Novosti Hrvatska

SiNDIKATI o šikaniranju u ministarstvu vanjskih poslova:

Bura na Zrinjevcu: Izloženi smo mobingu u kabinetu diplomacije!

SiNDIKATI o šikaniranju u ministarstvu vanjskih poslova:

Ima nepotizma, mobinga i drugih protuzakonitih radnji, a većina kolega nije zadovoljna svojim položajem i rasporedom

Sindikat državnih službenika i namještenika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija ušao je u 2009. godinu s akcijom koja zasigurno neće ostaviti ravnodušnim njihove šefove.

Članovi sindikata traže “izradu stručne i dugoročne sistematizacije broja zaposlenika, odnosno potpuno eliminiranje zapošljavanja na bazi nepotizma, klijentelizma i kronizma”.

Ako vodstvo MVPEI-a prihvati zahtjeve ovoga Sindikata, u hrvatskoj službi vanjskih poslova trebalo bi odzvoniti praksi ugovornog zapošljavanja osoba izvan službe što je, ističu u Sindikatu, izravno povezano s nepotizmom.

Sindikat nadalje traži objavljivanje internog natječaja za popunu radnih mjesta u diplomatsko-konzularnoj mreži korištenjem iskustva i prakse razvijenih država Zapada, kao npr. Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i drugih.

Bit će potrebna stručna revizija promaknuća i položajnih zvanja kako bi se poništio utjecaj nepotizma,te prijateljskih i društvenih veza, a sve s ciljem da se vrednuju rad, iskustvo i stručnost te poštivanje propisa o uvjetima za napredovanje u službi.

- Dok je jedan broj službenika napredovao iz godine u godinu, dotle su drugi po deset i više godina u istim diplomatskim zvanjima, a i pitanje ocjenjivanja djelatnika također trpi od niza nepravilnosti i nedostataka - stoji, između ostalog, u ocjenama Sindikata koje su objavljene u njegovu posljednjem biltenu.

‘Jeste li znali’

- Većina naših kolega nije zadovoljna svojim položajem i rasporedom. Prigovaraju nadležnima da izbjegavaju svaku vrstu komunikacije sa službenicima, da nema internog natječaja i da ne odgovaraju na žalbe i pritužbe obespravljenih djelatnika - stoji u sindikalnom izvješću.

Veliki dio svog analitičkog izvješća Sindikat MVPEI-a posvetio je problemu mobinga u ovoj ustanovi.

- Svjedoci smo da postoji cijeli niz problema u odnosu nadređenih prema ostalim djelatnicima. Sindikat će žurno tražiti implementaciju propisa u svrhu zaštite djelatnika koji trpe mobbing, te sankcioniranje počinitelja. Sindikat poziva sve djelatnike da bez straha izvijeste sindikalnu podružnicu o slučajevima mobbinga kako bi se moglo pristupiti pojedinačnom i sustavnom rješavanju tog problema koji hrvatskoj službi vanjskih poslova nanosi neprocjenjivu štetu - stoji u pozivu Sindikata članstvu u kojemu ih se još poziva i da izvijeste sindikalnu podružnicu o svim ostalim uočenim nepravilnostima i protuzakonitim radnjama kao što su pronevjere, zlouporabe ovlasti i položaja.

Bilten Sindikata MVPEI-a, u rubrici “Jeste li znali”, ističe podatak da državne institucije prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu, a na čelu podugačke liste stoji:

 - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. “Skandali koji su posljednjih godina izlazili na površinu (nepotizam, mobbing i druge protuzakonite radnje), dokaz su da su problemi vrlo teški i slojeviti, ali ipak rješivi ako se njihovom rješenju pristupi na temelju hrvatskih zakona i drugih propisa, a naravno i u duhu pravne stečevine EU-a o kojoj Republika Hrvatska pregovara – poručuje Sindikat MVPEI-a sa Zrinjevca

ŠENOL SELIMOVIĆ

Pleša za razgovor s ministrom

Vodstvo ovog Sindikata upoznato je s problemima na koje ukazuju naši članovi u Ministarstvu vanjskih poslova. Zatražit ću susret s ministrom Gordanom Jandrokovićem. Nadam se da ćemo s njim pokrenuti uspješan dijalog, kazao je Boris Pleša,predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Dragun: Radimo prema propsima

Glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun: U komunikaciji smo s predstavnicima sindikata, a u cilju unaprjeđenja radnih uvjeta i ostvarivanja njihovih prava.  U pogledu navodnih slučajeva mobinga, o tome nemamo nikakvih spoznaja s obzirom da nitko od djelatnika nije upućivao pritužbe nadležnim tijelima MVPEI-a.


Naslovnica Hrvatska