Novosti Hrvatska

obitelj Vaska lipovca iznosi prijedlog projekta za smještaj neprocjenjivo vrijednog opusa

Vaskov mediteranski svijet na okupu u Vukovarskoj

obitelj Vaska lipovca iznosi prijedlog projekta za smještaj  neprocjenjivo vrijednog opusa

Prijedlog je da se u zapuštenu ambulantu građevinara usele ‘Biciklisti’ i četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika. Uz galeriju, mini kompleks bi činili atelijer i park skulptura

Prijedlog je da se u zapuštenu ambulantu građevinara usele ‘Biciklisti’ i četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika. Uz galeriju, mini kompleks bi činili atelijer i park skulptura

Gotovo dvije godine nakon smrti velikog umjetnika Mediterana Vaska Lipovca, nije sasvim jasno što Split, u kojemu je proveo stvaralački vijek, namjerava s vrijednom ostavštinom Kotoranina. Nakon smrti, na nekoliko lokacija u gradu začuđenih je očiju ostao čudnovati svijet matrona, kapetana, biciklista, švora, svetaca i zamamnih putana.

Brodi, zaljevi i jedra, ukupno više od dvije tisuće radova, od kojih najmanja skulptura visoka kao palac, do golemih monumenata, čekaju smještaj dostojan Vaskove veličine. Naravno, konsenzus postoji, svi su za prezentaciju, ali i tipično splitski, svi čekaju tko će i na kojem mjestu napraviti prvi korak.

A ako se ne skoči odmah, sve će se po običaju rastegnuti u nedogled. Sinovi Ranko, Mario i Marko stoga su se obratili Gradskom vijeću za kulturu, koje ih je uputilo da najprije treba popisati i katalogizirati sve radove, pa su uz pomoć Vaskova dugogodišnjeg suradnika Mirka Gelemanovića nekoliko mjeseci to i radili.

Malo kvadrata

Prvu inicijativu za konkretniji potez, očuvanje, zaštitu i adaptaciju atelijera u Vukovarskoj, spomenuo je još na sprovodu povjesničar umjetnosti Joško Belamarić. Uz to, za trajni spomen golemog opusa valjalo je razmišljati o galeriji, pa se Marko Lipovac, po struci arhitekt, ne čekajući gradsku i državnu birokraciju uhvatio posla i s braćom iznio konkretan prijedlog, logičan i prilično jednostavan.

- Uz atelijer koji je otac kupio i adaptirao 1990. godine, stara je tzv. ambulanta građevinara, odnosno poduzeća ‘Pomgrad’, nevelika zgrada površine 550 kvadrata. Tako je naš prijedlog, možda i najjeftiniji, naravno uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da se ambulanta uredi za galeriju, te bi uz atelijer i maleni park skulptura činila minijaturnu cjelinu s presjekom opusa – navodi Marko, napominjući kako bi tako galerija bila gotovo u samom središtu grada, a ne bi bilo potrebno značajno širenje gabarita.

Galerija bi imala dvije etaže, preko čitave sjeverne strane rasporedilo bi se pedesetak poznatih ‘Biciklista’, a s južne radovi u četiri cjeline, Mediteran, Sport, Sakralnost i Erotika, dakle, teme kojima se Lipovac uglavnom bavio. Kako cjelokupni opus ipak ne bi stao u toliko kvadrata, budući da je Vasko radio u brojnim tehnikama i golemom broju varijanti, Lipovci predlažu da se izlaganju pristupi na suvremeniji način, stalnim izmjenama postava, što bi posjetitelje uvijek iznova privlačilo. Uz izložbeni prostor, galerija bi imala i malu knjižnicu, arhiv, radionicu, suvenirnicu…

- Ovo je tek jedna ideja, varijanta koja ne mora biti prihvaćena. No, smatrali smo da je bolje nešto predložiti nego čekati godinama, dok radovi propadaju – kažu braća Lipovac.

Kulturna snaga

Obiteljsku inicijativu pozitivnom vidi i Andro Krstulović Opara, predsjednik splitskog Društva povjesničara umjetnosti, uspoređujući ovu ostavštinu sa zbirkom Emanuela Vidovića.

- Split nikada ne bi vidio zbirku Vidović da njegovi  potomci nisu desetljećima čuvali jedinstvenost majstorove ostavštine unatoč obećanjima “odgovornih”. Mi više nemamo ‘luksuz’ višedesetljetnog otezanja s Vidovićem ili pak bespomoćno pratiti žalosnu storiju Meštrovićevih potomaka. Ne smijemo dopustiti isto i s Vaskovim opusom i njegovim atelijerom koji su supruga i sinovi te vrijedni Gelemanović sačuvali upravo onakvim kakvim ga je majstor ostavio. Stoga je namjera obitelji Lipovac da po projektu najmlađega sina od atelijera i radionice napravi Vaskovu galeriju upravo najbolje jamstvo za pravu valorizaciju ostavštine – zaključuje Krstulović Opara, ističući kako bi za hrvatske uvjete posve inovativnim načinom upravljanja Vaskovom ostavštinom, kroz model privatno-javne zaklade, mogao biti osiguran potreban novac za realizaciju i funkcioniranje Vaskove galerije.

- Na društvu je da takav projekt konkretno prati i kreativnim nasljednicima omogući da Split u svoju kulturnu mapu ucrta još jedno vrijedno žarište – kaže Andro Krstulović Opara.

Ivan Kuret: Podržavam ideju

Podržavam ideju o galeriji, premda u Banovini još nismo prokomentirali projekt. Uloga obitelji je važna, oni su sljednici ostavštine, a ako postoji mogućnost da Grad podrži ovu viziju, napravit ćemo sve što je moguće. Volio bih da se projekt prezentira svima koji mogu pomoći.


Joško Belamarić: Izvanredan projekt

Vidio sam projekt, i mislim da je izvanredan! Ideja o povezivanju galerije, atelijera i parka skulptura na Vukovarskoj, u jednom urbanom džepu, na križištu novih gradskih tangenti, mene je osvojila na prvi mah. Nitko sretniji od mene ako Vasko dobije takav kompleks.


Jerko Rošin: Nadam se da će biti snage i volje

 Kad sam doznao za ideju, obišao sam taj prostor, i čini mi se da bi moglo biti interesantno, nadam se da će biti snage i volje za rješavanje pravnih i tehničkih pitanja. Vaskov opus je velik i u ovako skromnim gabaritima najvećim dijelom ne može biti u stalnom postavu, stoga bi možda trebalo razmisliti i o projektiranju podrumskog prostora koji bi zbog položaja terena bio u visini s atelijerom, koji već sada ima snažnu simboliku.

Naslovnica Hrvatska