Novosti Hrvatska

predsjednik udruge sudskih medicinara

Dr. Alujević nudi pomoć Slovencima: Hrvati u Hudoj jami traže svoje pretke

predsjednik udruge sudskih  medicinara

Pregled tolikih žrtava trajao bi puno kraće uz uključenje 28 iskusnih hrvatskih patologa s tri svjetski opremljena laboratorija. Posebice zato što brojni Hrvati još traže nestale pretke

Dr. Antonio Alujević ima bogato iskustvo
Duje Klarić/Cropix
Predsjednik Udruge sudskih medicinara i toksikologa RH dr. Antonio Alujević ponudio je pomoć slovenskim kolegama u vezi sa stravičnim otkrićima u Hudoj jami nedaleko od Laškoga u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 400 ratnih zarobljenika i civila koje su partizani i komunisti bestijalno likvidirali nakon završetka Drugog svjetskog rata.

- Jučer sam uputio dopis slovenskim kolegama u kojemu im nudimo stručnu pomoć, jer imamo iskustvo, opremu i ljude koji su spremni i sposobni vrlo kvalitetno obaviti posao utvrđivanja identiteta ubijenih ljudi. Hrvatska ima 28 sudskih medicinara i preko noći možemo mobilizirati njih 14. Oni rade u velikim gradovima gdje su DNK laboratoriji i moderne obdukcijske dvorane, te još šest kolega iz manjih mjesta. Imamo iskustva iz Domovinskog rata koje kolege iz Slovenije nemaju, a i ima nas značajno više nego njih. Radi se o velikom broju tijela, moguće je čak i više od tisuću.

Krv na analizi

Pregled tih tijela i DNK analiza iziskivat će velik posao. Mi smo u Hrvatskoj spremni uključiti sva tri naša DNK laboratorija u Zagrebu, Splitu i Osijeku čija je oprema na svjetskoj razini - rekao je dr. Alujević.

Jedan od glavnih razloga mogućeg uključivanja hrvatskih sudskih medicinara u istraživanje ove masovne grobnice svakako treba potražiti i u činjenici da velik broj Hrvata još uvijek traži svoje pretke, koji su netragom nestali u Drugom svjetskom ratu.

- Samo s područja Splitsko-dalmatinske županije 60 osoba traži svoje pretke. Mi smo u masovnoj grobnici na makarskom groblju u kojoj su bili ostaci 30-ak ljudi, koji su mučki ubijeni krajem Drugog svjetskog rata, uspjeli DNK analizom identificirati samo dva tijela. Svi oni koji traže svoje pretke i koji su nam dali svoju krv za DNK analizu, a čiji preci nisu bili u grobnici u Makarskoj, sada mogu gajiti nadu da će ipak otkriti kako su i gdje završili njihovi najmiliji. Moguće je da su neki čak i u Hudoj jami. Uz pomoć DNK analize odredit će se spol i genetski profil. Ujedno, tijela je potrebno pregledati isto kao da se radi o obdukciji te treba utvrditi ima li na kostima prostrijelnih rana ili prijeloma, te jesu li rane nastale za života ili nakon smrti - kazuje dr. Alujević.

Ivica MARKOVIĆ
Snježana DUKIĆ

Jakovina: Pitajte druge

Povjesničar Tvrtko Jakovina nije želio komentirati slučaj masovne grobnice Barbarin Rov jer je o njemu doznao tek prije nekoliko dana. No, ističe kako Hrvatska već godinama ima projekt o istraživanjima žrtava 20. stoljeća, koji je najmeritorniji za davanje odgovora.

- Treba vidjeti koji su rezultati tog projekta, a pitanje je jesu li se članovi tog povjerenstva povezali sa slovenskim kolegama i utvrdili točan broj žrtava i pokušali locirati te masovne grobnice - rekao je Jakovina.

Zločinci generala Nađa

Još 1999. godine Društvo za uređenje prešućenih grobova iz Ljubljane objavilo je Zbornik radova s brojnim svjedočanstvima o masovnim grobnicama u Sloveniji. U knjizi se tvrdi da je počinjen genocid nad slovenskim i hrvatskim narodom. Tvrdi se kako se bez dvojbe zna da su pokolje vršila odjeljenja VDV-a (Vojske državne varnosti, odnosno sigurnosti), slovenska divizija KNOJ-a, te , prije svega 3. armija na čijem je čelu bio general Kosta Nađ.

 

Naslovnica Hrvatska