Novosti Hrvatska

zagrepčanin iz snova

Sandro Mur, kapitalist novog kova: Na Kanare vodim svojih 100 radnika!

zagrepčanin iz snova

Kad čujete da je vlasnik neke tvrtke otišao dva ljetna mjeseca na Kanare, lako možete zaključiti da je riječ o još jednom kapitalističkom dripcu koji eksploatira svoje radnike i neplaćenim viškom njihova rada financira izležavanje vlastite trbušine na kanarskim plažama, dok mu radnici stenju u pogonu za neku crkavicu.

Međutim, kad čujete da je vlasnik tvrtke ta dva ljetna mjeseca na Kanare odveo svih sto svojih radnika – te im, dapače, ponudio da slobodno mogu povesti i članove obitelji – možete naslutiti kako je riječ o nekom postarijem ekscentričnom kapitalistu koji je cijeli život eksploatirao svoje radnike i sada, u veteranskim godinama, određenim gestama ljudskosti pokušava umiriti vlastitu savjest i kupiti ulaznicu za raj.

U oba slučaja vjerojatno ćete pomisliti da je to neka priča iz inozemstva, jer znate naše ljude: koji bi to domaći kapitalist napravio takvu stvar za svoje radnike?

'Pametni nakit'

Pa ipak, sve vaše pretpostavke bit će pogrešne. Kapitalist o kojem govorimo ima svega 25 godina i Zagrepčanin je. Po struci matematičar, zove se Sandro Mur i suvlasnik je – skupa s mladom slovenskom kiparicom Urškom Sršen – tvrtke "Bellabeat" koja proizvodi "pametni nakit", a lani je proglašena najboljim zdravstvenim startupom u Europi.

Ova tvrtka zapošljava stotinjak ljudi, uglavnom u Zagrebu (firma još ima urede u Londonu, San Franciscu i Hong Kongu): mahom su to inženjeri i dizajneri. Za desetak dana svi će ti ljudi spakirati putne torbe i odletjeti na Kanarske otoke, jer je suvlasnik Mur odlučio da na dva ljetna mjeseca preseli cijelu tvrtku na Kanare, nakon što je zaključio da je u Zagrebu ljeti prevruće i da zbog toga pati produktivnost. A da mu se radnici ne bi osjećali otrgnuti od obitelji, na Kanare idu i obitelji.

Mur je za svoje radnike na Kanarskim otocima, točnije, u gradiću Corralejo na otoku Fuerteventura, već unajmio 16 vila s bazenima. Poznavatelji tamošnjih turističkih prilika drže da ga je samo unajmljivanje tih vila – dakle, ne računajući trošak za avionske karte – moralo koštati oko 150.000 eura. Mur pred novinarima nije govorio o iznosu, ali je ustvrdio kako vjeruje da će mu se to ulaganje "trostruko vratiti kroz produktivnost i kulturu tvrtke".

Kultura tvrtke

Još jednom – kroz "kulturu tvrtke". Na znanje drugim poduzetnicima.
Posrijedi je, dakle, IT tvrtka. Tajna uspjeha "Bellabeata" je u tome što je kod njihovih proizvoda nakit (broš, ogrlica, narukvica, privjesak) samo forma, namjerno privlačna, dok je stvarni sadržaj duboko tehnološki i leži u sićušnom sofisticiranom uređaju koji je smješten unutar broša ili ogrlice i koji 24 sata dnevno prati čovjekove tjelesne aktivnosti, od pulsa i razine stresa u organizmu do stupnja odmorenosti u snu ili karakteristika menstrualnog ciklusa za žene (koje su zasad nadmoćno većinski kupci "Bellabeatovih" proizvoda).

Poanta je da na osnovi tih parametara – koji se mogu očitati preko aplikacije za "pametni telefon" – čovjek ima neprestani uvid u svoje zdravstveno stanje, te može poduzeti potrebne korekcije ponašanja: ako, na primjer, tijekom dana čovjek očita podatke koji ukazuju na povećanu razinu stresa, uređaj mu sugerira da na deset minuta prekine posao i obavi vježbe disanja ili neki drugi oblik meditacije.

Surfanje na poslu

Uglavnom, postoji razlog zbog kojeg su strani investitori – među njima i neke hollywoodske zvijezde, poput glumice Jessice Albe – u ovu mladu tvrtku, osnovanu 2013., dosad uložili desetak milijuna dolara. Kad je "Bellabeat" prošlog svibnja lansirao najnoviji proizvod "Leaf" (list), u više modela, s prosječnom cijenom modela od oko sto dolara, samo u prvih sat internetskog vremena dobili su prednarudžbi u vrijednosti 200.000 dolara.

Već u prvih nekoliko tjedana inkasirali su tri milijuna kuna, a do danas su prodali 400.000 uređaja, zaradivši ukupno 35 milijuna dolara. Iako je riječ o iznosu koji je ravan transferima najboljih nogometaša, Mur hladnokrvno najavljuje kako mu je plan za iduću godinu probiti granicu od – milijardu dolara.


Sve je počelo u Splitu

Zanimljivo je spomenuti kako je cijela priča počela u – Splitu. U našem gradu je, naime, 2013. održana konferencija Shift, pod sponzorstvom Splitske banke, na kojoj je Murov i Sršenkin startup – tada još u povojima i pod imenom "Baby Watch" – pobijedio i osvojio prvih deset tisuća eura. Danas, kad investitori iz Silicijske doline ukrcavaju u "Bellabeat" milijune dolara, tih deset tisuća eura izgleda kao sitniš za kikiriki, ali vrijedi notirati da je potencijal ovog startupa najprije prepoznat u Splitu.


Ili idu svi, ili nitko

Radno vrijeme Murovih zaposlenika na Kanarina bit će fleksibilno, a osigurana im je i zabava – Mur u medijima spominje tečajeve surfanja i kitesurfanja. O njegovu osobnom psihološkom profilu svjedoči izjava koju je ovih dana dao novinarima Telegrama:

"Često sam na Facebooku gledao fotografije vlasnika kompanija koji redovito putuju na razne egzotične lokacije. Naravno, i ja sam to htio, no tijekom pokretanja i rada u 'Bellabeatu' nisam to nikako mogao izvesti, jer jednostavno nije fer prema cijelom timu. Odlučili smo promijeniti model po principu: ili idu svi, ili ne ide nitko."

Reklo bi se, vrlo neobičan kapitalist, nimalo nalik poduzetnicima kakve poznajemo u epohi neoliberalnog kapitalizma. No, britanski ekonomski autor Paul Mason u svojoj aktualnoj hit-knjizi "Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost" tvrdi da će kapitalizam kakav poznajemo biti dokusuren upravo informatičkom revolucijom, zato što informatička tehnologija stvara novi tip ekonomskih i drugih odnosa koji više nisu kompatibilni s postavkama neoliberalnog kapitalizma.
Čini se da je Mason mislio na ljude poput Sandra Mura.

Naslovnica Hrvatska