Novosti Hrvatska

sociolog zoran malenica smatra neozbiljnim automatsko učlanjivanje

Neozbiljni HDZ: od 200.000 članova mnogi su virtualni

sociolog zoran malenica smatra neozbiljnim automatsko učlanjivanje

HDZ ima 220.000 članova, više nego sve ostale stranke. Mnogi su se prijavili preko interneta pa Malenica kaže da se te osobe ne mogu ni smatrati članovima, jer nisu ni pristupile u prostorije HDZ-a niti su platile članarinu

Imamo više od 220 tisuća članova! - ponosno je rekao za Slobodnu Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a, na naše pitanje o brojčanom stanju u toj stranci. Ako je taj podatak točan, onda HDZ ima članova više nego sve stranke u zemlji zajedno. No čini se kako je ta brojka preuveličana i ne odražava aktivno članstvo.

Naime, HDZ na svojim web stranicama nudi ekspresno učlanjivanje u nekoliko minuta ispunjavanjem on line obrasca, što je, tvrdi i Zoran Malenica, sociolog koji se bavi poltičkim procesima, prilično neobično. Takve osobe ne mogu se smatrati članovima, jer nisu ni pristupile u prostorije HDZ-a niti su platile članarinu, ne sudjeluju na stranačkim sastancima, a takvo automatsko učlanjivanje u stranku, drži i taj stručnjak, neozbiljno je.

- Podatak o broju članova HDZ-a vrlo je dvojben i trebalo bi znati koji su kriteriji pri definiranju toga članstva. Ako postoji i mogućnost online učlanjivanja, onda podatak o tako velikom broju članova treba uzeti s rezervom - kaže Malenica.

Ipak, HDZ je i dalje stranka u koju se najmasovnije učlanjuju građani, a neki od njih, tvrde i analitičari, to rade iz jednog razloga: kako bi dobili posao i osigurali egzistenciju, a politički im ta stranka možda i nije bliska. Masovnost učlanjivanja u HDZ mnogi uspoređuju s nekadašnjim pristupanjem u komunističku partiju.

U SDP-u, kaže nam njihova glasnogovornica Gordana Grbić, imaju oko 30 tisuća članova. I u toj stranci postoji elektronski - internetski obrazac, ali napominju da se na taj način ne može postati članom SDP-a - osoba mora doći u općinsku ili gradsku organizaciju, proći kratki intervju i ispuniti pristupnicu, te platiti članarinu.

HNS ima 39 tisuća članova, a u toj stranci, kaže nam glasnogovornik Igor Kolman, imaju najviše žena - više od 36 posto.

U centrali Hrvatske stranke umirovljenika u Zagrebu rekli su nam da imaju oko 30 tisuća članova.

Andrea Latinović iz HSLS-a ustvrdila nam je da ta stranka ima oko 25 tisuća članova.

U HSP-u, napominje Kristijan Cegur iz centrale te stranke u Zagrebu, ne daju medijima te podatke jer su tajna.

U središnjici HSS-a dostavili su nam podatke kako trenutačno imaju 43 tisuće članova.

Sociolog Malenica napominje i da je uzimanje broja formalnih članova političkih stranaka danas kao argument za političku snagu i utjecaj neke stranke vrlo dvojbeno.

- Način funkcioniranja političkih stranaka kod nas je takav da je utjecaj članstva na konkretnu politiku stranaka vrlo malen ili nikakav. Stvarna moć i utjecaj koncentrirani su u vodstvima tih stranaka na centralnom nivou i nivou većih gradova. Koliko mi je poznato, nijedna od većih stranaka kod nas ne uvjetuje članstvo redovitim plaćanjem članarine i ne nameće obvezu povremenog sastajanja. Bez tih obilježja teško je govoriti o političkim strankama kao organizacijama u kojima bi mogli postojati elementi demokracije i utjecaja članstva na politiku stranačkog vodstva - zaključuje on.

saša jadrijević tomas
foto: marin tironi/cropix

Broj članova

HDZ - 220 tisuća
SDP - 30 tisuća
HNS - 39 tisuća
HSS - 43 tisuće
HSLS - 25 tisuća
HSP - podaci su “strogo čuvana tajna”
HSU - 30 tisuća

Članarina od 400 kuna

U SDP-u članovi - umirovljenici plaćaju 5 kuna mjesečno, a studenti i nezaposleni jednu kunu mjesečno, dok su oni izuzetno niskih primanja oslobođeni plaćanja.

Članovi SDP-a koji ostvaruju više od 12 tisuća kuna plaće ili su članovi gradskih vijeća, poglavarstava, odnosno saborski zastupnici, plaćaju mjesečnu članarinu od 400 kuna.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last