupciju u poslovima s informatičkom opremom sumnjiči se i savjetnik HZZO-a za informatičke poslove Vinko Kojundžić.

U prijavi USKOK-u iz 2007. tvrdi se da se Kojundžić predstavljao kao savjetnik HZZO-a, a istodobno bio vlasnik privatne informatičke tvrtke te da su on i Bergman namještali poslove tvrtki koja je, navodno, bila u vlasništvu Kojundžićeve supruge.

Nakon napisa o navodno nezakonito stečenoj imovini Bergman je sve opovrgnuo, pojasnivši da je za vrijeme mandata kreditom banke kupio samo jedan stan.

Bergman je razriješen početkom siječnja ove godine, a mediji su nagađali da ga je ministar zdravstva Darko Milinović smijenio jer je bio nezadovoljan kako je HZZO odradio dio reforme zdravstvenog sustava, zbog čega je dio liječnika primarne zaštite odbio naplaćivati participaciju.

No, ministar je tada rekao da je Bergman razriješen na vlastiti zahtjev te da je za svog mandata odradio težak i odgovoran posao.

(h)

Naslovnica Hrvatska