Novosti Hrvatska

bolji smo samo od albanije i crne gore

Imamo najsporiji internet u EU, a cijene su 20 eura iznad prosjeka

bolji smo samo od albanije i crne gore

S 22,86 pretplata širokopojasnog interneta preko nepokretne mreže na 100 stanovnika u lipnju 2015. Hrvatska se nalazi na začelju liste zemalja EU-a, zajedno sa Slovačkom (22,68), Bugarskom (21,32), Rumunjskom (20,5) i Poljskom (18,79). Najveći broj pretplata na 100 stanovnika imale su Nizozemska (42,59) i Danska (42,22). Po broju pretplata širokopojasnog interneta preko pokretne mreže Hrvatska je znatno bolje rangirana. U tom je razdoblju bilo 68,14 pretplata na 100 stanovnika, javlja Glas Slavonije.

- Istovremeno, po cijenama paketa usluga Hrvatska je znatno iznad prosjeka EU-a. Naime, minimalna mjesečna cijena paketa koji uključuje internet brzine 30 do 100 Mbps, fiksni telefon i TV uslugu u Hrvatskoj je 60,41 euro (cijena korigirana za paritet kupovne moći). Prosjek EU-a iznosio je 43,45 eura.

Najveće cijene zabilježene su u Portugalu (73,32 eura) i Irskoj (69,18 eura). S druge strane, značajno manje cijene od prosjeka bile su u Francuskoj (23,63 eura) i Poljskoj (24,95 eura). Ukupni prihod od internetskih usluga u prvom tromjesečju 2016. iznosio je 893,4 milijuna kuna i bio je 4,8 posto veći na međugodišnjoj razini, ističe se u analizi Ekonomskog instituta Zagreb.

Vrijedi podsjetiti da rezultati istraživanja tvrtke Akamai koja se bavi isporukom sadržaja korisnicima interneta diljem svijeta pokazuju da Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji i treći najsporiji u cijeloj Europi. Akamai je zabilježio prosječnu brzinu 5,5 megabita u sekundi (mbps) za internetske korisnike iz Hrvatske. Samo Albanija i Crna Gora imaju sporiji internet od Hrvatske, a čak i korisnici iz Bosne i Hercegovine imaju brži pristup internetu.

Po brzini interneta, Hrvatska je najbliža Italiji i Grčkoj, ali obje te države imaju prosječne brzine interneta iznad šest megabita po sekundi. Rumunjska i Bugarska imaju i daleko brži internet s prosječnim brzinama više nego dvostruko većim od hrvatskog. Bugarska ima prosječnu brzinu interneta od oko 12 mbps, a Rumunjska iznad 13 mbps.

Koliko spor internet plaćamo u Hrvatskoj najbolje će pokazati sljedeći podatak koji ujedno ilustrira da teleoperateri mogu ponuditi kvalitetnu i jeftinu uslugu ako to žele. Naime, prosječna cijena megabita u sekundi u jednoj Rumunjskoj je 0,71 dolar, dakle, za hrvatskih 5,5 mbps trebali bismo plaćati 26 kuna, a ne stotinjak kolika je cijena u nas. Vrijedi napomenuti da pojedini rumunjski operateri za 122 kune korisnicima nude brzinu od čak jedan gbps (1000 Mbps), dakle 180 puta bržu od prosječne hrvatske brzine za gotovo isti iznos.

Da bi se brzine interneta u Hrvatskoj povećale oni koji nam ga prodaju trebali bi uložiti u novu infrastrukturu, što im, dakako, ne odgovara.

U elektroničkim komunikacijskim uslugama prošle je godine zabilježeno intenzivnije korištenje širokopojasnog pristupa internetu te telefonskih usluga u pokretnoj mreži. Mjereno utrošenim gigabajtima, promet širokopojasnog interneta u 2015. povećao se za 26,6 posto. U istom je razdoblju utrošeno dva posto više minuta u pokretnoj mreži. Ukupan broj poslanih SMS poruka prošle je godine bio 9,3 posto manji nego 2014. Broj poslanih MMS poruka još je više smanjen – i to za 12,4 posto. U nepokretnoj je mreži u 2015. utrošeno čak 12,7 posto manje minuta u usporedbi s godinom prije, piše Glas Slavonije.

Naslovnica Hrvatska