Novosti Hrvatska

predsjednik republike se na plitvicama osvrnuo na nedavne događaje u zagrebu

Mesić: pokušaj ubojstva Pukanića sličan je slučaju Ibrahima Dedića

predsjednik republike se na plitvicama osvrnuo na nedavne događaje u zagrebu


Predsjednik Stjepan Mesić jučer je za obilaska Donjih jezera u NP Plitvička jezera s brodom “Medo” zajedno sa veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj rekao da neće komentirati je li bilo propusta nadležnih institucija u postupanju prema Mirjani Pukanić, ali je zato stao u zaštitu sigurnosti Ive Pukanića, optužujući institucije da pokušavaju zanemariti pokušaj ubojstva jednog poznatog novinara.

- Taj slučaj ne treba podcijeniti i policija ga treba shvatiti ozbiljno. Treba pronaći onoga tko je pucao i onoga tko je to naručio - rekao je Stjepan Mesić, koji je pokušaj ubojstva Pukanića usporedio s ubojstvom direktora Promdei banke Ibrahima Dedića.

- Ubijeni bankar je godinu dana prije nego što je ubijen upozoravao da mu prijete smrću i da će ga ubiti. Mnogi su se na to podsmjehivali i govorili da taj čovjek izmišlja. Kada su ga ubili rekli su “gledaj, ovaj čovjek je bio u pravu kada je upozoravao”, ali što je to vrijedilo kada su ga ubili - dodao je Mesić.

Prokomentirao je i sindikalne prosvjede u Zagrebu, kazavši kako Hrvatska danas živi u demokratskom društvu.

- Demonstracija nema jedino tamo gdje su diktature. Dobro je da na njima nema politike jer je to stvar obrane radničkih prava - istaknuo je Mesić, koji će 19. ovog mjeseca okupiti najveće hrvatske gospodarstvenike kako bi zajedno pomogli Vladi da se gospodarstvo počne razvijati jer je nezadovoljan ritmom razvoja.

-Tražit ću pritisak za porast proizvodnje koja će se orijentirati na izvoz, jer premalo je greenfield investicija. Stranim bankamaje u interesu davanje kredita za domaću potrošnju. Očekujem da počnu davati kredite koji će poticati proizvodnju za izvoz - istaknuo je Mesić.

ŽELJKO POPOVIĆ/EPEHA

Obilazak jezera

Mesić je u obilazak brodom Donjih jezera u NP Plitvička jezera poveo sa sobom i 30-ak stranih diplomata u Hrvatskoj koji su posjetili i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.
- Loše je bilo vrijeme, ali mislim da su vidjeli ljepotu naše prirode i očekujem da pridonesu razvoju našeg turizma - zaključio je Mesić.

Naslovnica Hrvatska