Novosti Hrvatska

magnetska stimulacija mozga

Čudesna terapija: u Hrvatsku stigao aparat koji liječi depresiju i PTSP

magnetska stimulacija mozga

Prognoze nisu nimalo optimistične: prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugi zdravstveni problem u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da u Hrvatskoj od nje boluje oko 300 tisuća ljudi, a antidepresivi su u nas već sada najpropisivaniji lijekovi: prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) na njih je prošle godine potrošeno čak 75,6 milijuna kuna!

Od toga smo novca mogli izgraditi najmanje četiri nove škole, ali bolest je bolest, ona uzima danak, osobito ova koju hrani, među ostalim, stresan način života s kojim se današnji čovjek sve manje zna nositi. No, možda se stvari uskoro promijene.

Moderna je medicina nezamisliva bez sinergije znanosti i tehnologije, a da se i nama u Hrvatskoj katkad zna dogoditi iskorak koji potvrđuje da smo neodvojiv dio suvremenog svijeta (pa i da znamo prednjačiti pred mnogo razvijenijim zemljama), dokazuje zagrebačka Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan" na Jankomiru.

Nakon što su početkom godine nabavili, prvi u ovom dijelu Europe, uređaj MagStim za transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS), kojim se magnetskom stimulacijom mozga bezbolno liječe indikacije poput depresije, anksioznih poremećaja, PTSP-a te ovisnosti kao što su kockanje, pušenje ili alkoholizam, prije dva tjedna u bolnicu je stigla još modernija verzija tog aparata.

Tako su u bolnici na raspolaganju korisnicima ukupno dva uređaja, onaj nabavljen početkom godine, "težak" oko stotinu tisuća eura, te ovaj noviji, čija je cijena oko 130 tisuća eura i koji je stigao iz Izraela. Troškove je pokrio vlasnik bolnice, Grad Zagreb.

– Prvi smo u ovom dijelu Europe osnovali jedinstveni TMS laboratorij, laboratorij za transkranijalnu magnetsku stimulaciju, u kojemu imamo najmoderniji repetitivni magnetski stimulator. Ovaj drugi uređaj apsolutni je hit u Americi i Izraelu – pokazuje nam naizgled jednostavne uređaje doc. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj bolnice, entuzijast zahvaljujući čijem je trudu Hrvatska stala uz bok rijetkim zemljama u kojima se ovi uređaji koriste.

Ovaj najnoviji koji je stigao iz Izraela, osim u toj zemlji i SAD-u, na europskome je kontinentu u uporabi još samo u Njemačkoj i Francuskoj.

Metoda liječenja TMS-om psihičkih i neuroloških bolesti, ali i u rehabilitaciji bolesnika, primjerice, onih koji su pretrpjeli moždani udar, u svijetu je stara tek desetak godina, a docent Filipčić je već 2009. godine na Harvard Medical School u Americi prošao edukaciju te kao jedan od rijetkih liječnika u Europi stekao certifikat za rukovanje uređajem te edukaciju drugih liječnika za taj rad.

TMS laboratorij u Jankomiru okupio je do danas ekipu od pet liječnika te bolnice, educiranih za rad ovom metodom na dva moderna uređaja, a ako se to može nazvati kuriozitetom, spomenimo da su čak trojica od njih – Splićani! To su psihijatri dr. Strahimir Sučić, dr. Vjekoslav Aljinović i dr. Željko Milovac, a dodajmo da je u ekipi, uz docenta Filipčića, tu još i dr. Tomislav Gajšak iz ove bolnice. Doktori Sučić i Milovac prošli su i europsku edukaciju za rad TMS metodom u Maastrichtu.

Doktora Sučića smo zamolili da nam na najjednostavniji način objasni koje su prednosti liječenja magnetskom stimulacijom mozga u odnosu na klasično liječenje lijekovima i psihoterapijom. Pitamo to s obzirom da su se u javnosti već pojavile spekulacije kako je riječ o nekakvoj vrsti elektrošokova, čak i lobotomije. Napisi u medijima čak spominju kako se u Izraelu koristi samo na vojnicima.

– Potpuno krivo. TMS je neinvazivna metoda za koju se ne koristi anestezija, nema kemije i nema gotovo nikakvih nuspojava. Eventualno to može biti kratkotrajna blaga bol na mjestu prislanjanja zavojnice na glavu i lokalno trzanje mišića. Međutim, ti bolovi nestaju praktički odmah nakon prestanka tretmana. Dosad nismo imali nikakvih ozbiljnijih pritužbi pacijenata, a na prvom uređaju od početka godine do danas bilo ih je 50-ak – kaže dr. Sučić, dodajući kako su i smetnje individualne i kod osjetljivijih pacijenata možda mogu trajati malo, ali zanemarivo, dulje.

Tretman uopće ne izgleda zastrašujuće i zaboravite na mučne slike iz filmova. Pacijent sjeda na stolac nalik zubarskome, a u tretmanu na prvom TMS uređaju na glavu mu navuku "kapicu" poput vaterpolske, zavojnica se prislanja na glavu te obavlja mapiranje.

Uz pomoć jednokratnog magnetskog pulsa određuje se potrebna frekvencija i lokacija, koje su individualne za svakog pacijenta. Pulsni generator zatim stvara magnetsko polje u zavojnici koje prolazi kroz lubanju, likvor (magnetskom indukcijom pokreće se gibanje elektrona) i izaziva sekundarno električno polje u mozgu.

– Dakle, uređaj koristi princip elektromagnetske indukcije, to jest magnetsko polje u zavojnici inducira struju u kori velikog mozga i time stimulira određena područja, regije mozga, za koja znamo da su slabije aktivna u određenim psihičkim poremećajima – "prevodi" doktor Sučić tijek procesa.

Za to vrijeme pacijentu mogu eventualno zasmetati kratka "kuckanja" koja proizvodi aparat, ali, isto kao i kod magnetske rezonancije, možete dobiti čepiće za uši. Uglavnom, kažu liječnici, većina pacijenata se opusti, neki gledaju televiziju, neki čitaju, a neki gotovo – zaspu.

Čitav tretman traje 40-ak minuta. Provodi se tijekom četiri tjedna, svih pet radnih dana u tjednu, znači ukupno 20 tretmana, a liječenje je uglavnom ambulantno. U iznimnim slučajevima pacijenti mogu biti zadržani u bolnici tijekom tretmana, osobito oni izvan Zagreba.

Posebnost drugog uređaja, objašnjava doktor Sučić, jest zavojnica koja, za razliku od one na prvom aparatu, ne stimulira samo površinske dijelove mozga (koru velikog mozga).

– Zbog svoje konstrukcije, magnetsko polje prodire duboko u mozak i tako može podražavati te dubinske strukture – kaže dr. Sučić. Za tretman na ovom drugom aparatu dobivate "kacigu", ali ako ste naumili, na primjer, za to vrijeme odgledati epizodu omiljene serije, ništa od toga – ovaj tretman traje samo 20 minuta.

Ostalih bitnijih razlika između dvaju uređaja nema. U oba slučaja ovakvo liječenje radi na principu da magnetska stimulacija potiče reakciju mozga, izlučivanje dopamina, serotonina, a posljedica je da se pacijent osjeća bolje, da osjeti ugodu, porast energije, ili pak smanjenje potištenosti i tjeskobe koju izaziva depresija.

Podaci govore da se najbolji rezultati postižu u liječenju depresije jer pozitivno reagira čak 75 posto pacijenata, a na lijekove tek polovina. No pogrešno je misliti da je ova terapija za svakog bolesnika, odnosno da ste automatski kandidat za ovu vrstu liječenja ako patite od neke od ovih bolesti ili poremećaja.

– TMS metoda koristi se uglavnom za liječenje srednje teških i teških oblika depresije, no najbolja je primjena kod pacijenata kojima ne pomažu klasične metode, znači ni lijekovi ni psihoterapijski postupci. Takve su rezultate pokazala i istraživanja u Americi – ističe dr. Tomislav Gajšak, naglašavajući da pojava ovih aparata ne znači odustajanje od klasičnih metoda liječenja, nego je svojevrsna nadopuna, ali svakako manje invazivna i s minimalnim ili nikakvim popratnim pojavama.

Također treba reći da svaki pacijent prije određivanja TMS terapije najprije obavlja indikacijski razgovor sa psihijatrom i tek tada, na osnovi svih pokazatelja, određuje se može li uopće ići na ovaj (i koji) tretman.

Zanima nas i koliko je dugotrajan učinak TMS tretmana, je li pacijent potpuno izliječen nakon jednog "paketa" terapije.

– Ovisi kako shvaćamo ove psihijatrijske poremećaje. To su uglavnom kronični poremećaji u smislu da ih ne možemo trajno izliječiti. Međutim, kao i kod hipertenzije, bolest ne možete trajno izliječiti, ali je možete jako dobro kontrolirati. Nama je cilj nakon ovakvog tretmana postići zalječenje, omogućiti da pacijent bude stabilan. Cilj je probuditi te usporene neurone u mozgu kako bi učinak TMS-a potrajao nekoliko idućih mjeseci. Mi smo tek počeli ove godine, tek provodimo istraživanja, ali svjetska su iskustva pokazala da učinak ovog liječenja može biti poprilično dug. Nama sada, nakon tri mjeseca, dolaze pacijenti na evaluaciju i zbilja se svi još uvijek osjećaju dobro – kazuje dr. Gajšak, dodajući kako se liječenje prema potrebi može i ponoviti.

– Naši su se pacijenti ne samo subjektivno osjećali bolje, nego smo to potvrdili i standardnim upitnicima za depresiju, dakle klinički validiranim upitnicima. Tako su pomaci klinički jasno vidljivi – ističe dr. Gajšak.

– Ne zaboravimo da klasično liječenje depresije ima uspjeh u dvije trećine bolesnika. Oko 66 posto pacijenata odgovara na klasično liječenje, poput psihoterapije ili antidepresiva. Međutim, oko 33 posto ljudi dosad nisu mogli pronaći zadovoljavajući terapijski tretman i metodu. I tu vidimo šansu za TMS uređaj – dodaje dr. Sučić.

Jesmo li na pragu revolucije u liječenju ovih teških tegoba i poremećaja, pitanje je na koje ovi stručnjaci "spuštaju loptu".

– Je li revolucija ili ne – mislim da nije za očekivati neko dramatično izlječenje, da ćemo izliječiti sve slučajeve depresije i da je u Hrvatskoj neće biti. Ne možemo tako gledati na ovu metodu. Ona je revolucionarna u smislu pristupa liječenju: pomaže da izbjegnemo kemiju, popratne pojave koje lijekovi sa sobom nose ili da ih smanjimo na minimum – poručuje dr. Sučić. Ravnatelj Filipčić najavljuje kako na ovome neće stati.

– Ideja je u budućnosti napraviti ovdje ozbiljan centar, proširiti laboratorij, napraviti dnevnu bolnicu, nabaviti opremu uz pomoć novca iz EU fondova. Pokazalo se da TMS uređaj ima dobru primjenu u liječenju kombinacije PTSP-a i depresije, sigurno tu još možemo dosta toga napraviti.

Provodimo nova istraživanja vezana uz depresiju, provodit ćemo nova koja se tiču ovisnosti, osobito stimulacije centra u mozgu koji je odgovoran za žudnju, pa bismo mogli pratiti ovisnosti o pušenju, prejedanju, kockanju. Planova je puno, vjerujemo da možemo postati respektabilna ustanova – optimističan je docent Filipčić.

Dovoljna je uputnica

Pacijente u Hrvatskoj najviše će zanimati to što je liječenje TMS uređajem u bolnici u Jankomiru posve besplatno za HZZO-ove osiguranike, odnosno dovoljno je donijeti crvenu uputnicu.

Liječiti se mogu i pacijenti izvan Zagreba, ali za ulazak u tretman potrebno je najprije obaviti indikacijski razgovor s psihijatrom u ovoj bolnici. Usporedbe radi, u SAD-u ovo liječenje košta oko deset tisuća dolara, u Engleskoj oko tri tisuće funti, a za strance koji u Hrvatskoj žele platiti tretman – oko tisuću eura.

Dnevno osam pacijenata

Iako bi, sudeći prema interesu pacijenata, TMS uređaji u ovoj bolnici mogli danonoćno raditi, to, dakako, nije moguće. Treba voditi računa i o tehničkim mogućnostima aparata (pregrijavanje), pa se na novom uređaju na kojemu tretman traje 20 minuta dnevno može izmijeniti od šest do osam pacijenata.

Potrošnja `pilulica` raste

Prema podacima Halmeda, na antidepresive Hrvatska je u 2015. godini potrošila 75,6 milijuna kuna, što je nešto više nego godinu dana prije, kada je taj trošak bio 74,78 milijuna kuna.

To je znatno više nego deset godina prije, kada smo potrošili 64,6 milijuna kuna, ali i manje nego rekordne 2011. godine, kada je popijeno tih lijekova u vrijednosti 89,5 milijuna kuna.

Međutim, bolji je pokazatelj definirana dnevna doza antidepresiva na tisuću stanovnika po danu (DDD/1000/dan), koja pokazuje da se lani pilo 27,86 DDD/1000/dan, dok je prije deset godina to iznosilo 10,99.

To znači da je u deset godina potrošnja antidepresiva promatrana u DDD/1000/dan rasla po stopi od deset posto godišnje! Utješno može biti to što razvijene zemlje, osobito nordijske, na antidepresive troše dva do tri puta više od Hrvatske, a i definirana dnevna doza je tri puta veća nego u nas.

Revolucija u liječenju

Kakav je stav unutar struke o ovom načinu liječenja, ima li što sporno u TMS tretmanu? – neka su od pitanja na koja smo odgovor pokušali doznati na nekoliko adresa zagrebačkih psihijatara. No većina njih nije bila sklona komentirati, uz izliku kako je riječ o uređaju koji još nije dovoljno dugo u praksi i nisu do kraja upoznati s njegovim radom. Izjavu je pristao dati prof. dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče i predsjednik Hrvatskoga psihijatrijskog društva.

– Je li to nešto revolucionarno, ne bih koristio tu riječ, ali smatram da jest jako dobro. Prije je riječ o evuluciji nego revoluciji. Koliko će taj uređaj pomagati, treba vidjeti jer na ovim prostorima još nemamo previše iskustva s njim. Nemam ništa protiv, naprotiv, i mi ćemo dogodine kupiti jedan takav uređaj – kaže doktor Jukić.

Naslovnica Hrvatska