stdClass Object ( [id] => 367632 [title] => Kovačić: Zamislite količinu zlobe kojom se nas, poštene, pokušava učiniti nepoželjnima u politici! A što bi bez fotelja radili Milanović i Plenković, za što su stručni? [alias] => kovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša i čovjek koji je prvi potpalio vatru da provri voda u loncu u kojem su nakon zadnjih izbora svoju vezu kuhali HDZ i Most, zahvalan je sugovornik. U bilo koje vrijeme, a pogotovo u ovo predizborno, kad zajedno s Božom Petrovom predvodi listu Mosta u 10. izbornoj jedinici.

Dok razgovaramo, iznad nas leti avion koji vuče natpis "Most". Jeste li zadovoljni kampanjom, koliko vas je koštalo obilaženje terena i tko to financira?

– Most ne financira ovu kampanju iz donacija zbog najmanje dva razloga. Jednostavno, Most nema niti želi imati bilo kakve obveze prema takozvanim velikim donatorima, pa da se onda pričaju neistine o raznim likovima koji stoje iza Mosta. A ne stoji nitko. Prema običnim ljudima koji jedva žive od prvog do prvog nismo uopće htjeli slati neke poruke i molbe da nam pomognu, pa smo se odlučili ograničiti samo na novac koji je Most na temelju saborskih mandata dosad dobio iz proračuna. No, i po pitanju tih sredstava ostajemo na starim pozicijama, a to znači da se zalažemo da treba smanjiti sredstva iz državnog proračuna prema političkim strankama i ograničiti ga.

A zadovoljstvo kampanjom?

– Ovisi o tome na što mislite. Ako mislite na to što nas svi na svoj način napadaju, onda bi samo mazohist bio zadovoljan. Zamislite samo Ivanu Ninčević, Sonju Bošnjak, pa i Antu Pranića koji su svoja imena stavili na listu Mosta. I zamislite količinu zlobe koja sa svih strana udara po Mostu, pa se i takve osobe trebaju osjećati nepoželjne u politici. Osobe koje sam naveo, a ima ih još dosta na našim listama, trebale bi biti primjer društvene hrabrosti i budućnost hrvatske politike, a narodu se opet serviraju dvije trule opcije kao stabilnost. Jedinu novu opciju koja je konkretno pokazala da ne kalkulira sa starim političkim shemama i velike stranke i mnogi mediji nabijaju kao boksačku vreću, a za njima to čine i sve strančice koje su namirisale da je lov na Most dopušten. Nikad dosad u jednim izborima glavna meta napada nije bila opcija koja se nalazi između dva stara politička bloka s jedne strane i desetaka malih opcija kojima uopće nije cilj napada ta stara politika, nego Most.

Dosadašnje ankete sugeriraju da Mostu pada popularnost...

– Krivo, ankete se namjerno tumače kao nestanak Mosta, a mi opet imamo najmanje 12 mandata, koliko ih i sada imamo. To samo znači da je panika na drugoj strani, a ne u Mostu. A da ja vas nešto pitam, zašto bih ja bio u panici ako ne uđem u Sabor, ako narod ima nekog tko bi bio iskreniji i dosljedniji u politici? Imam posao kojem bih se rado vratio. Imam svoju struku, pa čak i da danas ukinete politiku. A što bi radili Milanović i Plenković da ukinete politiku? Pa oni ne znaju ništa osim politike. I to one loše. U kojoj su stvarno eksperti. Doveli su Hrvatsku do dna, i prisilili ljude poput mene da se aktiviramo!

Ne birate riječi kad govorite u javnosti, vi ste ipak sveučilišni profesor, od vas bi se očekivalo drukčije izražavanje.

– I ovaj je Papa narod prvi put pozdravio s "dobar dan", a ne s "faljen Isus". Narodu nekad moraš govoriti onako kako on razumije, a ne onako kako bi bilo za udžbenike i sveučilišne predavaonice ili kako bi ti htio. A što se tiče kulture, je li veća kultura biti odgovoran prema javnom novcu ili živjeti od sukoba interesa i glumiti velikog domoljuba i katolika? Smatram se vrlo kulturnim u odnosu na sve ono što sam vidio iza kulisa politike. Kažem vam, u odnosu na ono što sam vidio, ja sam bio skroman u izrazima.

Ankete, bez obzira na rejting, pokazuju da će Most opet biti u presudnoj poziciji. Što ćete sada napraviti?

– Rejting uopće ne pokazuje istu stvar. Mi smo tada bili opcija iznenađenja. Nismo imali svoje biračko tijelo i nismo bili pod odgovornošću izvršne vlasti. Sada je stvar drukčija. Bili smo dio vlasti u kojoj nismo imali većinu, a birači očekuju da izvršiš sve što si ikad izgovorio. A to matematički ne ide. A onda te i druge stranke napadaju, iako i same znaju da bi u tvojoj poziciji bile neuspješnije. Sada Most kreće čak i s veće početne pozicije kad je u pitanju rejting. Evo, ankete pokazuju minimalno 12 mandata, koliko na kraju Most i ima zastupnika, dok su zadnji put bile na 7-8 uoči izbora. Sada je teže brzo rasti, ali i padati jer imamo svoje birače koje ne mogu slomiti nikakvi napadi. Barem se tako nadamo. A ima još i dosta neodlučnih. Oni očito čekaju zadnji dan. Ili neće na izbore ili će se netko ugodno, a drugi neugodno iznenaditi. I naši su radili ankete. Mi smo mirni, pa što bude!

Kratko i jasno: jeste li spremni na novu postizbornu suradnju s HDZ-om? Hoćete li opet postavljati uvjete tipa "dok je Škaričića, zaboravite na Kovačića"?

– Može odmah, ako potpišu ono što su potpisali i prvi put, a nezaposlenima i blokiranima kao jamstvo polože svoju privatnu imovinu, koju su zaradili ne radeći ništa ili ništa dobro! Eto, umjesto da mi potpisujemo javnobilježničku prisegu, neka HDZ-ovi politički tajkuni založe svoje imovine i zasuču rukave pa će dobiti šansu. Dat ćemo im sva ministarstva. No, znate da se to neće dogoditi. Neće takvi zasukati rukave za narod, nego za sebe.

A suradnja sa SDP-om?

– Prepišite gornji odgovor da se ne ponavljam. Jer i oni su prvi put pristali na sve. Čak su na početku ove kampanje rekli da oni imaju program i da je to ono što su ispregovarali s Mostom. Dakle, priznali su da su dosad bili toliko lijeni, da ni program nisu pisali dok ih na to nismo prisilili. Osobno, za njih imam samo jedan jedini uvjet. Znate što mislim o političkim velikanima malih strančica koje nikad ne bi ušle u Sabor da ih na leđima ne unesu HDZ ili SDP. Uvjet Ivana Kovačića je da Ivan Vrdoljak ne dobije ni jednu izvršnu funkciju! Ne zato što smo imenjaci, nego zato što će Hrvatska profitirati već od toga da on za nju ništa ne radi!

Dajte nam jedno predizborno obećanje koje ćete sigurno ostvariti ako dođete na vlast.

– Ako dođe do toga da je Most dio vlasti, svi prethodni dogovori bit će javni. Sve što se planira bit će javno. I nećemo dopustiti da nas partner spina iza leđa, čega je bilo svakodnevno od prvog dana prethodne, pa čak još i sada za vrijeme tehničke vlasti. Puno smo iskusniji nego prvi put. Pročistit ćemo administrativne barijere i parafiskalne gluposti poduzetnicima da ima tko zaposliti nezaposlene i platiti normalni dio državi od kojeg će normalno živjeti optimalna javna uprava. Ja, Ivan Kovačić, samo sam radi toga u politici, a na kuknjavu karijernih političara koji ništa drugo ne znaju raditi – da će im se ugroziti primanja – mogu samo reći, kako bi i jedan od njih rekao, j… mi se!

Eto na, opet neprimjeren rječnik.

– Već sam vam rekao, to je jedino što oni zaslužuju.


Neće u Vladu

Jeste li ovaj put, u slučaju dolaska Mosta na vlast, spremni prihvatiti neku funkciju u Vladi?

– Jel biste vi to ponekad htjeli čuti piiiiip na sjednici Vlade da bolje prodate novine? Odgovorit ću vam onda savjetom da gradite poslovanje na stabilnosti. Neće biti Kovačićeva piiiiiip na sjednici Vlade!


Hajdukov poučak

Što je realnije da se dogodi, da Hajduk bude prvak ili da Most dođe na vlast?

– Onaj tko bude više vjerovao u svoj cilj, taj će ga i postići. Cilj je Mosta popraviti i promijeniti Hrvatsku. Ako to birači neće, cilj mostovaca je vratiti se svojim strukama i pustiti da narod kradu oni kojima daju vlast. Dakle, u slučaju Mosta i mostovaca, nama je jedan cilj dohvatljiv. A birači neka odluče što je njima cilj. Mi nismo u panici, ali narod bi već jednom trebao biti ako želi pobjeći od stabilnog izumiranja u svakom pogledu. Neka, dakle, Hajduk sebi zada pravi cilj, neka igrači ginu na svakoj utakmici kao da je zadnja, a ne samo u derbiju. Ginuti treba i protiv Intera iz Zaprešića, a ne čekati Inter iz Torina!


Lažne milijarde

Koliko mandata u 10. izbornoj jedinici očekujte? Bi li vas zadovoljilo ponavljanje rezultata iz studenoga 2015.?

– Ja bih danas pristao na mandat više, dakle na četiri mandata, pod jednim uvjetom, da me preferencijski preteknu barem tri kandidata, pa da u Sabor idu Božo Petrov, Ivana Ninčević, Maro Kristić i Ante Pranić. Tada bih bio zadovoljan! To bi, naime, značilo da su birači odlučili podržati Most, a ne Ivana Kovačića. Ivan Kovačić treba biti zamjenjiv, ali ideja da se država popravi od političkih i stvarnih lopova ne smije biti zamjenjiva. A baš se to pokušava napadima na Most. Pokušava se zamijeniti Most nekom opcijom koja će se dobro uklopiti u ono što slijedi poslije izbora. Na biračima je stoga da odluče vjeruju li da će ovu zemlju iz problema izvući politički poklopci svakom loncu, nekakvi Jandrokovići, ili da će to učiniti Sonje Bošnjak i Ivane Ninčević. Ja onom prvom ne bih dao ni da bude portir u Saboru, a Sonji Bošnjak ili Ivani Ninčević, pa neka imaju 30 godina, dao bih da vode kompletno hrvatsko gospodarstvo. Da nema Sonje Bošnjak, političari Tolušići ne bi znali ni sklepati neki projekt, a kamoli nešto više od toga. On bi Slavoniji dao lažne milijarde za ukrasti koji glas na izborima, kao da je to HDZ-ova blagajna, i kao da mu lova viri iz guznog džepa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-09-06 13:36:37 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-09-06 16:50:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-09-06 13:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33296 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/09/06/Novosti/ivan_kovacic3-120315.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x633" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7998060 Threads: 4 Questions: 1660886669 Slow queries: 4939198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112031219 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni-367632 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni-367632?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352056 [name] => most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => most [link] => /tag/most ) [1] => stdClass Object ( [id] => 300276 [name] => ivan kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-kovacic [link] => /tag/ivan-kovacic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 249115 [name] => Izbori 2016 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-2016 [link] => /tag/izbori-2016 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kovačić: Zamislite količinu zlobe kojom se nas, poštene, pokušava učiniti nepoželjnima u politici! A što bi bez fotelja radili Milanović i Plenković, za što su stručni? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/06/Novosti/ivan_kovacic3-120315.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/06/Novosti/ivan_kovacic3-120315.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša i čovjek koji je prvi potpalio vatru da provri voda u loncu u kojem su nakon zadnjih izbora svoju vezu kuhali HDZ i Most, zahvalan je sugovornik. U bilo koje vrijeme, a pogotovo u ovo predizborno, kad zajedno s Božom Petrovom predvodi listu Mosta u 10. izbornoj jedinici.

Dok razgovaramo, iznad nas leti avion koji vuče natpis "Most". Jeste li zadovoljni kampanjom, koliko vas je koštalo obilaženje terena i tko to financira?

– Most ne financira ovu kampanju iz donacija zbog najmanje dva razloga. Jednostavno, Most nema niti želi imati bilo kakve obveze prema takozvanim velikim donatorima, pa da se onda pričaju neistine o raznim likovima koji stoje iza Mosta. A ne stoji nitko. Prema običnim ljudima koji jedva žive od prvog do prvog nismo uopće htjeli slati neke poruke i molbe da nam pomognu, pa smo se odlučili ograničiti samo na novac koji je Most na temelju saborskih mandata dosad dobio iz proračuna. No, i po pitanju tih sredstava ostajemo na starim pozicijama, a to znači da se zalažemo da treba smanjiti sredstva iz državnog proračuna prema političkim strankama i ograničiti ga.

A zadovoljstvo kampanjom?

– Ovisi o tome na što mislite. Ako mislite na to što nas svi na svoj način napadaju, onda bi samo mazohist bio zadovoljan. Zamislite samo Ivanu Ninčević, Sonju Bošnjak, pa i Antu Pranića koji su svoja imena stavili na listu Mosta. I zamislite količinu zlobe koja sa svih strana udara po Mostu, pa se i takve osobe trebaju osjećati nepoželjne u politici. Osobe koje sam naveo, a ima ih još dosta na našim listama, trebale bi biti primjer društvene hrabrosti i budućnost hrvatske politike, a narodu se opet serviraju dvije trule opcije kao stabilnost. Jedinu novu opciju koja je konkretno pokazala da ne kalkulira sa starim političkim shemama i velike stranke i mnogi mediji nabijaju kao boksačku vreću, a za njima to čine i sve strančice koje su namirisale da je lov na Most dopušten. Nikad dosad u jednim izborima glavna meta napada nije bila opcija koja se nalazi između dva stara politička bloka s jedne strane i desetaka malih opcija kojima uopće nije cilj napada ta stara politika, nego Most.

Dosadašnje ankete sugeriraju da Mostu pada popularnost...

– Krivo, ankete se namjerno tumače kao nestanak Mosta, a mi opet imamo najmanje 12 mandata, koliko ih i sada imamo. To samo znači da je panika na drugoj strani, a ne u Mostu. A da ja vas nešto pitam, zašto bih ja bio u panici ako ne uđem u Sabor, ako narod ima nekog tko bi bio iskreniji i dosljedniji u politici? Imam posao kojem bih se rado vratio. Imam svoju struku, pa čak i da danas ukinete politiku. A što bi radili Milanović i Plenković da ukinete politiku? Pa oni ne znaju ništa osim politike. I to one loše. U kojoj su stvarno eksperti. Doveli su Hrvatsku do dna, i prisilili ljude poput mene da se aktiviramo!

Ne birate riječi kad govorite u javnosti, vi ste ipak sveučilišni profesor, od vas bi se očekivalo drukčije izražavanje.

– I ovaj je Papa narod prvi put pozdravio s "dobar dan", a ne s "faljen Isus". Narodu nekad moraš govoriti onako kako on razumije, a ne onako kako bi bilo za udžbenike i sveučilišne predavaonice ili kako bi ti htio. A što se tiče kulture, je li veća kultura biti odgovoran prema javnom novcu ili živjeti od sukoba interesa i glumiti velikog domoljuba i katolika? Smatram se vrlo kulturnim u odnosu na sve ono što sam vidio iza kulisa politike. Kažem vam, u odnosu na ono što sam vidio, ja sam bio skroman u izrazima.

Ankete, bez obzira na rejting, pokazuju da će Most opet biti u presudnoj poziciji. Što ćete sada napraviti?

– Rejting uopće ne pokazuje istu stvar. Mi smo tada bili opcija iznenađenja. Nismo imali svoje biračko tijelo i nismo bili pod odgovornošću izvršne vlasti. Sada je stvar drukčija. Bili smo dio vlasti u kojoj nismo imali većinu, a birači očekuju da izvršiš sve što si ikad izgovorio. A to matematički ne ide. A onda te i druge stranke napadaju, iako i same znaju da bi u tvojoj poziciji bile neuspješnije. Sada Most kreće čak i s veće početne pozicije kad je u pitanju rejting. Evo, ankete pokazuju minimalno 12 mandata, koliko na kraju Most i ima zastupnika, dok su zadnji put bile na 7-8 uoči izbora. Sada je teže brzo rasti, ali i padati jer imamo svoje birače koje ne mogu slomiti nikakvi napadi. Barem se tako nadamo. A ima još i dosta neodlučnih. Oni očito čekaju zadnji dan. Ili neće na izbore ili će se netko ugodno, a drugi neugodno iznenaditi. I naši su radili ankete. Mi smo mirni, pa što bude!

Kratko i jasno: jeste li spremni na novu postizbornu suradnju s HDZ-om? Hoćete li opet postavljati uvjete tipa "dok je Škaričića, zaboravite na Kovačića"?

– Može odmah, ako potpišu ono što su potpisali i prvi put, a nezaposlenima i blokiranima kao jamstvo polože svoju privatnu imovinu, koju su zaradili ne radeći ništa ili ništa dobro! Eto, umjesto da mi potpisujemo javnobilježničku prisegu, neka HDZ-ovi politički tajkuni založe svoje imovine i zasuču rukave pa će dobiti šansu. Dat ćemo im sva ministarstva. No, znate da se to neće dogoditi. Neće takvi zasukati rukave za narod, nego za sebe.

A suradnja sa SDP-om?

– Prepišite gornji odgovor da se ne ponavljam. Jer i oni su prvi put pristali na sve. Čak su na početku ove kampanje rekli da oni imaju program i da je to ono što su ispregovarali s Mostom. Dakle, priznali su da su dosad bili toliko lijeni, da ni program nisu pisali dok ih na to nismo prisilili. Osobno, za njih imam samo jedan jedini uvjet. Znate što mislim o političkim velikanima malih strančica koje nikad ne bi ušle u Sabor da ih na leđima ne unesu HDZ ili SDP. Uvjet Ivana Kovačića je da Ivan Vrdoljak ne dobije ni jednu izvršnu funkciju! Ne zato što smo imenjaci, nego zato što će Hrvatska profitirati već od toga da on za nju ništa ne radi!

Dajte nam jedno predizborno obećanje koje ćete sigurno ostvariti ako dođete na vlast.

– Ako dođe do toga da je Most dio vlasti, svi prethodni dogovori bit će javni. Sve što se planira bit će javno. I nećemo dopustiti da nas partner spina iza leđa, čega je bilo svakodnevno od prvog dana prethodne, pa čak još i sada za vrijeme tehničke vlasti. Puno smo iskusniji nego prvi put. Pročistit ćemo administrativne barijere i parafiskalne gluposti poduzetnicima da ima tko zaposliti nezaposlene i platiti normalni dio državi od kojeg će normalno živjeti optimalna javna uprava. Ja, Ivan Kovačić, samo sam radi toga u politici, a na kuknjavu karijernih političara koji ništa drugo ne znaju raditi – da će im se ugroziti primanja – mogu samo reći, kako bi i jedan od njih rekao, j… mi se!

Eto na, opet neprimjeren rječnik.

– Već sam vam rekao, to je jedino što oni zaslužuju.


Neće u Vladu

Jeste li ovaj put, u slučaju dolaska Mosta na vlast, spremni prihvatiti neku funkciju u Vladi?

– Jel biste vi to ponekad htjeli čuti piiiiip na sjednici Vlade da bolje prodate novine? Odgovorit ću vam onda savjetom da gradite poslovanje na stabilnosti. Neće biti Kovačićeva piiiiiip na sjednici Vlade!


Hajdukov poučak

Što je realnije da se dogodi, da Hajduk bude prvak ili da Most dođe na vlast?

– Onaj tko bude više vjerovao u svoj cilj, taj će ga i postići. Cilj je Mosta popraviti i promijeniti Hrvatsku. Ako to birači neće, cilj mostovaca je vratiti se svojim strukama i pustiti da narod kradu oni kojima daju vlast. Dakle, u slučaju Mosta i mostovaca, nama je jedan cilj dohvatljiv. A birači neka odluče što je njima cilj. Mi nismo u panici, ali narod bi već jednom trebao biti ako želi pobjeći od stabilnog izumiranja u svakom pogledu. Neka, dakle, Hajduk sebi zada pravi cilj, neka igrači ginu na svakoj utakmici kao da je zadnja, a ne samo u derbiju. Ginuti treba i protiv Intera iz Zaprešića, a ne čekati Inter iz Torina!


Lažne milijarde

Koliko mandata u 10. izbornoj jedinici očekujte? Bi li vas zadovoljilo ponavljanje rezultata iz studenoga 2015.?

– Ja bih danas pristao na mandat više, dakle na četiri mandata, pod jednim uvjetom, da me preferencijski preteknu barem tri kandidata, pa da u Sabor idu Božo Petrov, Ivana Ninčević, Maro Kristić i Ante Pranić. Tada bih bio zadovoljan! To bi, naime, značilo da su birači odlučili podržati Most, a ne Ivana Kovačića. Ivan Kovačić treba biti zamjenjiv, ali ideja da se država popravi od političkih i stvarnih lopova ne smije biti zamjenjiva. A baš se to pokušava napadima na Most. Pokušava se zamijeniti Most nekom opcijom koja će se dobro uklopiti u ono što slijedi poslije izbora. Na biračima je stoga da odluče vjeruju li da će ovu zemlju iz problema izvući politički poklopci svakom loncu, nekakvi Jandrokovići, ili da će to učiniti Sonje Bošnjak i Ivane Ninčević. Ja onom prvom ne bih dao ni da bude portir u Saboru, a Sonji Bošnjak ili Ivani Ninčević, pa neka imaju 30 godina, dao bih da vode kompletno hrvatsko gospodarstvo. Da nema Sonje Bošnjak, političari Tolušići ne bi znali ni sklepati neki projekt, a kamoli nešto više od toga. On bi Slavoniji dao lažne milijarde za ukrasti koji glas na izborima, kao da je to HDZ-ova blagajna, i kao da mu lova viri iz guznog džepa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni-367632 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5bb7946284350220254eb150171f3987c85b3006 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kova%C4%8Di%C4%87%3A+Zamislite+koli%C4%8Dinu+zlobe+kojom+se+nas%2C+po%C5%A1tene%2C+poku%C5%A1ava+u%C4%8Diniti+nepo%C5%BEeljnima+u+politici%21+A+%C5%A1to+bi+bez+fotelja+radili+Milanovi%C4%87+i+Plenkovi%C4%87%2C+za+%C5%A1to+su+stru%C4%8Dni%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni-367632 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkovacic-zamislite-kolicinu-zlobe-kojom-se-nas-postene-pokusava-uciniti-nepozeljnima-u-politici-a-sto-bi-bez-fotelja-radili-milanovic-i-plenkovic-za-sto-su-strucni-367632 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaEksplozivni intervju

Kovačić: Zamislite količinu zlobe kojom se nas, poštene, pokušava učiniti nepoželjnima u politici! A što bi bez fotelja radili Milanović i Plenković, za što su stručni?

6. rujna 2016. - 15:36

Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša i čovjek koji je prvi potpalio vatru da provri voda u loncu u kojem su nakon zadnjih izbora svoju vezu kuhali HDZ i Most, zahvalan je sugovornik. U bilo koje vrijeme, a pogotovo u ovo predizborno, kad zajedno s Božom Petrovom predvodi listu Mosta u 10. izbornoj jedinici.

Dok razgovaramo, iznad nas leti avion koji vuče natpis "Most". Jeste li zadovoljni kampanjom, koliko vas je koštalo obilaženje terena i tko to financira?

– Most ne financira ovu kampanju iz donacija zbog najmanje dva razloga. Jednostavno, Most nema niti želi imati bilo kakve obveze prema takozvanim velikim donatorima, pa da se onda pričaju neistine o raznim likovima koji stoje iza Mosta. A ne stoji nitko. Prema običnim ljudima koji jedva žive od prvog do prvog nismo uopće htjeli ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:31