Novosti Hrvatska

NAŠA DIPLOMACIJA ŠUTI NA NOVU PROVOKACIJU SUSJEDNIH DRŽAVA

Crnogorci daruju Sloveniji hrvatsku podmornicu ‘Tisa’

NAŠA DIPLOMACIJA ŠUTI NA NOVU PROVOKACIJU SUSJEDNIH DRŽAVA

Krajnja destinacija podmornice je Pomorski muzej ‘Sergej Mašera’ u Piranu. U Ministarstvu obrane Crne Gore neslužbeno doznajemo da je ‘Tisa’ u jako dobrom tehničkom stanju

Krajnja destinacija podmornice je Pomorski muzej ‘Sergej Mašera’ u Piranu. U Ministarstvu obrane Crne Gore neslužbeno doznajemo da je ‘Tisa’ u jako dobrom tehničkom stanju

Tisa’ je izgrađena u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu
Novu pomorsku provokaciju Crne Gore, ako je suditi prema prvim reakcijama, hrvatska diplomacija uredno će odšutjeti. Hrvatskoj pred nosom, Crna Gora našem će zapadom susjedu Sloveniji darovati 20 metara dugu diverzantsku podmornicu tipa P-911 “Tisa” koja se punih 10 godina nalazi konzervirana u Tivtu.

Podmornica je 1991. godine u Boku kotorsku dovučena iz Splita, iz ratne luke Lora, pa stručnjaci za sukcesiju drže kako prema flotnoj listi podmornica pripada Hrvatskoj.

“Tisa” je i izgrađena u Splitu, 1987. godine u “Brodosplitovu” Brodogradilištu specijalnih objekata, a njezina se vrijednost procjenjuje najmanje na 600 tisuća eura.

Spremaju je za turiste?

U Ministarstvu obrane Crne Gore neslužbeno doznajemo kako je podmornica u jako dobrom tehničkom stanju te potpuno upotrebljiva. Krajnja destinacija podmornice je, može se čuti, Pomorski muzej “Sergej Mašera” u Piranu, a postoji mogućnost da se ostavi u plovnom stanju za turističke posjete.

Splitska je podmornica izazvala veliko zanimanje u Sloveniji, pa se tako nekoliko gradonačelnika ponudilo da udome pomorsku atrakciju bivše države. Za realizaciju tog nauma Slovenija je osnovala stručnu skupinu u kojoj su i predstavnici njihova ministarstva obrane.

Dok pokraj obala Pirana bude plovila ova podmornica, valja se prisjetiti kako Hrvatska nema niti jednu podmornicu. Bolje rečeno, obrambenim dokumentima odrekla se podmorskih snaga i podmorničarstva.

Prema prvim informacijama, podmornica će od Tivta do Pirana biti transportirana kopnenim putem, ali ostaje nejasno kojom rutom. Preko Hrvatske ili preko Srbije i Mađarske.

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati slovensko-crnogorski deal darovanja otete hrvatske podmornice, nego su izrazili čuđenje slovenskim potezom.

- Što se tiče materijalnog povrata vojne imovine bivše SFRJ, zanimaju nas školski brod “Jadran” i Mig-21 Rudolfa Perešina. Za sve ostalo, uključujući i ovu podmornicu, u obzir može doći financijska naknada – kažu na Zrinjevcu.

Ipak, ostali smo bez komentara o tome što će se poduzeti ako se podmornica bude transportirala preko Hrvatske.

Dubinski udar

 Podmornica “Tisa” duga je 18,8 metara, široka 2,7 metara i visoka 3,4 metra. Težine 87,6 tona, bila je namijenjena, kao i ostale podmornice iz te klase, za transport podmorskih diverzanta i postavljanje protubrodskih mina.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last