Novosti Hrvatska

Crveni meteoalarm

Meteorolozi upozoravaju: Čeka nas pakao i +37, a onda nagli pad temperature od 10 stupnjeva!

Crveni meteoalarm

Za one koji vole vrućinu, žegu, visoke temperature, sparine, i noći u kojima, ako nemate klime, više pušete i grintate nego spavate, stiže super vijest: temperatura će rasti, a maksimum od 37 stupnjeva očekuje se u srijedu. Odmah nakon toga slijedi i dobra vijest za one koji nisu ljubitelji teških zvizdana, od četvrtka malo-pomalo stiže zahlađenje, koje će svoj maksimum imati u subotu.

Prisnažuju to i hrvatski sinoptičari, koji putem TV ekrana i radijskih postaja posljednjih nekoliko dana alarmiraju na veliku pažnju zbog ovotjednog ulaska u crveno.

Što nas čeka, gdje će udariti najžešći zvizdan, zapitali smo i Radu Popadića iz CroMetea, koji navodi da će biti vruće i stabilno, no i u granicama normale za ovaj dio godine.

U praksi to znači da će nas zaključno sa srijedom pratiti dnevna temperatura od 30 do 37 stupnjeva, koliko se očekuje u dolini Neretve. Noći će tijekom naredna dva dana biti malo ugodnije zahvaljujući laganom burinu, a preko dana život će nam olakšavati dašak maestrala. A zato srijeda donosi ono najgore.

U Splitu do 33 stupnja

- Očekujemo kako će u Splitu idućih dana biti do 33 stupnja, u Zagori i toplije, te da će u srijedu zapuhati slabo jugo. U četvrtak u prvoj polovini dana jugo će prijeći u umjereno, a tijekom idućih sati na sjeveru Dalmacije moguće su lokalne grmljavine. Na nekim lokacijama moguće je i izraženo grmljavinsko nevrijeme. Samim tim već nam i četvrtak donosi blagi pad temperature. Bit će vruće, ali opet ne toliko koliko nas je pratilo ovih dana, zaključno sa sredinom tjedna – kaže Popadić.

Noć između četvrtka i petka donosi olakšanje kroz prodor hladnog zraka, i slabu do umjerenu buru. Ona će puhati tijekom petka, a dodatno ojačati u noći na subotu, kada se očekuju mjestimično i olujni udari. Temperatura bi u petak mogla iznositi od 25 do 30 stupnjeva, što je ipak priličan pad u odnosu na prethodne vrele dane.

- I u petak se tu i tamo očekuje pokoji pljusak praćen grmljavinom. A subota će biti praćena jakom do umjerenom burom s olujnim udarima, s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 27 stupnjeva. Dakle i do deset stupnjeva nižim nego sredinom tjedna. Iako bi veći dio dana trebao biti suh, ipak i subotu postoji mogućnost kiše. Nedjelja donosi promjenu iz bure u tramuntanu, i bit će malo toplije nego u subotu. A što se tiče novih velikih vrućina, za sada one nisu na pomolu – kaže Popadić.

Ne hodajte sunčanom stranom ulice

Iako se Dalmatinci od ljeta čuvati znaju i drže se uputa da po zvizdanu ne izlaze na ulice, na kupanje, nekoliko informacija ipak uvijek dobro dođe. Dakle, ako izlazite vani oboružajte se šeširima, naočalama, obucite duge rukave, budite u svijetlim bojama, ne umarajte se i ne hodajte sunčanom stranom ulice.

Pijte dosta tekućine, uvijek je imajte sa sobom, i ako kući nemate klima-uređaj, radije to vrijeme provedite u šetnjama po klimatiziranim prostorima, shopping centrima. Osobito na oprezu trebaju biti kronični bolesnici, trudnice, djeca, ali i svi koji tijekom najžešćih vrućina prirodom posla moraju boraviti na otvorenim prostorima.

 

Naslovnica Hrvatska