Novosti Hrvatska

MEMENTO MORI

Evo ih opet: HDZ-ovci oko Plenkovića grade kult ličnosti, za njih je lider uvijek božanstvo. Kao da jučer isto nisu govorili za Karamarka

MEMENTO MORI

Prije tek nešto više od tri mjeseca na saboru u 'Lisinskom' HDZ-ovci su od Andreja Plenkovića prezrivo okretali glavu, a neki su ga, tvrde svjedoci, htjeli i tući. Uglavnom, Plenković je tada bio najusamljeniji političar na svijetu, a pogledajte tko ga sve danas okružuje

Andrej Plenković je 28. svibnja ove godine, na dan održavanja sabora HDZ-a u Dvorani Vatroslava Lisinskog, bio najusamljeniji političar na svijetu. Naime, nakon što je, aludirajući na Tomislava Karamarka, tadašnjeg predsjednika HDZ-a, ustvrdio kako smatra "da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svojeg člana", uslijedili su žestoki verbalni napadi, a američki HDZ-ovac Frenk Bilaver potom je ustvrdio kako mu se "učinilo da umjesto Plenkovića govori Božo Petrov".

"Dragi moj prijatelju, samo s HDZ-om naprijed. Trebaš se ispričati Karamarku, to je izravan udar na predsjednika od tebe", poručio je Bilaver Plenkoviću i zaradio pljesak, a pravaš Pero Čorić je nekoliko dana kasnije kazao kako su tada Plenkovića "napadali, htjeli su ga tući".

Poznato je kako se priča razvijala nakon toga – ubrzo su ti isti članovi HDZ-a srušili dotadašnjeg idola Tomislava Karamarka, te još većim brojem glasova za novog vođu izglasali Andreja Plenkovića. Danas je Karamarko doslovno nevidljiv kao član HDZ-a, a oko Plenkovića se plete isti kult ličnosti kao i oko njegovih prethodnika.

Tako to biva u autoritarnim strankama, u kojima se aktualni lider proglašava božanstvom i nedodirljivim narodnim genijem, da bi nakon prve krivine bio smijenjen, izbačen iz stranke (Sanader, Kosor) ili totalno marginaliziran (Karamarko). Taj mehanizam stvaranja kulta ličnosti unutar HDZ-a tako se i sada ponavlja, i to gotovo bez ikakvog Plenkovićeva davanja povoda, no politička povijest puna je primjera u kojima su i najsmjerniji državnici pali pod teretom taštine i obijesti. Stoga bi bilo dobro da predsjednik HDZ-a, okružen tolikim brojem laskavaca, po uzoru na običaj starog Rima, zaduži nekog da mu stalno napominje "memento mori" (sjeti se da si smrtan), kako bi izbjegao tu staru političko-psihološku zamku.

Ustvari, Plenković bi morao sebi dati u zadatak da pokuša u najvećoj mogućoj mjeri utjecati na smanjenje autoritarnosti u HDZ-u, odnosno da stranku demokratizira statutarno, organizacijski i upravljački. Naime, politološke analize govore kako su hrvatske stranke po svim odrednicama daleko od poželjne demokratske norme, a HDZ u tome prilično prednjači.

No, nije posve drugačija ni situacija u SDP-u, u kojem je za vrijeme vladavine Zorana Milanovića također prevladavao autoritarni model upravljanja, tako da je Ivan Račan ustvrdio: "Milanović je bio predsjednik SDP-a kojeg su se HDZ-ovci bojali. I mi smo se ponekad bojali što će reći, ali to je već druga priča. Protekom vremena izglednije je da će javno ostati zapamćeno ono prvo." To dovoljno govori koliko je "pomaknut" politički diskurs u Hrvatskoj: umjesto da vam imponira ako vam predsjednika stranke druga strana poštuje i respektira, u Hrvatskoj je najvažnije da ga se boji. I onda ne čudi što Račan priznaje da su se i u SDP-u ponekad bojali što će Milanović reći u svojim "nadahnutim" govorima.

Uostalom, bilo je došlo dotle da su stranačka tijela iz stranke isključivala osobe koje bi javno kritizirale Milanovića, i to u slučajevima poput "lex Perković", u kojem je i Milanović osobno naknadno promijenio odluku i i samoponizio se nakon busanja u junačka prsa. I stranka zajedno s njim. Zato bi predstojeća konsolidacija SDP-a nužno morala uključivati demokratizaciju stranke institucionalno i mentalitetno, i novi šef SDP-a to bi trebao postaviti kao svoj prioritetni zadatak. To, naravno, uključuje i Most, treću najjaču političku snagu u Hvatskoj, čija je institucionalna struktura sasvim netransparentna, a model upravljanja većini građana nedokučiv.

Bez demokratskih političkih stranaka nema ni demokratskog parlamentarnog sustava, a što je veći stupanj autoritarnosti u strankama, bit će autoritarniji i politički sustav, i čitavo društvo. Nadajmo se da se to polako shvaća i u samim strankama.

 

Naslovnica Hrvatska