Novosti Hrvatska

lovac nikola kapitanović optužuje čelnike lokalne udruge za veliki ‘biznis’ sA državnim

"Tisuću Talijana tamani divljač, a lovočuvari kupe milijune"

lovac nikola kapitanović optužuje čelnike lokalne udruge za veliki ‘biznis’ sA državnim

Kapitanović optužuje čelnike Lovačke udruge da svakom Talijanu ulaz na lovna područja 150 dana u godini naplaćuju i do 300 eura, a oni nekontrolirano love što stignu

Kapitanović optužuje čelnike Lovačke udruge da svakom Talijanu ulaz na lovna područja 150 dana u godini naplaćuju i do 300 eura, a oni nekontrolirano love što stignu

 Nikola Kapitanović sa hrpom prijava na koje, kako tvrdi,
 nitko ne reagira
Malo je kome poznato da, osim cestovne, građevinske, duhanske i privatizacijske, na hrvatskoj crnoj sceni postoji i lovačka mafija. Na njezino postojanje na prostorima Kaštelansko-dalmatinske zagore upozorava dugogodišnji lovac i član Lovačke udruge Lećevica Nikola Kapitanović, koji za bezakonje što caruje u lokalnom lovstvu optužuje čelnike spomenute udruge Ivana Đirlića i Antu Delića.

Naime, njih dvojica, kako tvrdi Kapitanović, provode organizirani kriminal obogaćen lovokradom, krađom novca i raznim zloporabama dovodeći veliki broj talijanskih lovaca na naša lovišta. Ulaz u lovna područja 150 dana u godini navodno se svakom Talijanu naplaćuje “masno”, i to od 150 do 300 eura, a dnevno ih po šumama Kaštelanske zagore boravi čak i do 30.

Bez nadzora

Krivolov Talijana na području Zagore nije nepoznata stvar lokalnom stanovništvu. Kapitanović upozorava kako svake godine hrvatsko-talijanska lovna mafija nezakonito stekne višemilijunske financijske dobiti, a da pri tome nitko ne reagira, a kamoli da ih tko pri nezakonitom lovu kontrolira.

- Lovačka udruga Lećevica inače gospodari lovištima Biluš, Biluš II i Ljubeč. Đirlić i Delić, osim što upravljaju Udrugom, obavljaju funkcije lovočuvara. Izvršni odbor Udruge s dotičnim dvojcem usvojio je i produljenje ugovora prema kojemu im se nezakonito dopušta komercijalni lov.

Njih su dvojica Udruzi isplatila sredstva od 35.000 kuna kako bi sami sebi dali za pravo da dovode grupe talijanskih lovaca koji love bez ikakva nadzora - tvrdi Nikola Kapitanović.

- Svu zaradu koja se stječe od naplate ulaska Talijana u lovište, što se odvija gotovo pet mjeseci u godini, uzimaju predsjednik Delić i član Predsjedništva Udruge Đirlić, i to potpuno nezakonito - upozorio je Kapitanović.

- Naime, Zakon o udrugama isključivo zabranjuje da članovi ili treće osobe preko imena Udruge stječu financijsku korist. Ako Udruga i ostvari financijsku dobit, ona se koristi samo za unapređenje djelatnosti Udruge, što ovdje ni u kakvu pogledu nije slučaj - upozorio je Kapitanović.

Talijani, naime, sustavno istrebljuju šljuku, jer love iznad odstrelnih kvota predviđenih lovno-gospodarskom osnovom toga lovnog područja. U proteklom desetogodišnjem lovozakupu Udruga je imala pravo na odstrel svega 47 grla šljuke, a pobijeno ih je na tisuće. Masovno uništavanje divljači uz potporu domaćih lovovodiča stvara i milijunske gubitke za samu državu, to više što je divljač državna imovina i uživa zaštitu.

Primjerice, svaka šljuka koja je odstrijeljena mimo dopuštene kvote, prema odstrelnom cjeniku stoji čak 700 kuna. Pomnoži li se taj iznos s tisućama grla ubijene šljuke, koje su posljednjih godina istrijebljene, dobiju se milijunski iznosi šteta na račun države.

Šljuka, zec, jarebica...

Nikola Kapitanović neshvatljivim drži da u 150 dana lova kroz lovište u Kaštelanskoj zagori prođe više od 1000 stranih lovaca koji odstrijeljenu divljač uopće ne prijavljuju, te je raznoraznim kriminalnim kanalima krijumčare i izvoze u zemlje odakle dolaze, pretežito Italiju.

Osim šljuka, Talijani “tamane” sve što im dođe pod ruku. Lokalni vodiči, tvrdi Kapitanović, dopuštaju i ubijanje autohtonih vrsta (zeca, jarebice, kamenjarke), ali i zaštićenih vrsta poput kosova, poljske ševe te drozda bravenjaka.

U zadnjih nekoliko godina na gotovo sve nadležne državne institucije Kapitanović je uputio prijave zbog organiziranog kriminala u lovu. Počevši od Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu, policije, lovne inspekcije, Uprave za lovstvo pri nadležnome ministarstvu, Lovačkog saveza, pa do Odjela za gospodarski kriminalitet PU splitsko-dalmatinske te Županije. - Nitko ne reagira - kaže on.

Prof. dr. Boris Buklijaš: Lovačka su društva u carstvu bezakonja
i teškim prekršajima

Na žalost, u našem lovstvu caruju bezakonje, neznanje i nemar. Zaprepašćuje činjenica da neki koji profesionalno obnašaju određene dužnosti u ovoj oblasti ističu kako iznajmljivanje lovišta za turizam nije protuzakonito, jer većina lovačkih društava egzistira upravo od tog najma.
Takve izjave od strane odgovornih osoba pokazuju nepoznavanje osnove lovstva, jer je stvar upravo obrnuta, radi se o teškoj nezakonitosti – upozorava dekan Pravnog fakulteta u Splitu prof. dr. Boris Buklijaš, inače jedini stručnjak u Hrvatskoj koji se bavi lovnim pravom.

– Naime, ni jedan lovoovlaštenik, pa ni lovačka udruga, prema Zakonu o lovstvu, pravo lova na lovištima u vlasništvu RH i zajedničkom lovištu ne može prenositi pod koncesijom ili pod zakupom.

Svi takvi ugovori o “iznajmljivanju” lovišta ili dijela lovišta talijanskim ili drugim lovcima su nezakoniti i ništavni. To su teški prekršaji za koje su zapriječene kazne i do 100.000 kuna, a mogu biti i osnova za raskid ugovora o zakupu ili koncesiji s lovoovlaštenikom – upozorava prof. Buklijaš.

Nadalje ističe kako je u lovačkoj javnosti javna tajna da se ovakvi i drugi prekršaji nezakonitog lova svakodnevno čine u odnosu na mnoge vrste divljači i da se to prešutno tolerira.

– Nema sustavne kontrole lovne inspekcije, mnogi lovoovlaštenici ponašaju se kao apsolutni gazde u lovištu i čine što ih je volja – tvrdi prof. Buklijaš. Stvara se kaos, premda lovstvo uživa ustavnu zaštitu.

 Ante Delić: Jedina dobit od 42.000 kn ide udruzi

Predsjednik Lovačke udruge Lećevica Ante Delić u potpunosti demantira bilo kakve prljave radnje.

– Udruga sve radi isključivo po zakonu što su više puta utvrdile i brojne inspekcije.

Talijani na ovim područjima legalno love, dovodimo ih preko agencije, uredno su prijavljeni. Onome tko nas optužuje to će se odbiti o glavu – kaže Delić.

– Turistička agencija talijanskim lovcima naplaćuje ulazak na lovna područja, te od tih dobiti nama godišnje kao udruzi na račun uplaćuju 42.000 kuna, koje koristimo isključivo za kupnju nove divljači.
Tvrdnje da Talijani umjesto 47, koliko je dopušteno u jednogodišnjem lovu, izlove na tisuće grla šljuke, Delić odlučno demantira i ističe kako se lov odvija potpuno legalno.

Isto tako on navodi kako su Talijani strogo kontrolirani tijekom lova, a svaka ubijena ptica, naravno, mora biti registrirana.

Prekršaji bez kazne

Lovna inspekcija je 15. siječnja prošle godine na području Kaštelanske zagore utvrdila brojne nepravilnosti. Međutim, do dandanas - odgovorno tvrdi Kapitanović - protiv nikoga nisu podignute prekršajne prijave, iako su trebale biti, te im je, isto tako, hitno trebalo biti oduzeto lovište.

Kapitanović kaže kako su čelnici Lovačke udruge pomoću svojih raznoraznih veza i vezica lovište zadržali i danas, a ugovor im je, kako on ističe, produljen čak na idućih 10 godina.

Pucali i u lovostaju

Talijanske lovce je 12. veljače 2005., na temelju prijave, policija zatekla u lovostaju (razdoblju kada lov nije dopušten) te je utvrđeno da su boravili na lovnim područjima i pucali iz pušaka.

Iako su samim time debelo kršili zakon, jer su lovili izvan dopuštenoga razdoblja, oslobođeni su bilo kakvih optužbi.

Krijumčari ptica

Splitsko-dalmatinska županija na samom je vrhu ljestvice po krijumčarenju ptica i protuzakonitom lovu, koji u većini slučajeva provode upravo udruge.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last