Novosti Hrvatska

supruga poginulog zrakoplovca, ogorčena sporošću institucija

Ljerka Perešin: Rudijev MIG tražimo punih deset godina

supruga poginulog zrakoplovca, ogorčena sporošću institucija

Htjela bih da taj avion bude u Hrvatskoj, ne radi mene jer ja povijest vezanu uz avion vrlo dobro znam, već zbog onih koji povijesti tek trebaju učiti, kaže Ljerka Perešin

Austrijanci skrbe za hrvatsku vojnu
povijest, ali ne dopuštaju da
zrakoplov ode u Stubicu / Cropix
Inicijativa da se avion MIG 21 kojim je moj pokojni suprug Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine preletio iz Bihaća u Klagenfurt, vrati u Hrvatsku, stara je gotovo deset godina, no na žalost, do danas ništa u tom smislu nije učinjeno - rekla je Ljerka Perešin, supruga poginulog hrvatskog zrakoplovca, osvrćući se na tekst u Slobodnoj u kojemu je objavljeno kako zbog inertnosti institucija hrvatske države njegov borbeni zrakoplov neće biti vraćen Hrvatskoj.

Inicijativa za vraćanje MIG-a u Hrvatsku, prema riječima Željka Lisaka, načelnika Gornje Stubice, rodila se 2002. godine, nakon što je u Beču u tamošnjem Vojnopovijesnom muzeju otvorena izložba pod nazivom “Austrija i raspad Jugoslavije” na kojoj je predstavljena i kompletna Perešinova letačka odora te njegovo osobno naoružanje. Najatraktivniji izložak predstavljao je slavni MIG 21 koji je bio postavljen na ulazu u Muzej.

Propali pregovori

- Organizirao sam tada posjet Muzeju i izložbi koja me ustvari potaknula da zajedno s gospođom Ljerkom Perešin pokušam zrakoplov dopremiti u Hrvatsku. Želja mi je bila da se avion instalira u današnjem Parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, gdje se sada nalazi izložbeni primjerak MIG-a 21, na kakvom je Perešin letio. S druge strane, i Ministarstvo obrane imalo je neke svoje planove vezane uz avion, no pregovori tadašnjih ministara vanjskih poslova i premijera Austrije i Hrvatske očito nisu urodili plodom. Čim je pokrenuto pitanje pribavljanja suglasnost svih zemalja sljednica bivše Jugoslavije, znao sam da to neće ići tako brzo. No mi još uvijek nismo odustali - pojasnio je načelnik.

U više se navrata, kaže, interesirao poduzima li se nešto u tom smislu, no nakon uzastopnih negativnih odgovora i sam je posustao. No upravo je to i dalje velika želja Ljerke Perešin.

- Htjela bih da taj avion bude u Hrvatskoj, ne radi mene jer ja povijest vezanu uz avion vrlo dobro znam, već zbog onih koji povijesti tek trebaju učiti - rekla je Ljerka Perešin.

 Senka Susović / EPEHA

Planira se spomen-soba

U znak sjećanja na Rudolfa Perešina u Gornjoj je Stubici 2004. uređen spomen-park. Uz bistu Rudolfa Perešina, postavljenu još 1999. godine, 2004. je postavljen i izložbeni primjerak MIG-a 21. Nakon postavljanja informativne ploče 2007. godine, u planu je uređenje spomen-sobe, to više što je njezin postav s fotografijama Branka Vujanovića već gotov.

 

Naslovnica Hrvatska