Novosti Hrvatska

Mesić počasni građanin Istarske županije

Počasnim građaninom Istarske županije 30. ožujka na Dan istarskog statuta bit će proglašen hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Tu odluku koju treba potvrditi Županijska skupština, na sjednici održanoj u utorak donijeli su članovi županijskog poglavarstrva. U obrazloženju odluke kaže se kako predsjednika Mesića građani istre doživljavaju kao istinskog prijatelja i promicatelja svih onih vrijednosti koje baštini i Istra, tolerancije, antifašizma, dobrosusjedskih odnosa, ravnopravnosti u naciji, jeziku i religiji.

Stjepanu Mesiću povelja počasnog građanina i prigodni zlatnik bit će uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana istarskog statuta. Poglavarstvo je prihvatili i odluke kojim će se Grbom Istarske županije nagraditi Riccardo Illy i Lino Červar.

Illy je bivši trašćanski gradonačelnik, predsjednik Autonomne regije Friuli - Venezia Giulia i kako stoji u obrazloženju "osvjedočeni prijatelj Istre koji svojim političkim djelovanjem promiče suradnju među državama kao i prevladavanje međudržavnih granica na Sjevernom Jadranu".

Lino Červar Grbom Istarske županije bit će nagrađen zbog izuzetnih uspjeha kao trener i selektor hrvatske rukometne reprezentacije. I njima će se Grb uručiti na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana istarskog statuta.

 S. Fable/EPEHA

Naslovnica Hrvatska