Novosti Hrvatska

crobarometar

Rezultati ankete pokazali: HDZ daleko popularniji od SDP-a, a najnegativniji političari postali Božo Petrov i Milanović!

crobarometar

Dnevnik Nove TV ponovno počinje objavljivati redoviti Crobarometar, mjesečno terensko istraživanje na 977 punoljetnih građana.

Istraživanje je provedeno od 1. od 18. listopada, kada je Hrvatski sabor bio konsituiran, a vodili su se pregovori HDZ-a i MOSTA i bilo je prilično izvjesno tko će biti novi mandatar.

HDZ listopad završava ili bolje reći počinje na vlasti s potporom od 35,3 posto birača. Daleko iza njih je SDP koji trenutačno osim što bira novog predsjednika, uživa potporu od 25,4 posto birača.

MOST nezavisnih lista je trenutačno s potporom od 9,9 posto, Živi zid uživa potporu od 5,1, a Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 mjesec završava s potporom od 4,1 posto ispitanika.  HNS ima potporu od 2,9 posto, a IDS od 2,6 posto. Stranka Pametno je listopad završila s potporom od 2,4 posto, a HSU s 2,2 posto.

Ostale su stranke ispod 2 posto, pa je tako HSS na 1,4, HDSSB na 0,9, Promijenimo Hrvatsku na 0,3, a HSLS na 0,1. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,5 posto birača dok je neodlučnih 5,8 posto ispitanika.

Rad predsjednice odobrava većina građana ili njih 59 posto, a ne odobrava 31 posto. Ne zna, njih 10 posto.

Rad predsjednice odobrava 91 posto birača HDZ-a, a ne odobrava 59 posto birača SDP-a. Predsjednica ima potporu i među 73 posto birača MOSTA ali i 63 posto birača Živog zida.

Kolinda Grabar Kitarović ostavlja pozitivan dojam kod 65 posto ispitanika, a istovremeno negativan kod 29 posto njih. Andrej Plenković pozitivan dojam ostavlja kod 63 posto, negativan kod 24 posto ispitanika.

Nakon toga ide cijeli niz ostalih i na začelju s prevladavajućim negativnim dojmom su Božo Petrov 46 posto, iako kod 45 posto ljudi ima pozitivan dojam i Zoran Milanović kojeg simpatizira tek 30 posto ispitanika, a negativnu ocjenu mu daje čak 64 posto ispitanika.

Naslovnica Hrvatska