Novosti Hrvatska

NOVO ISTRAŽIVANJE

Anketa: HDZ i SDP su gotovo izjednačeni, MOST se vratio u igru

NOVO ISTRAŽIVANJE

Najnovije stanje u hrvatskoj političkoj areni pokazuje da se stvari za tri stranke s trenutačno najvećom podrškom nisu znatno promijenile od posljednjih rezultata Crobarometra u svibnju.

SDP je ostao vodeća stranka s 29,2 posto podrške ispitanika. U stopu ga prati HDZ s 28,3 posto podrške. MOST je na trećem mjestu s 11,4 posto podrške ispitanika, javlja  Dnevnik.hr.

Dakle, SDP ima blagu prednost ispred HDZ-a te su omjeri snaga gotovo identični kao i u svibnju, dok je MOST definitivno uspio zaustaviti negativan trend i sada već drugi mjesec za redom bilježi rast rejtinga.

Podrška ŽIVOM ZIDU danas iznosi 6,8 posto. Slijedi Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti s 4,1 posto, te HSS s 2,7 posto podrške.  HDSSB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika s 1 posto.

Dosadašnji koalicijski partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji - HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slijede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto.

ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok Umirovljenici Zajedno 0,3 posto, a Hrvatski Laburisti 0,2 posto. Još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a - HSLS podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore.

Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili vjerojatni birači - njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je pak 6 posto.

Ispitanici ocjenjivali rad institucija

U sklopu istraživanja ispitanici su upitani i kojom bi ocjenom, od 1 do 5, ocijenili rad ključnih državnih institucija, uzimajući u obzir njihove ovlasti i ulogu u političkom sustavu.

Ispitanici su najbolje ocijenili Predsjednicu, koja je jedina dobila ocjenu dobar, s prosjekom od 2,86. Tehnička Vlada prošla je s ocjenom dovoljan i prosjekom od 2,17. Najgoru ocjenu ispitanici su dodijelili Hrvatskom saboru - također dovoljan, ali s prosjekom od samo 1,91.

Kada je riječ o podršci tehničkoj Vladi, čak 63,4 posto ispitanika uglavnom ne odobrava rad Vlade RH. Uglavnom ga odobrava 26,7 posto ispitanika, dok njih 9,9 posto ne zna.

Rad Predsjednice pak većina ispitanika uglavnom odobrava – njih 57,1 posto. 36,1 posto ispitanika uglavnom ga ne odobrava, dok ne zna njih 6,8 posto.

Kada sve zbrojimo, ne čudi što čak 83 posto ispitanika smatra da se Hrvatska kreće u pogrešnom smjeru. Da zemlja ide u dobrom smjeru, misli tek 11,1 posto, dok 5,9 posto ispitanika ne zna, piše Dnevnik.hr.

Naslovnica Hrvatska