Novosti Hrvatska

 OD PRVOG TRAVNJA VAŽI PRAVILNIK MINISTRICE MARINE DROPULIĆ

Bez posla ostaje 130.000 građevinara

 OD PRVOG TRAVNJA VAŽI PRAVILNIK MINISTRICE MARINE DROPULIĆ

Uvođenjem Pravilnika o licenciranju ključ u bravu moglo bi staviti čak 10.790 građevinskih tvrtki, iz kojih stižu optužbe da je riječ o antieuropskom zakonu

Uvođenjem Pravilnika o licenciranju ključ u bravu moglo bi staviti čak 10.790 građevinskih tvrtki, iz kojih stižu optužbe da je riječ o antieuropskom zakonu

Zbog rigoroznog Pravilnika o licenciranju građevinskih tvrtki, koji odlukom ministrice Marine Matulović-Dropulić stupa na snagu 1. travnja, bez posla će ostati gotovo 130 tisuća radnika, a pred zatvaranjem je golema većina hrvatskih građevinskih tvrtki - po podacima Hrvatske udruge poslodavaca, od oko 10.800 registriranih građevinskih tvrtki, ključ u bravu moglo bi staviti njih čak 10.790!

Alarmantni podaci izneseni su na jučerašnjem okruglom stolu u organizaciji HUP-a, s kojega je od Vlade zatražena hitna odgoda primjene pravilnika kako tisuće tvrtki ne bi bile “eutanazirane”. Vlasnik splitske tvrtke “Brodosplit-inženjering” Vlado Sanader pred pedesetak okupljenih kolega objavio je da je pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak ocjene ustavnosti propisa ministrice Dropulić.

 - Pravilnik je neprimjenjiv i antieuropski! - ustvrdio je splitski poduzetnik Zvonko Kotarac, dodavši da se ovim potezom ide na ruku velikim građevinskim tvrtkama - dok sve koje imaju manje od 316 zaposlenih ubuduće mogu graditi jedino manje obiteljske kuće i septičke jame. Građevinari okupljeni na splitskom okruglom stolu, kojemu se nije odazvao doslovce nitko od pozvanih iz Vlade i Ministarstva prostornog uređenja, nabrojili su niz argumenata zbog kojih Pravilnik o licenciranju treba ukinuti ili radikalno izmijeniti: po njima, zbog činjenice da on ne vrijedi za tvrtke iz inozemstva dogodit će se “velika selidba” građevinara u Sloveniju, BiH te države Zapadne Europe, odakle će se natjecati za poslove u Hrvatskoj.

 - Ako se nešto ne promijeni, imat ćemo situaciju da 20 tvrtki obavlja 95 poslova u Hrvatskoj - upozorio je Goran Morović iz tvrtke “Mark-ing”. - Ne samo da nas se sprječava da se borimo s europskom konkurencijom, već nas se pokušava eutanazirati - nastavio je Morović.

Poduzetnici su upozorili da pravilnik sličan hrvatskom ne postoji doslovce nigdje u Europskoj uniji, gdje su licence uvedene samo kako bi se olakšalo sudjelovanje na javnim natječajima te smanjila papirologija, dok u Hrvatskoj on služi kako bi se tvrtkama onemogućilo sudjelovanje u poslovima.

 - Želimo red i uvođenje licenci je dobra ideja, no ne po ovakvom pravilniku - izričit je bio predsjednik Udruge poslodavaca u graditeljstvu Boris Čupić, koji se požalio da ministrica Dropulić mjesecima ignorira molbe za razgovor o ovoj temi. Potporu mu je obećao HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin, a njegov saborski kolega, SDP-ovac Ranko Ostojić, pak, ustvrdio je kako novi propis služi isključivo eliminiranju velikog broja tvrtki, zbog čega Hrvatska riskira povećanje cijena u graditeljstvu.

Podizvođači

"Licenciranje je dobra stvar jer se uvodi red” - ustvrdio je direktor “Konstruktora” Željko Žderić, koji je jedini donekle podržao potez ministrice Dropulić. Po njemu, dosad je najveći problem bio u posredovanju, odnosno činjenici da male tvrtke žele raditi posao za koji je potrebno nekoliko stotina radnika.

Egzekucija malih tvrtki

“Bolje ništa nego ovakav pravilnik, tragedija je da je broj zaposlenih uzet kao jedini kriterij za postojanje! Nastoji se poptuno izbrisati tvrtke za inženjering u graditeljstvu ili ih premjestiti u inozemstvo, ovo nije uvođenje reda nego egzekucija!”, ustvrdio je vlasnik “Brodosplit inženjeringa” Vlado Sanader, koji je prijetnju gašenjem tvrtke dobio istovremeno s nagradom “Zlatna kuna” za uspješnog poduzetnika.

Nema radnika

 Vlasnik tvrtke “Vibrobeton” Ladislav Vuković upozorio je kako je u Hrvatskoj praktički nemoguće u ovom pronaći kvalitetne zidare, tesare i armirače.

- Evo primjer: zgradu od 50 stanova mojih 21 zaposlenih izgradili su najkvalitetnije moguće u roku od deset mjeseci, što je u građevinarstvu najkraći mogući rok. Da bih isti taj posao obavio nakon 1. travnja, morao bih imati 316 radnika!

Dosad jedva deset licenci

Po podacima kojima barataju u Ministarstvu prostornog uređenja, od oko 10.800 hrvatskih građevinskih tvrtki, čak 5277 nema ni jednog zaposlenog. “Velikih” (više od 500 zaposlenih) je 13, u tvrtke koje se nazivaju “srednje velikima” (300 do 499 radnika) ubraja se njih 21, dok 75 tvrtki ima između 120 i 299 radnika.

U kategoriji od 40 do 120 radnika popisano je 289 tvrtki, a čak 1242 tvrtke broje 10 do 40 zaposlenika. Licence je dosad zatražilo oko 300 tvrtki, a zasad ju je i dobilo desetak.


Naslovnica Hrvatska