Novosti Hrvatska

Još ni lipe: kasne braniteljske stipendije

Iako je od zaključivanja natječaja za dodjelu stipendija koje je pokrenulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prošlo više od dva i pol mjeseca, iz Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata još nije isplaćena ni kuna.

Na tu činjenicu upozorio nas je jedan od naših čitatelja, ogorčen što mora živjeti i školovati se bez potrebne stipendije. To ga je, kaže, dovelo u neugodnu situaciju, a svaki pokušaj da u Ministarstvu dobije bilo kakav odgovor, uzaludan je.

“Student sam i moje školovanje uvelike ovisi o stipendiji. Apsurdno je da se u više od dva i pol mjeseca nisu mogle riješiti pristigle prijave. Trebali bi se zapitati od čega mi živimo. Ovo je prevršilo svaku mjeru”, napisao je u e-mailu naš čitatelj.

Ističe kako je natječaj zaključen još 11. studenoga 2008. godine, a strahuje da bi do isplate prvog dijela stipendije moglo proći još koji mjesec, jer od trenutka objavljivanja rezultata treba proći najmanje mjesec dana. Iz MOBMS-a poručuju da je razlog ovom kašnjenju golemi broj zahtjeva pristiglih na natječaj, njih 17 tisuća, čak 50 posto više u odnosu na godinu prije.

Povjerenstva su pristupila otvaranju zahtjeva i obradi predmeta, a rezultati će biti objavljeni u iduća dva tjedna, nakon čega će se krenuti s uplatama korisnicima koji su ispunili uvijete za dobivanje stipendija.

- Sredstva ostvarena na ime stipendija bit će isplaćena nakon postupka potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija sa svim kandidatima, te otvaranja računa kod Hrvatske poštanske banke - pojasnila je glasnogovornica MOBMS-a Martina Banić.

Mjesečni iznos stipendije tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za učenike je 400 kuna, dok mjesečni iznos stipendije za studente iznosi 1000 kuna. Za isplatu stipendija iz Fonda hrvatskih branitelja ove godine predviđeno je više od 60 milijuna kuna.  

S. Dukić

 

 

 

Naslovnica Hrvatska