Novosti Hrvatska

Sretna majka s Kalmetine: Rodila sam kao u filmu, suprugu je bilo najteže!

Na sred brze ceste Zadar 2 - Gaženica, popularne Kalmetine, 27-godišnja Ivanka Jurić iz Škabrnje u srijedu ujutro u automobilu je rodila kćerkicu Lauru. Iako ih je od zadarske bolnice dijelilo svega 10-ak minuta vožnje, malenoj se očito žurilo doći na svijet. Porodio ju je tata Tomislav koji je ostao toliko priseban da je nazvao zadarsku Hitnu i preko mobitela iz minute u minutu dobivao upute što treba činiti. Kao na filmu, otac je još uspio zaustaviti automobil koji im je dolazio u susret pa je gospođa Stoja, koja se tada vozila Kalmetinom, odigrala ulogu babice.

- Nikad nisam mislila da mi se ovako nešto može dogoditi. I kad bi na televiziji čula da je neka žena rodila na cesti, to mi je djelovalo nemoguće. Sve do jutros - kaže mama Ivanka s kojom smo razgovarali u zadarskom rodilištu. Bila je, kaže, prestrašena da nešto ne prođe krivo i hoće li sve dobro završiti, ali skromno dodaje kako je suprug Tome imao puno teži posao od nje.

Laura je rođena točno u 9 sati i 40 minuta, a već u 10 sati majka i dijete su bili u zadarskoj bolnici.

- Sve se događalo u minuti. Supruga me jutros nazvala na posao da se hitno vratim kući jer su je uhvatili jaki trudovi. Odmah smo brzom cestom krenuli prema Zadru računajući da će tu biti manje snijega, ali trudovi su bili sve jači. Već na izlazu za Bibinje, ona je samo viknula "glavica je vani" - priča još uvijek šokirani tata Tomislav koji je odmah nazvao Hitnu. Dok mu je liječnik preko mobitela davao upute kako će poroditi suprugu, druga ekipa već je hitala prema Kalmetini.

- Tih 15 minuta bilo je kao na filmu. Izletio sam iz auta i zaustavio auto iz sebe. Priznajem, bilo je strah, ali beba mi je olakšala. Nije sam je uspio ni poroditi, ona je sama izašla - kaže ponosni tata 49 centimetara duge i 2600 grama teške djevojčice. Vrpcu je prerezao liječnik zadarske Hitne koja je u međuvremenu stigla na Kalmetinu, a mama i dijete prevezeni su u Zadar.

Mladoj obitelji iz Škabrnje, koja je svima zahvaljuje na pomoći u ovoj avanturi sa sretnim krajem, ovo je druga kćerkica, a Lauru kod kuće željno čeka njezina 3,5 godišnja sestra.

Ana VUČETIĆ ŠKRBIĆ / EPEHA

Dr. Palada-Krpina: Najvažnije je znati broj Hitne u takvom slučaju

- I majka i dijete se osjećaju dobro, porod je prošao dosta brzo i u najboljem redu, čak je i pupčana vrpca prerezana u sterilnim uvjetima jer je Hitna stigla do majke odmah nakon što je dijete rođeno - kaže dr. Marija Palada Krpina iz zadarske rađaone dodajući kako su ovakve situacije vrlo rijetke, svega jedan slučaj u nekoliko godina.

Na pitanje što bi ljudi trebali znati u ovakvim situacijama, doktorica Krpina odgovorila je kratko, sa smiješkom.

- Broj Hitne pomoći!

Naslovnica Hrvatska