Novosti Hrvatska

hrvatska ulaskom u vojnu alijansu prihvaća i brojne obveze

6800 vojnika za NATO spremno

hrvatska ulaskom u vojnu alijansu prihvaća i brojne obveze

Čak 40 posto  hrvatskih vojnih snaga od iduće godine u svakom trenu mora biti spremno za NATO-ove akcije

Čak 40 posto  hrvatskih vojnih snaga od iduće godine u svakom trenu mora biti spremno za NATO-ove akcije

Ne zanemarujući političke implikacije trenutačnih odnosa Hrvatske i Slovenije, na ovogodišnjem summitu Hrvatska postaje članicom NATO-a i to ništa ne može spriječiti. Hrvatska je naš saveznik i to ne krijemo.

Odnosi između Washingtona i Zagreba nikada nisu bili bolji i možemo reći da su vrlo dobri. Hrvatska je važan partner SAD-a u regiji, u Afganistanu i u Vijeću sigurnosti UN-a, ne isključujemo ni suradnju u Iraku – riječi su visokopozicioniranog sugovornika “Slobodne Dalmacije” iz Misije SAD-a pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Nakon što se za manje od mjesec dana zavijori hrvatski barjak ispred sjedišta Sjevernoatlantskog saveza, na glasovitoj Leopoldovoj aleji, počinju prave obveze za Hrvatsku i njezine oružane snage.

Premda prema svim relevantnim istraživanjima, domaća javnost podupire ulazak u Savez, problem je što toj istoj javnosti Vlada nije jasno obrazložila sve obveze prema Savezu, posebno one manje popularne, vrlo riskantne: međunarodne misije.

Jedna od ključnih obveza punopravnog članstva u NATO-u jest da zemlja članica mora imati osam posto kopnenih snaga angažiranih izvan vlastitih granica u mirovnim misijama, te da je u svakom trenutku spremna u takve akcije poslati 40 posto svojih snaga.

Nakon što do kraja iduće godine Hrvatska vojska bude brojila 16 tisuća pripadnika, NATO za potrebe misija može računati na pet tisuća hrvatskih vojnika. Već do kraja 2010. godine, sukladno obvezama iz 2006. godine, Hrvatska će kao članica Saveza povećati broj vojnika u misijama izvan svojih granica na 1800 vojnika.

Dodatne postrojbe

Za NATO-ove misije, HV će izdvojiti dodatne postrojbe za specijalna djelovanja, razminiranje, atomsko-biološko-kemijski vod, transportne helikoptere, te jedan transportni zrakoplov srednje klase o čijoj se nabavi već duže razmišlja. Sasvim sigurno, nakon što se obavi veći dio isporuke, dio ergele novih oklopnjaka HV-a, austrijske Patrije, krstarit će po vrletima Afganistana.

Vojni analitičar Igor Tabak procjenjuje da Hrvatska
nema dovoljno kvalitetnih časnika za drugu i treću
rotaciju u NATO-u
U Glavnom stožeru OS-a odvijaju se zadnje pripreme za slanje časnika i dočasnika u zapovjedne centre Saveza. Prema riječima uglednoga domaćeg vojnog analitičara i dobrog poznavatelja NATO-a Igora Tabaka, rotacije časnika HV-a neće proći bez teškoća.

 - Naše oružane snage moraju osigurati oko 70 časnika i dočasnika za zapovjedne centre u Brunssumu, Napulju, Lisabonu, Nortfolku te za Misiju u Bruxellesu koja se proširuje. To moraju biti najbolji ljudi koje naše oružane snage imaju. Ne samo što moraju imati besprijekoran background, oni se moraju uklopiti u nove radne sredine, što će biti veliki izazov. U suprotnome, Savez će ih uz grubo “otpusno pismo” vratiti kući, što za većinu njih može značiti i kraj karijere. Neće biti problem popuniti prvu rotaciju, no druga i treća bit će problematične. Ponavljam, za takva mjesta moramo dati najbolji kadar – smatra Tabak.

Od HRZ-a se očekuje učinkovit nadzor i obrana hrvatskog neba, kao i nabava suvremenih protuzrakoplovnih raketnih sustava. Slovenci su, primjera radi, kupili nekoliko snažnih njemačko-francuskih PZO baterija Roland II.

Pomorske snage

Što se tiče obveza na moru, tu nastupa Hrvatska ratna mornarica koja je kao domaćin vježbe “Noble Midas 07”, po mnogim inozemnim vojnim stručnjacima, prva grana Oružanih snaga RH koja je pristupila NATO-u.

Nadzor pomorskih ruta, protuminsko i protupodmorničko djelovanje, primarna je misija namijenjena domaćim pomorskim snagama. Međutim, Ahilova peta HRM-a je bolan manjak suvremenih brodova za višednevna krstarenja, kao i onih za protuminsko djelovanje.

Nije tajna da Savez očekuje i hrvatske brodove u nadzoru Sredozemlja, u sklopu operacije “Active Endeavour”. Prema nekima, za brzi bypass ovih strateških problema, u MORH-u bi se trebali okrenuti domaćoj tvrtki “Adria Mar” koja gradi vrsne brodove niskog radarskog odraza za Libiju. Za libijsku mornaricu inženjeri te tvrtke planiraju i gradnju fregata koje bi svojim karakteristikama, bez ikakve sumnje, zadovoljile i potrebe HRM-a.

Za nabavu brodovlja, oklopnjaka, PZO sustava i nadzvučnih borbenih zrakoplova, do 2015. godine, Dugoročni plan razvoja OS RH predviđa svotu od devet milijardi kuna. NATO-u usprkos, očito je da će u metastazirajućoj gospodarskoj krizi bez vidljivog kraja, vojne potrebe trenutačno biti na samom kraju domaćih prioriteta.

Sedam misija

NATO sudjeluje u sedam misija i operacija na tri kontinenta:

ISAF, međunarodne snage za pomoć u Afganistanu
KFOR, snage za Kosovo
Active Endeavour”, operacija nadzora Mediterana
BiH, Stožer NATO snaga u Sarajevu
Irak, misija obuke iračkih snaga
Sudan, podrška misiji Afričke unije
“Atalanta”, operacija borbe protiv pirata u Somaliji

 

Što šaljemo izvan granica

1. 40 posto vojnika
2. dodatne specijalne postrojbe 
3. transportne helikoptere
4. transportni zrakoplov srednje klase
5. dio novih oklopnjaka ide u Afganistan
6. 70 časnika za zapovjedne centre
7. suvremeni protuzrakoplovni raketni sustav
8. brodovi za nadzor Sredozemlja

 

Nedostaju mornarički helikopteri

Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nedostaju nove borbene letjelice čija je nabava neslužbeno odgođena za neka bolja financijska vremena.

 - Trebaju nam novi brodovi, zrakoplovi, ali i mornarički helikopteri za operacije Obalne straže i HRM-a. Za razliku od aktualnih ruskih “kopnenih” helikoptera koje koristimo, mornarički su helikopteri prilagođeni uvjetima na moru – drži vojni analitičar Igor Tabak.

 

Nema trajnih baza

Premda termin “NATO baza” ne postoji, Hrvatska je stavila Savezu na raspolaganje nekoliko zračnih i pomorskih luka koje može koristiti. Primjerice, u ratnu luku Lora već godinama uplovljavaju brodovi i podmornice zemalja članica Saveza. No, nema govora o trajnom stacioniranju snaga Saveza na nekoj lokaciji u RH, niti se o tome ikada razmišljalo.

 

Naslovnica Hrvatska