Novosti Hrvatska

bira se karamarkov nasljednik

I Milinović odustao od kandidature, Plenković postaje predsjednik HDZ-a; Butković: Milinović ima svoje razloge

bira se karamarkov nasljednik

17:19 - Butković: Milinović ima svoje razloge

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture u tehničkoj Vladi i potredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Oleg Buković podržao je u srijedu odluku Darka Milinovića da se ne kandidira za predsjednika HDZ-a rekavši da je i on također odustao od kandidature za predsjednika stranke.

Ocijenio je da to treba podržati i da Milinović ima svoje razloge. U Zaprešiću, gdje je obišao radove na izmještanju državne ceste D225 (tzv. Zaprešićke obilaznice) na novinarski upit kako komentira Milinovićevo odustajanje od kandidature dodao je kako je Milinović jedan od veterana HDZ-a i čovjek koji pobjeđuje i koji u svojoj regiji dobiva izbore. Ja sam tu odluku donio par dana prije Darka Milinovića, rekao je.

Butković je, na novinarski upit, komentirao odgodu otvaranja ACI-jeve marine u Slanom "Veljko Barbieri", rekavši da je došlo do prijepora između općine i uprave ACI-a. Predsjednik skupštine ACI -a, ministar Anton Kliman i ja kao zamjenik predsjednika pokušali smo te dvije strane okupiti i sjesti za stol kako bi se našao kompromis, rekao je dodavši da u pravcu kompromisa to mora i ići.

Marina se mora što prije otvoriti, a s druge strane općina traži da se uredi pristupna cesta, kazao je. Dodao je da se zajednički trebaju općina i ACI dogovoriti oko ugovora te ga potom potpisati jer će tu cestu koristiti i ACI i općina, rekao je.

Naglasio je i važnost danas obiđenih radova u Zaprešiću ocijenivši to pravim pimjerom kako provesti infrastrukturne projekte državnog značaja, zajedno s lokalnom samoupravom te je čestitao zaprešičkom gradonačelniku Željku Turku na ovom projektu.

14:55 - Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović u srijedu je izvijestio da odustaje od kandidature za predsjednika HDZ-a, davši potporu za to mjesto europarlamentarcu Andreju Plenkoviću.

Milinović je u izjavi novinarima kazao kako je prikupio preko pet tisuća potrebnih potpisa za kandidaturu, ali da je nakon "niza razgovora s meritornim ljudima na političkoj sceni" te razgovora s Andrejem Plenkovićem, koji je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a već istaknuo, odlučio svoje osobne interese i ambicije "staviti ovaj put sa strane u interesu HDZ-a i Hrvatske".

S Plenkovićem je razgovarao, kako je rekao, o tome kakve su im vizije stranke i Hrvatske. "Shvatili smo da nemamo neke velike razlike, da imamo gotovo identičnu viziju HDZ-a i Hrvatske i shvatili smo da se na malim razlikama ne bi trebalo iscrpljivati u unutarstranačkoj bitci te da sav potencijal HDZ-a moramo usmjeriti k jednom cilju - sprječavanju povratka na vlast najnesposobnijeg premijera u povijesti Hrvatske", rekao je Milinović novinarima u središnjici stranke. 

Zajednička im je vizija, dodao je, da HDZ bude čvrsta stranka desnog centra i da ima jaki europski štih. "Da bude riješena svih radikalizama i bude stranka prihvatljiva širokoj populaciji ljudi. I tu smo ja i Andrej suglasni", istaknuo je.

Sve one koji su njemu dali potporu, kao i sve članove stranke, pozvao je da sve svoje potencijale usmjere ka tome cilju. Novinarima je rekao da se ne žrtvuje odustajanjem od kandidature za stranačkog čelnika već se stavlja u funkciju stranke jer, ponavlja, male su razlike između njegove i vizije Andreja Plenkovića kojem je poručio da "već sutra mora poduzeti inicijativu za razgovor s novim koalicijskim partnerima"

"Evo, nakon mojih riječi mislim da protukandidata neće biti. Premalo je vremena da se iscrpljujemo u unutarstranačkoj bitci. Podržat ću i pozivam sve koji mene podržavaju da svoje potencijale stave na raspolaganje novom predsjedniku, najvjerojatnije Andreju Plenkoviću, i HDZ-u", poručio je.

Naslovnica Hrvatska