Novosti Hrvatska

Thompsona nije htio komentirati

Plenković: Uzlazni trend HDZ-a je jasan, SDP ide prema dole

Thompsona nije htio komentirati

„Vrlo optimističko idem u ove izbore. Predizborne ankete su već pokazale kako smo se oporavili od onog pada rejtinga. Uzlazni trend HDZ-a je jasan, dok je trend SDP-a prema dole“, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Dubrovniku. Uvjeren je kako će HDZ, kao stožerna stranka desnoga centra, preciznom definicijom političke platforme, osigurati veću potpru birača nego lani.

Tko će mu tu potporu osigurati u desetoj izbornoj jedinici, Plenković tvrdi da još uvijek nije odlučeno. Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a sljedeći tjedan će se sastati i potom donijeti odluku o sastavu izbornih lista. Branko Bačić, predsjednik HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, potvrdio je popis koji danima već kola medijima.

Županijski odbor Predsjedništvu stranke predložio je da se na listi za desetu izbornu jedinicu s dubrovačkog područja nađu Nikola Dobroslavić, Mato Franković, Frano Matušić i Silvio Nardelli.

Nadalje, predložili su Krešimira Vejića, Nikolu Oršulića i Smiljana Mustapića s neretvanskog područja, te Bačića i Vedrana Antunicu, koji bi predstavljali otoke i Pelješac. Dakle, čelništvo županijskog HDZ-a međe predložene kandidate nije navelo Sanju Puticu, zastupnicu u posljednjem sazivu.

Nju je, pak, predložila Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski, jednako kao i Mariju Vučković, Marinu Sambrailo i Katarinu Kovačić. Krajni rok za predaju izbornih lista je 13. kolovoza. Podsjetimo, iz najjužnije županije, na lanjskim izborima HDZ je imao tek troje kandidata. Bačić i Putica ušli su u Sabor.

Plenković je osudio jučerašnje incidente na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, od pjevanja ustaških pjesama do paljenja srpske zastave. Radi se o „provokacijama“, kaže predsjednik HDZ-a, „koje nisu usmjerene na stabilnost Hrvatske niti pridonose dobosusjedskoj suradnji“.  Policija je, zaključuje, jučer dobro reagirala. S druge strane, policijsku prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog stihova „Za dom spremni“, nije htio komentirati.

- Ako je netko spreman zlorabiti taj dan, to sigurno nije Hrvatska demokratska zajednica – izjavio je Plenković koji je okupio novinare u Dubrovniku kako bi obznanio vijest da saborski zastupnik, donedavni član HSP-a dr. Ante Starčević, Ivan Kirin prelazi u HDZ. Člansku iskaznicu ugledni riječki kirurg, na kratkotrajnoj ispomoći u dubrovačkoj bolnici, dobit će idućeg tjedna u Rijeci.

„Hrvatska mora krenuti drugim smjerom u strateške promjene, a svi koji tako mislimo, dobro je da se nađemo na istom mjestu i imamo ista stajališta. U zadnjem sazivu Sabora, rasprave su se neprimjereno vrodile samo na ideološkom planu, s obje strane, i to nije dalo rezultate“, objasio je Kirin svoje razloge promjene stranke.

Predsjednik HDZ-a na presici je najavljen kao 'dubrovački zet'. Stigao u pratnji župana Nikole Dobroslavića, čelništva Županijskog i Gradskog odbora, a u stranačkim prostorijama srdačno ga je dočekala i zastupnica Putica, kojoj je Plenković jednako toplo uzvratio riječima: "Mi se svaki dan ljubimo u drugom gradu".

Naslovnica Hrvatska