Novosti Hrvatska

Opet promjene

Iz lektire izbacili Štulića, a vratili Marulića

Opet promjene
Najveća novina je da će dio lektire ipak biti obvezan, a dio će profesori samo birati. Na popis su vraćeni književni klasici, a ispala je poezija frontmena Azre, dok su Tomić, Baretić i Arsen Dedić 'preživjeli' raspravu

Dio lektire za osnovnoškolce i srednjoškolce u budućoj, reformiranoj hrvatskoj školi, ako jednom ugleda svjetlo dana, ipak će biti obvezan!

Ukupno 30-ak naslova bit će nezaobilazno na osnovnoškolskom i srednjoškolskom lektirnom popisu, pa osnovci tako neće moći završiti osnovno obrazovanje a da nisu pročitali Grimmove bajke, Ivanu Brlić-Mažuranić, Matu Lovraka, Ivana Kušana ili Sinišu Glavaševića, dok gimnazijalci neće moći preskočiti, primjerice, Držićevu "Novelu od Stanca", Gundulićevu "Dubravku", Mažuranovićev ep "Smrt Smail-age Čengića", Krležinu "Gospodu Glembajeve", Shakespeareova "Hamleta" ili "Zločin i kaznu" F. M. Dostojevskog.

Odlučili su to članovi stručne radne skupine za kurikulum hrvatskog jezika nakon provedene stručne rasprave te nova rješenja ugradili u novu inačicu kurikuluma za taj predmet o kojoj se upravo vodi javna rasprava. U sjeni turbulentnih zbivanja oko (ne)nastavka kurikularne reforme, prosvjeda, prijepora pa do razrješenja Ekspertne radne skupine Borisa Jokića i imenovanja novog povjerenstva od tehničkog ministra Predraga Šustara, članovi stručnih radnih skupina za ukupno 52 kurikularna dokumenta marljivo su nastavili s radom.

Nakon što je početkom svibnja okončana stručna rasprava o predloženim dokumentima, članovi tih skupina korigirali su materijale u skladu sa sugestijama i primjedbama iz stručne rasprave te načinili inačice prvotno predloženih dokumenata.

Otvorena javna rasprava

Bez obzira na prijepore s voditeljima kurikularne reforme, Ministarstvo Predraga Šustara te je inačice uvažilo i, s objašnjenjem kako žele da se reforma nastavi, početkom srpnja tako korigirane verzije za svaki školski predmet počeli su postupno postavljati na mrežne stranice i o njima otvorili javnu raspravu.

Ovih dana objavljena je dorađena inačica kurikuluma hrvatskog jezika, predmeta koji je doživio možda najveće kritike i to ponajprije zbog novih rješenja vezanih za lektiru u osnovnim i srednjim školama. Podsjetimo, prema prvoj verziji ni u osnovnim ni u srednjim školama ni jedan naslov nije trebao biti obvezan za čitanje.

Ponuđen je bio samo otvoreni lektirni popis, sukladno obrazovnim ciklusima, s kojega su nastavnici mogli birati koja će djela djeci preporučiti za čitanje. S tog su otvorenog popisa nestali klasici poput Biblije, Homerovih epova, Marulićeve "Judite", Zoranićevih "Planina", Cervantesova "Don Quijotea"..., a popis je osvježen novijim autorima, među kojima, su primjerice, bili i kantautori Arsen Dedić ili Branimir Johnny Štulić.

Gotovo 400 naslova

Dorađena inačica, koja je upravo na javnoj raspravi, u nekoliko se značajnih promjena razlikuje od prvog prijedloga. Prije svega, kao što smo naveli na početku, sada se predlaže uvođenje kanona, dakle obveznih lektirnih naslova – djeca će tako u osnovnim školama morati obvezno cjelovito pročitati najmanje dva, a u srednjim školama (gimnazije i četverogodišnje škole) četiri djela, od kojih dva iz domaće, a dva iz strane književnosti.

Osim tog obveznog dijela, dio lektira koje će trebati pročitati birat će se s takozvanog otvorenog, izbornog popisa na kojemu je gotovo 400 naslova za učenike od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, raspoređenih prema ciklusima.

Na taj su otvoreni popis i formalno vraćeni hrvatski i svjetski klasici: dakle, iako ih neće morati cjelovito čitati, đacima je u srednjoj školi ponuđen izbor iz djela poput Biblije, Cervantesova "Don Quijotea", Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja", Homerove "Ilijade i Odiseje", Marulićeve "Judite", Zoranićevih "Planina", Gundulićevi "Osman" i "Suze sina razmetnoga", kao i Lucićeva "Jur nijedna na svit vila" te Vojnovićev "Allons Enfants".

Uvažili Markićkine sugestije

Među zanimljivostima, spomenimo da su u novoj verziji od domaćih pisaca “preživjeli” Jergović, Tomić i Baretić, kao i Arsen Dedić, ali je na žalost mnogih fanova izbačen – Branimir Johnny Štulić! Bard osamdesetih i sam je izrazio želju da se njegovo ime ne nađe na popisu lektirnih naslova u Hrvatskoj, a sudeći prema novom prijedlogu popisa za srednje škole, toj je njegovoj želji udovoljeno.

Zanimljivo je također da na popisu lektire više nema “Anđela u ofsajdu” Zorana Ferića, koji je dio konzervativnih udruga prozivao zbog lascivnih i za njih preprovokativnih priča. Umjesto “Anđela”, na otvorenom je popisu ponuđena Ferićeva “Mišolovka za Walta Disneya”.

Dodajmo još da će “formula” svladavanja lektire po razredima biti sljedeća: učenici će u prvom ciklusu (prvi i drugi razred osnovne škole) morati godišnje pročitati ukupno deset naslova, od kojih su dva obvezna, u drugom i trećem ciklusu (od 3. do 8. razreda osnovne škole) osam je cjelovitih djela predviđenih za čitanje, od kojih su dva obvezna, dok je u gimnazijama i četverogodišnjim srednjim školama (četvrti i peti ciklus), gdje se hrvatski jezik predaje četiri sata tjedno, potrebno pročitati najmanje osam djela godišnje, od kojih su četiri obavezna. S otvorenog lektirnog popisa naslove bira nastavnik, a učenik također u svim ciklusima ima pravo pročitati najmanje jedno djelo prema vlastitom izboru.

- Poslušali smo većinu sugestija koje su u vezi s lektirom stigle tijekom stručne rasprave, kako one iz akademske i stručne javnosti, tako i one iz udruga poput “U ime obitelji”. Ni prvim prijedlogom nije nam bila namjera ni jedan naslov izbaciti “iz igre”, išli smo s pretpostavkom da ni jedan učitelj neće dopustiti da dijete završi školu a da se ne susretne s tekstom Marulićeve "Judite". Povratkom tih naslova na popis htjeli smo i formalno naglasiti njihovu važnost – objašnjava prof. Nikolina Marinić iz bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole, voditeljica stručne radne skupine za kurikulum hrvatskog jezika.

POPIS OBVEZNIH LEKTIRNIH DJELA:

1. i 2. razred osnovne škole:
Braća Grimm: "Crvenkapica", "Snjeguljica", "Trnoružica"; Hans Christian Andersen: "Carevo novo ruho", "Ružno pače", "Tratinčica"

od 3. do 5. razreda osnovne škole:
Ivana Brlić-Mažuranić: "Šegrt Hlapić"; Mato Lovrak: "Vlak u snijegu", "Družba Pere Kvržice"; Zvonimir Balog: izbor iz poezije; Grigor Vitez: izbor iz poezije; Ivan Kušan: "Koko u Parizu"

od 6. do 8. razreda osnovne škole:
Ivana Brlić-Mažuranić: "Priče iz davnine"; Dobriša Cesarić: izbor iz poezije; Miro Gavran: "Zaljubljen do ušiju"; Siniša Glavašević: "Priče iz Vukovara"; Nada Mihelčić: "Zeleni pas"; Pavao Pavličić: "Trojica u Trnju"

od 1. do 4. razreda srednje škole:

HRVATSKA KNJIŽEVNOST:
Marin Držić: "Novela od Stanca"; Ivan Gundulić: "Dubravka"; Miroslav Krleža: "Gospoda Glembajevi"; Antun Gustav Matoš: izbor iz novela; Ivan Mažuranić: "Smrt Smail-age Čengića"; Vjenceslav Novak: "Posljednji Stipančići"; August Šenoa: "Prijan Lovro"; Antun Branko Šimić: izbor iz poezije

SVJETSKA KNJIŽEVNOST:
Charles Baudelaire: izbor iz poezije; Albert Camus: "Stranac"; Fjodor Mihajlovič Dostojevski: "Zločin i kazna"; Johann Wolfgang Goethe: "Patnje mladog Werthera";
Franz Kafka: "Preobražaj"; Francesko Petrarca: izbor iz poezije; William Shakespeare: "Hamlet"; Sofoklo: "Antigona"

Službeni materijal koji ide dalje, bez obzira tko će biti na vlasti

Predložene promjene u skladu s primjedbama iz stručne rasprave načinila je ista stručna radna skupina koja je izradila i prvotni prijedlog, bez ikakvih intervencija od Ministarstva obrazovanja ili novoosnovanog povjerenstva. Dakle, bez obzira došlo ili ne do smjene vlasti i mogućih novih pretumbacija na čelu vodstva kurikularne reforme, ovo je službeni materijal o kojemu će se u ovom obliku voditi javna rasprava neovisno tko bio na vlasti.

Nema više ni 'Fausta', 'Othella'...

Osim Štulića kojega više nema ni na jednom lektirnom popisu, djeca u srednjoj školi više neće morati čitati ni, primjerice, Ionescove "Stolice", Shakespeareova "Macbetha" i "Othella", Goetheova "Fausta", Hašekove "Doživljaje dobrog vojaka Švejka", Prtenjačino "Brdo", Šovagovićeve "Ptičice"... Na otvoreni je popis u srednjim školama, osim klasika, vraćena "Jama" I. G. Kovačića, Matkovićev "Heraklo", Kozarčev "Đuka Begović", Tolstojevo "Uskrsnuće"...

Stihovi iz Judite

Libar prvi

Dike ter hvaljen'ja presvetoj Juditi,
smina nje stvore(n)'ja hoÊu govoriti;
zato Êu moliti, Boûe, tvoju svitlost,
ne hti(j) mi kratiti u tom punu milost.

Ti s' on ki da kripost svakomu dilu nje
i nje kipu lipost s poËten'jem Ëistinje
ti poni sad mene tako jur napravi,
jazik da pomene Ëa misal pripravi.

Naslovnica Hrvatska