Novosti Hrvatska

Šeks na suđenju Glavašu: Ne znam ništa o zločinima u Osijeku

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da, kao predsjednik Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju, a potom i vladin povjerenik za Osijek, nije imao nikakvih saznanja o zločinima za koje se u slučajevima "selotejp" i "garaža" terete Branimir Glavaš i ostali.

"Sigurnosno-obavještajne službe u to vrijeme nisu mi signalizirale ili dale bilo kakvu informaciju", rekao je Šeks koji je danas, kao svjedok obrane, šest sati svjedočio i pritom nije teretio Glavaša.

Kazao je i da nije vidio da su u garažama i u zgrade regionalnog Kriznog štaba i Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je tada na čelu bio Glavaš, dovođeni i mučeni civili ili bilo tko drugi.

O ubojstvu Čedomira Vučkovića 31. kolovoza 1991., Šeks je rekao da je tog dana navečer u dvorištu Štaba, Sekretarijata i Općine vidio skupinu ljudi i čovjeka kako leži, po svemu sudeći mrtvog. Policajac na očevidu mu je rekao da je riječ o teroristi koji je preskočio ogradu, no straža ga je nakon upozorenja ubila.

Isto su mu kasnije rekli Glavaš i vojni zapovjednik Kriznog štaba Franjo Pejić koje je zatekao u Sekretarijatu.

Šeks je rekao da je Zaštitnom četom zapovjedao Nikola Jaman i da Glavaš kao sekretar nije bio u zapovjednom lancu vezanom za tu postrojbu.

Za Glavaša je rekao da od proljeća 2005., kad su se politički razišli, nisu niti u dobrim niti u lošim odnosima jer uopće ne komuniciraju.

Nakon što je tužitelj citirao Glavaša s početka suđenja kada je rekao da je Šeks kao šef regionalnog Kriznog štaba bio vrhovna vojna vlast u Osijeku, svjedok je ostao pri ranijoj tvrdnji da nije zapovjedao vojnim postrojbama. Dodao je da je bio civilna osoba, ali da je nosio vojnu odoru jer je bio rat i jer nije mogao ići po bunkerima sa kravatom.

Ustvrdio je da Zaštitna četa nije imala veze s Bojnom osječkih branitelja (BOB) koja je, po njegovim riječima, kao "pravna fikcija" nastala 1996. s ciljem reguliranja vojnog statusa osoba koje su sudjelovale u obrani.

Za monografiju o 160. osječkoj brigadi, u kojoj se spominju "Glavaševi dečki i bojovnici", rekao je da je to publikacija promidžbenog karaktera koja vrvi netočnostima.

Glavaš je figurirao u velikom dijelu javnosti kao osoba koja je glavni vojni zapovjednik, a u stvarnosti je bio odgovoran za ono za što je bio mjerodavan, rekao je Šeks.

Tužitelj je na Šeksov iskaz uložio prigovor, posebno u dijelu u kojem govori o Glavaševom isključivom civilnom djelovanju u inkriminiranom razdoblju.

Njegov cjelokupni iskaz bio je usmjeren da pomogne obrani, ocijenio je tužitelj.

Suđenje se nastavlja početkom idućeg tjedna, kad bi iskaz trebao dati novi svjedok.

(H)

Naslovnica Hrvatska